ACT4PEOPLE ACT4PEOPLE
 
ACT4PEOPLE
Νέα
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες
ACT4PEOPLE
Εκδόσεις
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Επικοινωνία

Help line


Ανακοινώσεις
Οι συμμαθητές 30/9/16

 Άλλο ένα τεύχος της εξαιρετικής εφημερίδας που επιμελείται ο έφηβος Μάνθος Γκάνιος και στηρίζει ο Χάρης Γλύτσης τυπώθηκε.

Είναι το φύλλο νούμερο 12 με εξαιρετικά και ιδιαίτερα θέματα στην ύλη της.

Καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

 

Για την ACT

Κωνσταντίνος  Μάνθου Σκηνιώτης

 
 
Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαμηλιωτών 26/01/2016

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να επικοινωνείς με ανθρώπους οιοποίοι ενδιαφέρονται και πασχίζουν, να διατηρήσουν τις ρίζες τους και τηνεπικοινωνία τους με τον τόπο καταγωγής τους.

Χαίρεσαι επίσης ιδιαίτερα να βλέπεις νέες και νέους να ασχολούνταιμε τους Πολιτιστικούς και Εξωραϊστικούς Συλλόγους των χωριών τους και ναπροσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα τουπαρελθόντος και να τα συνδέσουν με τις νέες γενιές που βρίσκονται και ζουν στιςπόλεις.

Όποτε έχουμε συναντηθεί με τέτοια ενδιαφέροντα και τέτοιεςενέργειες, τόσο η ACTόσο και η αρωγός εταιρία ΚΑΜΠΥΛΗ, προσπαθούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμεγια να επιτυγχάνονται έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια τέτοια προσπάθεια είναι αυτή του Πολιτιστικού ΣυλλόγουΦαμηλιωτών, ο οποίος ετοίμασε ένα όμορφο ημερολόγιο για το χωριό τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος κινείται προς αυτή τηνκατεύθυνση και δεν είναι η πρώτη φορά που η ACT συμβάλλει θετικά.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε τέτοια διαδικασία καιπροσπάθεια.

 

Για την ACT

H Διοίκηση


   
 
 
Μετανάστες 24/12/2014

Ο ελληνικός λαός είναι αυτό που λέμε μαθημένος σε αυτή εδώ τη διαδικασία της μετανάστευσης.

Είτε αυτή είναι μια εκούσια διαδικασία είτε είναι μια υποχρεωτική φυγή για διάφορους λόγους.

Γι’ αυτό το λόγο οι Έλληνες δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους την αλληλεγγύη τους, τη συμπόρευσή τους ακόμα με τους μετανάστες που φθάνουν στη χώρα, καθώς γνωρίζουν ότι μια τέτοια πορεία είναι εξόχως μοναχική και επώδυνη.

Η ACT είναι σταθερά αντίθετη σε ξενοφοβικά και ρατσιστικά κηρύγματα και προσπαθεί πάντα και παντού να συμβάλλει σε ένα πνεύμα ειρήνευσης, αγάπης και συγκατάνευσης μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ένα τέτοιο κάλεσμα είναι και αυτό που παρουσιάζουμε στο οποίο μάλιστα γνωρίζουμε ότι ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες μετανάστες και η ACT θεώρησε υποχρέωση να συμβάλλει ενεργά στη πραγμάτωση της συνάντησης αυτής.

 

Για την ACT

H Διοίκηση


 
 
Επιβραβεύσεις 20/09/2016
Σεπτέμβριος 2016

Η ACT παραμένει σταθερά προσανατολισμένη, στην ενίσχυση ενεργειών που προβάλουν, προωθούν αλλά κυρίως παράγουν πολιτισμό.

Ο πολιτισμός, η ενασχόληση με τις τέχνες και τον αθλητισμό, είναι απαντήσεις στα συστηματικά προστάγματα και στη πρόκληση για ένα ατομικιστικό τρόπο ζωής.

Ο πολιτισμός, οι τέχνες και ο αθλητισμός αναπτύσσουν το εμείς και το τοποθετούν απέναντι από το νοσηρό εγώ, που είναι παράγων διαίρεσης και διάσπασης της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχουν πρόσωπα, συλλογικότητες και ομάδες που πασχίζουν συστηματικά για τα ιδανικά της συναδέλφωσης, της συντροφικότητας και της προόδου.

Υπάρχουν παρέες που κινούνται με γνώμονα την αγάπη και τον συνάνθρωπο.

Ιδιαίτερα όταν οι ενέργειες έχουν ως βασικό προσανατολισμό και αποδέκτη τα παιδιά, τότε η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται θετικά. Μια τέτοια παρέα, θέλουμε να επιβραβεύσουμε και να σας παρουσιάσουμε.

Είναι προσωπικότητες που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, συχνά κόντρα σε αντίξοες συνθήκες και ακόμα – ακόμα κόντρα και σε προσπάθειες να σταματήσουν το έργο τους.

Η ενασχόλησή τους δεν περιορίζεται απλά στους τόπους κατοικίας και εργασίας, στον Άλιμο ή στα Νότια προάστια. Είναι μια προσφορά που έχει τη δύναμη να διασπείρεται και να λειτουργεί θετικά, προσθετικά και πολλαπλασιαστικά παντού.

Η ACT επιβραβεύει τις προσπάθειες, ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της μάχης που δίνουν για τα κοινά, για τον πολιτισμό, για τις τέχνες.

Πρόκειται για τους:

- Δανοχρήστου Ντόρα

- Κασάπα Δέσποινα

- Κουρούβανη Ειρήνη

- Μαριόλης Γιάννης

- Παπακωνσταντίνου Θάλεια

 

 

 

 

                                                    Για την ACT 4people και ACT 4children

                                                                  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

                                                              Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης

 

                                                                      

 

 
 
Το Βλέμμα 19/09/2016

Ξεκίνησε η δίκη για το ανοσιούργημα που έγινε τον Μάη του 2010 στη Marfin. Εκεί, που κάηκαν ζωντανοί εργαζόμενοι άνθρωποι. Από κάποια τέρατα, τα οποία στο επιφαινόμενο της πράξης τους, ήθελα να πείσουν ότι πρόκειται για επαναστάτες που διεκδικούν μια καλύτερη κοινωνία.

Προφανώς, επρόκειτο για ένα φασιστικό ανοσιούργημα το οποίο στέρησε τρεις ζωές και μια επερχόμενη ζωή της εγκύου γυναίκας.

Πρόκειται για ένα ανοσιούργημα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επόμενες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και έσπειρε φόβο, παίζοντας τελικά τον ρόλο εκείνον που ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία.

Δημοσιεύουμε το άρθρο που είχαμε γράψει τότε με τίτλο το Βλέμμα, στην εφημερίδα "ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" (22/05/2010).Το βλέμμα


Ένας φίλος μού μετέφερε την εικόνα. Στη φωτογραφία ήταν μια εργαζόμενη της τράπεζας στην οποία έγινε το τετραπλό φονικό στις 05/05/2010. Ήταν από τους εργαζόμενους που κατάφεραν να σωθούν. Μεγέθυνα, μου είπε ο φίλος, την εικόνα της φωτογραφίας της που ήταν στην εφημερίδα. Στο πρόσωπό της ήταν αποτυπωμένος ο τρόμος και μαζί ήταν αποτυπωμένο το μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα και εκείνη την ώρα, την ώρα που ο πυροσβέστης-διασώστης την είχε πλησιάσει για να της προσφέρει τη σωτηρία, ο τρόμος και το ερωτηματικό παρέμεναν στο πρόσωπό της.
Αυτό το βλέμμα είναι το βλέμμα το οποίο θα ακολουθεί –και πρέπει να ακολουθεί– όλους μας για χρόνια. Είναι το βλέμμα των τεσσάρων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν και που δεν είδε κανείς μας. Είναι το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να κατεδαφίζεται ξαφνικά. Είναι το βλέμμα πατεράδων και μανάδων που βλέπουν τη φτώχεια να πλησιάζει απειλητικά στο σπίτι τους. Είναι το βλέμμα μιας κοινωνίας που έχει αφήσει εδώ και χρόνια στην άκρη τα πιο σημαντικά όπλα της φαρέτρας της: την Αλληλεγγύη και την Αγάπη. Είναι το βλέμμα των νέων παιδιών που κοιτάζουν ένα αβέβαιο και νοσηρό μέλλον.
Στις 05/05/2010 γίναμε όλοι μάρτυρες αυτής της δισυπόστατης εικόνας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Από τη μία οι κροίσοι και από την άλλη η κρίση. Από τη μια μεριά οι σφετεριστές του πλούτου, οι εκμεταλλευτές και οι δολοφόνοι. Κι από την άλλη μεριά, μια μεγαλειώδης διαδήλωση, ένα πλήθος κόσμου σαν ποτάμι, που διαδήλωνε ειρηνικά αλλά μαχητικά τα δίκαιά του. Από την άλλη μεριά και οι τέσσερις άνθρωποι που δολοφονήθηκαν φρικιαστικά, που παγιδεύτηκαν ακούσια σε μια ποντικοπαγίδα, που εισέπνευσαν θάνατο και άφησαν εκεί τα σώματά τους.
Στις 05/05/2010 έγιναν συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν αντιδρώντα συστατικά στη σωστή αναλογία και θα δημιουργήσουν την χημική αντίδραση μιας κοινωνίας που χρόνια τώρα ήταν σε ύπνωση. Η απάνθρωπη, προβοκατόρικη, φασιστική δολοφονία των τεσσάρων συνανθρώπων μας και η μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων είναι δύο κρίσιμα και χρήσιμα συστατικά. Η σύνθεσή τους θα μετατρέψει, έστω και σε κάποιο βάθος χρόνου, την συλλογική κατάθλιψη που περνούσαμε για πολλούς μήνες σε ενεργητική σκέψη και δράση. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής είναι βέβαιο ότι η κοινωνία, έστω και μέσα από επίπονους τοκετούς, θα βρει ξανά το νόημα που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους, θα αντιληφθεί ότι η αντίθεση δεν είναι μεταξύ του εργαζόμενου και του ανέργου, του εργαζόμενου στον δημόσιο και του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, του νέου και του μεγαλύτερου, του συνταξιούχου και εκείνου που επιδιώκει να πάρει σύνταξη.
Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αναπτύξει μια πιο ισχυρή συλλογική συνείδηση και θα προστρέξει στις πηγές των αγώνων της, με τις δυο αναγκαίες συνθήκες του νου και της καρδιάς: την Αλληλεγγύη και την Αγάπη. Όποιος επιθυμεί και θέλει για τον εαυτό του να νιώθει ότι λειτουργεί επαναστατικά πρέπει πάντα να θυμάται τη ρήση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα: «Δεν μπορεί να είσαι επαναστάτης, αν δεν αγαπάς».

                                                                                              Για την ACT


                                                                                              H Διοίκηση


 
 
2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών 22/01/2016

Το 2ο Γυμνάσιο είναι το σχολειό που αποφοίτησα το 1978. Είχε προηγηθεί η φοίτησή μου στο 19ο Γυμνάσιο Αρρένων στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αχαρνών. Και από τα δυο σχολεία γνώρισα εξαιρετικούς φίλους, αγαπημένα παιδιά, συμπαίκτες στο ποδόσφαιρο, συντρόφους και συναγωνιστές στα κοινωνικά δρώμενα.

Με πάρα πολλούς απ’ αυτούς συνεχίζουμε τη διαδρομή και την επικοινωνία.

Η ACT και η ΚΑΜΠΥΛΗ συνοδεύουν πάντα αυτά τα ταξίδια. Προς τούτο, προχωρήσαμε μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου των αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, Νίκο Βεριόπουλο στη παραγωγή ενός εξαιρετικού κατά τη γνώμη μας ημερολογίου. Το παρουσιάζουμε λοιπόν συνοπτικά με ιδιαίτερη χαρά και ιδιαίτερη περηφάνια.

 

                                                                Για την ACT

                                                 Κωνσταντίνος Μάνθου Σκηνιώτης

                                                                       Δ.Σ.
 
 
Επιμονή και όχι μόνο 26/08/2016
Στη ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέτεις στόχους και να επιμένεις για την επιτυχία τους. Να επιμένεις όχι με την έννοια της εμμονής, αλλά με τη δύναμη της προσπάθειας, της υπομονής, της εργατικότητας και της θέλησης.

Οι στόχοι και μάλιστα αυτοί οι στόχοι που ανεβάζουν τον πήχη της επιτυχίας ψηλά, οι στόχοι που εκπορεύονται από πνεύμα αγάπης και διάθεσης για το καλό, δεν μπορούν να επιτευχθούν εύκολα και απλά.

Εκτός των άλλων, διότι γίνονται συχνά αντικείμενα προσπάθειας όσων δεν πιστεύουν σε αυτά τα ιδεώδη, να οδηγήσουν σε αποτυχία και σε απογοήτευση.

Ο ΤΡΙΤΩΝΑΣ με τη μακρά ιστορία μέσα στο χρόνο, είναι μια περίπτωση που αναδεικνύει την επιτυχία των στόχων, τη βασισμένη στην επιμονή και την προσπάθεια.

Οι άνθρωποι του ΤΡΙΤΩΝΑ, αυτοί που έχουν το δύσκολο έργο της διοίκησης, της οργάνωσης, του συντονισμού αυτών των προσπαθειών, δείχνουν ότι διαθέτουν τη θέληση, την αγάπη και την προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί.

Γι’ αυτό ο ΤΡΙΤΩΝΑΣ κάθε χρόνο ανεβαίνει και κατηγορία, στο όμορφο, σημαντικό και επίπονο άθλημα του μπάσκετ.

Ένα άθλημα που έχει δώσει μεγάλες χαρές στον ελληνικό λαό και μάλιστα σε ιδιαίτερες στιγμές, που τη χαρά αυτή την χρειαζόταν πάρα πολύ.

Η μεγάλη όμως επιτυχία των ανθρώπων του ΤΡΙΤΩΝΑ, δεν είναι ο Πρωταθλητισμός, όσο ότι η ομάδα αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στο ήθος, στη δυνατότητα να αποτελέσει μια πραγματική κυψέλη, στην οποία βρίσκουν θετικό καταφύγιο εκατοντάδες παιδιά, νέες και νέοι άνθρωποι που θέλουν να αναδείξουν την αξία τους, να δώσουν την ευγενική μάχη τους για τη νίκη, να διδάξουν πως πρέπει να υποδέχεσαι την ήττα και κυρίως να αναδείξουν τη μεγάλη δύναμη της ομαδικότητας, της οικειοθελούς πειθαρχίας, της μεθοδικότητας, της υπομονής και τις επιμονής.

Η ACT βασισμένη στη στήριξη της ΚΑΜΠΥΛΗ, δωρίζει την παραγωγή των εισιτηρίων διαρκείας του ΤΡΙΤΩΝΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει όλη αυτή την δύσκολη μάχη για τη στήριξη και την επιβίωση του σωματείου.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και σε αυτή τη χρονιά. Ευχόμαστε ότι ο ΤΡΙΤΩΝΑΣ έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα ήθους και μακάρι να κατακτήσει και το πρωτάθλημα στη κατηγορία.

 

 

 Για την ACT

 

Η Διοίκηση
 
 
Πρόσφυγες 01/04/2016

Στις μέρες μας γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το λεγόμενο προσφυγικό ζήτημα.

Η μετανάστευση και οι ροές όπως τις ονομάζουν, είναι ένα φαινόμενο που ακολουθεί τον άνθρωπο από τη γέννησή του.

Είναι πολλές φορές η προσπάθειά του να αναζητήσει, να εξερευνήσει και να κατακτήσει  έναν κόσμο που δεν γνωρίζει αλλά φαντάζεται.

Άλλες φορές είναι η βαθιά διάθεσή του, να αλλάξει τη ζωή του. Όμως, η προσφυγιά, η υποχρεωτική φυγή από τη πατρίδα για να σώσει κανείς τη ζωή του και την οικογένειά του, είναι ένα εξαιρετικά βαρύ τίμημα. Στη χώρα μας έχουμε ζήσει τη προσφυγιά και ως πρόσφυγες και ως μια χώρα που υποδέχεται πρόσφυγες.

Προς τούτο, πρέπει να κινούμαστε πάντα με άξονα το βαθύ ουμανιστικό συναίσθημα και να κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες που προτρέπουν σε διχασμό και σύγκρουση.

Τα παιδιά του Ελληνογερμανικού σχολείου, δίνουν μαθήματα πάνω σε αυτό το ζήτημα, και με το ποίημα το οποίο έγραψαν όλα μαζί.

                                                                                     Για την ACT

                                                                         Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης

                                                                                    Πρόεδρος Δ.Σ.
 
 
Μετανάστριες Μέλισσες 07/03/2016

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μια αγαπημένη γυναίκα, ένας σημαντικός άνθρωπος, ένας γενναίος μαχητής της ζωής.

Η Κωνσταντίνα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πίστης, αστείρευτης επιμονής και υπομονής, αυταπάρνησης και ιδεολογικής καθαρότητας με την έννοια ότι ξέρει να πιστεύει στις ιδέες της, χωρίς αποκλεισμούς.

Η μικρή αυτή προσπάθεια που παρουσιάζουμε, είναι αφιερωμένη στη πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας της 8 Μάρτη 2016 για την ημέρα της γυναίκας, με τη σύναξη που έκανε με γυναίκες μετανάστριες.

Είναι οι αληθινές μέλισσες της ζωής μας.

                                                                                             Για την ACT


                                                                                              H Διοίκηση 
 
Εταιρία Σπαστικών 11/11/2015
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, που μπορέσαμε με τη συνδρομή πάντα της ΚΑΜΠΥΛΗ, να συμβάλουμε και να  προσφέρουμε στο σημαντικό έργο της Εταιρίας Σπαστικών.

Είναι ένα έργο ανθρωπιάς, είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά,  τα οποία δείχνουν μια αξιοθαύμαστη και αξιοζήλευτη δύναμη ζωής.

Ευχόμαστε ολόψυχα στην Εταιρία Σπαστικών να συνεχίζει το εξαιρετικά σημαντικό έργο της.

 

Για την ACT

H Διοίκηση

 
 
Προσευχή 16/09/2015

Είναι βαθιά μας πίστη, ότι το συναίσθημα των παιδιών είναι καθαρό και ξάστερο.

Είναι η βασική πηγή της αλήθεια για όσα συμβαίνουν σ’ αυτό τον κόσμο. Ο μικρός μας φίλος Στέλιος Κωνσταντίνου, έχει μια μεγάλη πηγή τέτοιων δυνατών συναισθημάτων.

Τα εκφράζει μέσα από την ποίηση και εμείς θέλουμε να αναδείξουμε αυτά του τα συναισθήματα και τις ποιητικές δυνατότητές του.

Είναι μια προτροπή προς όλα τα παιδιά, να εκφράζονται, να γράφουν και είναι και μια προτροπή προς όλους τους γονείς να ακούμε τα παιδιά και να μην τα εμποδίζουμε ακόμα και άθελά μας, να εκφράσουν όλα τα συναισθήματά τους.

 

Για την ACT


H Διοίκηση


 
 
Β΄ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 01/08/2015

Με αφορμή μιας ελάχιστης προσφοράς ενός banner από τη πλευρά της ACT και της ΚΑΜΠΥΛΗ στη Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική, βρίσκουμε την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια γι’ αυτή.

Ο Ηλίας  Φερέτης, Δ/ντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, με την εξαιρετική ομάδα των ανθρώπων του εκεί, δίνουν μαθήματα ήθους και επαγγελματικής επάρκειας.

Αναδεικνύουν την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο της δημόσιας υγείας.

Παρά τα σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα των νοσοκομείων, οι Γιατροί αυτοί με αστείρευτη ευσυνειδησία δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας του ασθενή.

Αδράξαμε αυτή την ευκαιρία, όχι για να προβάλλουμε το ελάχιστο αντίδωρο που τους κάναμε, αλλά κυρίως για να γράψουμε δυο καλά λόγια γι’ αυτούς.

Λόγια τα οποία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη προσφορά τους.

 

                                                                                 Για την ACT

                                                                 Κωνσταντίνος Μάνθου Σκηνιώτης

                                                                                Πρόεδρος Δ.Σ.


 
 
Σύνοψη 2015

Προβαίνουμε σε μια σύνοψη βασικών ενεργειών μας για το 2015, την οποία θεωρούμε υποχρέωσή μας για τις φίλες και τους φίλους μας. Κατά τη διάρκεια του έτους δυσκολευτήκαμε στην αποτύπωση των ενεργειών μας, εξαιτίας παραγόντων ανεξάρτητων από τη θέλησή μας.

    Η ιστοσελίδα μας νωρίς στο ξεκίνημα του 2015, δέχθηκε μια ανοίκεια επίθεση χυδαίου υλικού από άγνωστη κατεύθυνση. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν επί της ουσίας η καταστροφή της ιστοσελίδας μας.

    Αποφασίσαμε αμέσως και καταφύγαμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου με τη χρήσιμη συμβολή του Νομικού Συμβούλου μας κ. Γιώργου  Χατζηαποστόλου και του Τεχνικού Συμβούλου μας κ. Γιάννη Λιόμα, στείλαμε όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενδιαφέρθηκε αμέσως και αυτό πρέπει να το τονίσουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στους δράστες αυτής της επίθεσης.

    Μας διευκρίνισαν ωστόσο, ότι είμαστε μια από εκατοντάδες περιπτώσεις που συμβαίνουν κάθε μέρα. Μας εξήγησαν για μια ακόμη φορά το μέγεθος του προβλήματος αυτού που συμβαίνει στο διαδίκτυο. Μας τόνισαν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν για να προλάβουν και να σώσουν κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές κυρίως νέων παιδιών.

    Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώθηκε και ο δικός μας προσανατολισμός να ασχοληθούμε εδώ και χρόνια με τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

    Με αυτή την ευκαιρία τονίζουμε  και πάλι την ανάγκη οι γονείς να είναι σε εγρήγορση, να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ενέργειες των παιδιών μέσα στο διαδίκτυο. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν και μόνο η καταστολή δεν λύνει το πρόβλημα.  Το ενδιαφέρον, η καλή συζήτηση, η προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις μπορούν να προσφέρουν διέξοδο.

    Η προτροπή για διάβασμα, για άθληση, η προτροπή για θέατρο και κινηματογράφο είναι εναλλακτικές λύσεις. Γνωρίζουμε άριστα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια και μάλιστα ειδικά στις σημερινές μέρες της κρίσης. Επειδή όμως τα παιδιά είναι η απόλυτη προτεραιότητα για όλους, οι κίνδυνοι του διαδικτύου δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας.

    Και το 2015 η ACT, με πολύτιμο αρωγό την ΚΑΜΠΥΛΗ και τους  φίλους μας, προσπαθήσαμε να κάνουμε πράγματα στους τομείς που μας ενδιαφέρουν.

    Είναι οι τομείς που και εσείς γνωρίζετε ότι δρούμε.

    Συμβάλλαμε όσο και όπου μπορέσαμε, στη προσπάθεια για δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της κρίσης. Οι περισσότερες από τις ενέργειές μας είναι και θα παραμείνουν αφανείς. Δεν μας ενδιαφέρει η προβολή τους αλλά το αποτέλεσμά τους.

    Συμβάλλαμε όσο ήταν δυνατόν στη πρόοδο πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων φυσικών προσώπων ή ομάδων προσώπων. Προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να διατρανώσουμε τη φωνή μας μαζί με άλλους ενάντια στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

    Παραμείναμε και θα παραμείνουμε αταλάντευτα απέναντι σε φωνές μίσους, φανατισμού και φασιστικών απόψεων.

    Στη σύνοψη αυτή παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ενέργειες τις οποίες προβήκαμε, διότι θέλουμε οι φίλες και οι φίλοι μας  να είναι ενήμεροι.

    Το 2016 θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τις προσπάθειές μας και θα προσπαθήσουμε να είστε όλοι ενήμεροι έγκυρα και έγκαιρα.

    Η ΚΑΜΠΥΛΗ είναι ο χρήσιμος συμπαραστάτης και αρωγός μας. Προσφέρει άδολα τα οικονομικά μέσα για να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας.

    Φίλες και φίλοι επίσης, προσφέρουν με χαρά τη συμβολή τους  σε τρόφιμα, σε ρουχισμό, σε παιχνίδια για να υλοποιήσουμε στόχους σαν αυτούς που περιγράψαμε.

    Τους ευχαριστούμε όλους από την καρδιά μας και τους βεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις μικρές προσπάθειές μας, οι οποίες γίνονται όλες με ίδια και προσωπικά μέσα.

    Με αγάπη προς όλους και ευχές για υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

 

 

                                                                                      Για την ACT

                                                                                O Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                          Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης

 
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
ο ποιητής Κώστας Σκηνιώτης πήρε μέρος στον διαγωνισμού του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού με το ψευδώνυμο Στέφανος Αυγέρης και κέρδισε το δεύτερο βραβείο με τα παρακάτω ποιήματα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

ΛΕΞΕΙΣ –ΣΚΕΨΕΙΣ


 

ΑΡΜΟΝΙΑ

 

Τι είναι αρμονία; ρώτησες

Είναι το άλλο

αυτό το απρόσμενο άλλο·

τη ζυγαριά της ζωής

αγγίζει και ισορροπεί.

 

 

 

 

ΙΣΩΣ

 

Σε έχασα.

Ίσως φταίει το ημίφως

ίσως φταίει της μάχης η αχλή·

ίσως πάλι

να φταίει ο ιδρώτας

που πέφτει στα μάτια μου

και τα θολώνει.

Ίσως, απλώς, να με ξέχασες.

 

 

 

ΜΑΛΛΟΝ

 

Ίσως να έχεις δίκιο,

αν το σκεφθεί κανείς – όπως λέμε καθημερινά.

Έχουμε σχεδόν ξεμάθει

να ζούμε τον έρωτα.

Ίσως να έχεις δίκιο

ίσως όμως και όχι.

Το ρολόι της ζωής μας

περνάει από χαμένες στιγμές

κάθε μέρα και

κάθε νύχτα.

Μάλλον έχεις δίκιο.

Το ξυπνητήρι πρέπει να χτυπάει.

Εμείς πρέπει να λείπουμε.

 

ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ

 

– Στάσου εκεί που είσαι.

Τώρα σε χρειάζομαι.

Πίσω από το σώμα σου

ίσως να μη φανώ.

 

– Εσύ μην κουνηθείς

εγώ να φέρω και άλλους πρέπει

καταφύγιο να γίνουν.

Το βράδυ – ποιος ξέρει;

προσάναμμα ίσως γίνεις να ζεσταθώ.

 

– Νοιώθω ανατριχίλα, μάλλον από το κρύο

–εσύ τι λες γι’ αυτό;–

Όμως, τι μπορείς να πεις

δεν με άκουσες όταν έπρεπε.

Σου είπα, εδώ να μην έρθουμε.

 

Παιδιά παίζαμε πολύ, θυμάμαι

αυτοσχέδια μικρά ποδήλατα

χαρταετοί πολύχρωμων ονείρων

πηγάδια σκάβαμε βαθιά

το κέντρο της Γης ψάχναμε.

 

Στης ψεύτικης μάχης τον αχό

βουτάγαμε με δίψα

έπειτα, ψωμί ζεστό με ζάχαρη

βάλσαμο στις καρδιές μας.

 

Το κάθε σπίτι σπίτι μας,

είχαμε χίλιες μάνες

ο ύπνος χίλιες αγκαλιές

κι ας έπεφταν απ’ την οροφή σταγόνες.

 

Τώρα, βροχή φωτιάς.

 

– Έρχονται φίλε, πλησιάζουν

ίσως και να μ’ έχουν δει

κάποιοι γνωστοί μού φαίνονται,

σε κάποια γειτονιά

φίλοι θα είχαμε γίνει.

 

Την στολή πρέπει να βγάλω

πέτα και τη δική σου.


 

 

Η ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

 

Νωρίς το πρωί

ξεκίνησε η ξενάγησή μας

στην πόλη των αμάχων.

 

Σπιτάκια περίτεχνα,

μάρμαρα ποιότητας υψηλής

με χαραγμένα όμορφα στολίδια,

κήποι μ’ ανθισμένα λουλούδια.

 

Μεταλλικά ικριώματα, κήποι τριγύρω

λουλούδια ανθισμένα παντού

ατμόσφαιρα γλυκιά και κατανυκτική.

 

Αυτή η πόλη

–με στρατιωτική στολή ο ξεναγός,

παράσημα γεμάτη–

τα πλέον σύγχρονα υλικά απαίτησε.

 

Χιλιάδες ήρωες στρατιώτες

ήρθαν εδώ

από μίλια μακριά σταλμένοι…

 

Την πόλη των αμάχων έχτισαν

ανθρωπιστικές πολεμικές επιχειρήσεις,

το δόγμα των Εθνών.

 

Και τώρα, απαιτούνται βόμβες

με υψηλό νοητικό επίπεδο

ανεπηρέαστα τα κτίρια ν’ αφήνουν.


 

 

ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Στην προκυμαία συνωστισμός.

Σημαίες ανέμιζαν

κυρίως από αυτούς

που κανέναν δεν είχαν στείλει

άρα κανέναν δεν περίμεναν.

 

Συνθήματα ανάτασης εθνικής

Ν’ αντικρίσουν περίμεναν

παιδιά που έφυγαν αμούστακα

και ήρωες γυρίζουν τάχα.

 

Σα ν’ ανοίγει τάφος

ο καταπέλτης κατεβαίνει

για ό,τι απέμεινε απ’ τις μάχες.

 

Μαυροντυμένη

μάνα, γυναίκα, αδερφή κι ερωμένη

κραυγή που σωθικά ξεσχίζει

για τις Ιφιγένειες σε σώματα ανδρών.

 

Γιε μου πού είναι τα μάτια σου;

κραυγάζει.

Μάνα, εκεί τ’ άφησα

να βλέπουν στους αιώνες.

Δώρα πεσόντων.

 

Η αποβάθρα σίγησε

τα φέρετρα φανήκαν

σημαίες μαύρα σάβανα

συνθήματα θανάτου.

 

Μόνο της μάνας η κραυγή

μόνο το μοιρολόι

μόνο του κλίβανου η ροδιά

του θάνατου ρολόι.

Των ισχυρών της γης παιχνίδι.


 

 

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

 

Βάλθηκα να σε αναζητώ

υποχρέωσα τον εαυτό μου

να σε βρει οπουδήποτε,

συγχώρεση να σου ζητήσει.

 

Βάλθηκα να σε αναζητώ,

εγχείρημα ουδόλως εύκολο

αφού θα έπρεπε προσεκτικά

να σε συναρμολογήσω.

 

Καταρχήν δαπάνησα υπομονή

κι επιμονή ασφαλώς δαπάνησα

ερευνώντας περιοχή ολόκληρη

μιας πόλης κατεστραμμένης.

 

Το κεφάλι σου βρήκα πρώτο

πεσμένο κοντά σε παιδικό σταθμό

τα μάτια περιέργως ανοικτά

είχαν ένα βλέμμα απορίας.

 

Το σώμα σου ψηλά καρφωμένο σε τοίχο

–σημαία λες και ήθελες να γίνει–

απομεσήμερο το βρήκα,

ένα χέρι εδώ κι ένα χέρι εκεί.

 

Σιγά-σιγά σε συναρμολόγησα

έπειτα στεφάνι δάφνινο

–όπως η περίσταση απαιτεί–

άφησα πάνω σου.

 

Συγγνώμη, σου είπα, μα δεν άκουσες.

Δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότης,

αστοχία υπήρξε και ήσουν απλά

μια παράπλευρη απώλεια.


 

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

 

Πρόβαλες

από την πόρτα της ταπεινής αυλής

–φορούσες ρόμπα, φιλέ στα μαλλιά–

και προχώρησες στη μέση της πλατείας.

 

Τα χέρια σου χωμένα στις τσέπες

τα μαλλιά σου άσπρα σαν το χιόνι.

 

Γονάτισες αργά, σχεδόν ευλαβικά

έριξες γύρω από σένα

κι αφού πρώτα τις φίλησες

μπουκιές ψωμί που έκρυβες στις τσέπες σου.

 

Ύστερα, άνοιξες διάπλατα τα χέρια.

 

Οι παλάμες σου γυρισμένες προς τον ουρανό

σαν σταυρωμένη θνητή

πληγωμένη, έτοιμη όμως να πετάξει.

 

Κι αρχίζουν να φτάνουν

πουλιά πεινασμένα.


 

 

ΓΛΥΚΟ

 

Λαχταριστό σαν γιαρμάς φρέσκος

μυρωδάτη ντομάτα του αγρού

βατόμουρα με το χέρι κομμένα

ένα σύκο από γερμένο δέντρο.

 

Ίσως, απλώς ένας λεμονανθός

ένα ρόδο λευκό ανθισμένο

μια τουλίπα περήφανη στεκούμενη

μια παπαρούνα που σε καλεί.

 

Μήπως, ένα φιλί νεογέννητου

δύο κόκκοι ζάχαρη, το στόμα μιας μάνας

ενός έρωτα φιλί στο στόμα

μέλι από αγάπης κερήθρες.

 

Μάλλον κάτι πιο απλό.

Σ’ ένα λευκό μικρό πιατάκι

στέκει έτοιμο και περιμένει

χαλβάς με καρυδάκι.


 

 

ΑΕΤΟΣ

 

Νύχτα σκοτεινή με βροχή

που σάπιζε τα κόκαλα.

Στήσανε ξόβεργες παντού

παγίδες

άπλωσαν

σ’ όλη την πλαγιά.

 

Κάθε αυγή μια νέα μέρα

μια νέα γέννηση

ένα δώρο ξανά και ξανά

μια στιγμή δημιουργίας του σύμπαντος.

Ακροβολίστηκαν τριγύρω

με στολές παραλλαγής του δάσους.

 

Αυτός φάνηκε ψηλά.

Θεέ μου, πόσο περήφανος

πόσο λεύτερος έμοιαζε να ’ναι.

Ανέβηκε στην άκρη του ουράνιου τόξου

πέταξε ως την άλλη άκρη

ύστερα μπήκε στο ρυάκι ενός ανέμου.

 

Αφέθηκε να πάει πιο κάτω

και φτερούγησε προς το μέρος μας.

Ας μην έρθει, σκέφτηκα,

ας μην πιαστεί στο δόκανο.

 

Βρέθηκε από πάνω μας,

τριγύρισε δυο-τρεις φορές.

Έπειτα, έπεσε.

Ο ήχος της παγίδας που έκλεισε

το παρόν και το μέλλον του

της ελευθερίας του την πόρτα θαρρείς.

 

Τον επεξεργαστήκαμε,

ήταν το θήραμά μας.

Αυτός, ακίνητος και περήφανος

έστρεψε το κεφάλι του κατά την Ανατολή.

 

Ούτε νερό ούτε τροφή δεχόταν

αγέρωχος, σιωπηλός, περήφανος

απλώς κοίταζε την Ανατολή.

 

Τον πλησίασα, Καλημέρα, είπα

–αυτός σώπαινε–

σήκωσε το φτερό του μόνο, ένδειξη χαιρετισμού.

 

Θα σε αφήσω ελεύθερο, του είπα,

η θέση σου είναι εκεί ψηλά

να πετάς κοντά στον ήλιο

ν’ αγκαλιάζεσαι με τα σύννεφα

να τριγυρνάς στους δρόμους των ανέμων

να συζητάς με τη βροχή.

 

– Με τι αντάλλαγμα;, με ρώτησε

και γύρισε προς το μέρος μου

με κοίταξε στα μάτια,

ένα βλέμμα

που μέχρι τότε στη ζωή μου

ποτέ δεν είχα δει.

– Έτσι πρέπει να γίνει,

έτσι αξίζει να είσαι.

Τον ελευθέρωσα.

Πέταξε ψηλά και μακριά,

έτσι όπως τον είχα πρωτοδεί

τη μέρα της συνωμοσίας.

 

Πέρασαν μέρες και νύχτες πολλές,

όλοι σκέφτηκαν ότι χάθηκε.

 

Ένα φθινοπωρινό μεσημέρι,

την ώρα της σποράς στο χωράφι,

φάνηκε ξαφνικά μπροστά μου.

 

Έσκυψε και σα να φίλησε με το ράμφος

τη λασπωμένη ποδιά μου

– Σ’ ευχαριστώ, μου είπε

μπορώ ν’ ακουμπήσω τη ζωή μου εδώ.

Μπορώ, γιατί είμαι ελεύθερος,

γιατί εγώ το επιλέγω.

 

Τον άφησα στο ξέφωτο, στην άκρη του δάσους

ανεμοδρόμιο σωστό για την απογείωση.

 

Στο παλιό ραδιόφωνο, Ξυλούρης

Αγρίμια κι αγριμάκια μου…__

 


 

ΓΕΡΑΚΙΝΑ

 

Είδες τη γερακίνα χτες το απόγευμα;

Είχε ανοιγμένα τα φτερά της.

 

Η ACT στο πλευρό των νέων καλλιτεχνών 16/01/2012

                          Η ACT στο πλευρό των νέων καλλιτεχνών

 

 

            Η ACT 4people και ACT 4children έχει δημιουργήσει πλέον παράδοση στο να στηρίζει τις πολιτιστικές προσπάθειες των καλλιτεχνών και γενικότερα ανθρώπων της τέχνης.

 

            Ειδικά μάλιστα αν αυτές προέρχονται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι πασχίζουν να βρουν μια ουσιαστική διέξοδο ώστε το έργο τους να φτάσει πλατύτερα στη κοινωνία.

 

            Αυτή τη φορά η  ACT 4people και  ACT 4children, βασισμένη στη δύναμη που της δίνουν ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι Επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής και προσωπικής κοινωνικής ευθύνης τη στηρίζουν, να προωθήσει και να συμβάλει στη δημιουργία του εξαιρετικού CD της ποιήτριας – στιχουργού και μουσικού – τραγουδίστριας Ισμήνης Πεπέ.

 

            Η Ισμήνη είναι ένα σημαντικό ταλέντο στο χώρο της, και ταυτόχρονα μια προσωπικότητα ευαισθητοποιημένη στα όσα σήμερα συμβαίνουν και προβληματίζουν τη κοινωνία.

 

            Η Ισμήνη έχει σαφέστατη επίγνωση του ρόλου που η τέχνη πρέπει να έχει στα κοινωνικά δρώμενα.

 

            Αξίζει το έργο της να φτάσει πλατύτερα και βαθύτερα στη κοινωνία μας, το ευχόμαστε αυτό από την καρδιά μας, και η κίνησή μας αυτή είναι μια μικρή και ελάχιστη συμβολή στη προσπάθεια αυτή.

 

 

 

 

 

 

                                                                         Για την ACT 4 people

                                                                            &   ACT 4 children

 
 
Γράμμα στον Αϊ Βασίλη 16/01/2012

Γράμμα στον Αϊ Βασίλη

 

 

            Ο χειμώνας που διανύουμε είναι σκληρός και δύσκολος, είναι βαρύς και μας εμποδίζει να κάνουμε γλυκές και όμορφες σκέψεις, να ζήσουμε τις γιορτινές μέρες όπως θα θέλαμε με τους δικούς μας ανθρώπους και τα παιδιά μας.

 

            Η Ελένη Σκρέκου διάλεξε ένα όμορφο τρόπο για να συμβάλει και να προτρέψει σε γλυκές και θετικές σκέψεις.

 

            Το παραμύθι «γράμμα στον Αϊ Βασίλη», είναι κι αυτό ένα παιδικό κοινωνικό αφήγημα, ικανό να συγκινήσει και τους μεγάλους.

 

            Είναι μια αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, και των εικόνων και των σκέψεων που αυτή δημιουργεί στα παιδιά. Στο γράμμα στον Αϊ Βασίλη η Ελένη Σκρέκου μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις των παιδιών, προτείνει και προτρέπει σ’ ένα τρόπο σκέψης αλληλεγγύης, φιλίας και αγάπης. Προτείνει και προτρέπει να ξανασυναντήσουμε τον διπλανό μας, τον οποίο κάποια στιγμή χάσαμε από τα μάτια μας.

 

            Ο Εκδοτικός Οίκος ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ – 210 5156820, αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη της Ελένης Σκρέκου, να διαθέσει το βιβλίο στην ACT 4people ώστε να βρει αυτή τον τρόπο μέσα από την προώθηση και τη διάθεσή του, να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να συμβάλει σ’ ένα καλό κοινωνικό σκοπό. Η ACT θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των ενεργειών της όπως αυτές θα προκύψουν τόσο από το βιβλίο του Σωκράτη Μαντζουράνη όσο και από το βιβλίο της Ελένης Σκρέκου.

 

            Ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, και εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στη συγγραφέα Ελένη Σκρέκου, και στην εικονογράφο καλλιτέχνιδα Στοιβαχτή που πρόσφερε τα σκίτσα της, και στον εκδοτικό οίκο ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ.

 

 

 

 

 

                                                            Για την ACT 4people

                                                              και ACT 4 children

 

 

 

 

 
 
Το χωριό του όλοι μαζί 16/01/2012

Το χωριό του όλοι μαζί

 

 

            Από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ – 210 5156820 κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα το εξαιρετικό παιδικό παραμύθι το «χωριό του όλοι μαζί».

 

            Πρόκειται για ένα όμορφο κοινωνικό αφήγημα, το οποίο δεν αγγίζει μόνο τις καρδιές των μικρών παιδιών, αλλά και αυτές των μεγάλων.

 

            Πρόκειται για μια λιτή και σαφή αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να λειτουργήσουμε για να βγάλουμε την κοινωνία από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα.

 

            Ο Σωκράτης Μαντζουράνης προσωπικότητα έντονα πολιτικοποιημένη, με κοινωνική και πολιτική δράση, παίρνει σαν αφορμή την επικείμενη γέννηση του εγγονού του. Μέσα από αυτή την αφορμή βρίσκει την ευκαιρία να του προτείνει ένα τρόπο σκέψης για τη ζωή, να τον προτρέψει στο μέλλον, και ταυτόχρονα να δείξει ο ίδιος ο Σωκράτης την ευαισθησία που τον διακρίνει σαν άνθρωπο. Ο Εκδοτικός Οίκος ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ με την σύμφωνη γνώμη του Σωκράτη Μαντζουράνη, έχουν αποφασίσει να διαθέσουν μέρος των εσόδων του βιβλίου στην ACT 4people και ACT 4children, για να τα διαθέσει με τη σειρά της σε κάποιο κοινωνικό σκοπό.

 

            Ελπίζουμε και ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, ελπίζουμε και ευχόμαστε να δούμε στη κοινωνία να συμβαίνουν αυτά που περιγράφει το παραμύθι, ελπίζουμε και ευχόμαστε να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα από την προώθησή του για να υπάρξει και ένα σημαντικό αποτέλεσμα που θα διατεθεί στους κοινωνικούς σκοπούς της ACT 4people και ACT 4children. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του παραμυθιού, στον συγγραφέα Σωκράτη Μαντζουράνη, στη σκιτσογράφο Αννίτα Ουρλόγλου, στην επιμελήτρια Φιλιώ Γκαβαλιζούδη, στο εκδοτικό οίκο ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ.

 

 

 

 

 

 Για την ACT 4people

 &  ACT 4children

 
 
Επιτροπή Μνήμης CHE 26/10/2011

 
 
newsletter act4people 26/10/2011

 
 
ποίημα αγάπη 25/10/2011
 
 
Διαδήλωση 25/10/2011

Διαδήλωση

Στην μακραίωνη πορεία της, η ανθρωπότητα πορεύεται με κύριο μοχλό την  εξέλιξη της ταξικής πάλης. Το επίπεδο της πάλης αυτής καθώς και τα αποτελέσματά της, καθορίζουν πάντα το πραγματικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο της κοινωνίας.

Μέσα στα διάφορα γρανάζια κίνησης της εξέλιξης της ανθρωπότητας, υπάρχουν σίγουρα τρία με εξαιρετική σημασία.

Οι κοινωνικοί αγώνες, ως έκφραση της ταξικής πάλης.

Η ειρήνη, ως  μόνιμος στόχος του κόσμου της εργασίας.

Ο πόλεμος, ως τελική μορφή της πάλης του κεφαλαίου.

Το επίπεδο κατάκτησης και εμπέδωσης μιας ουσιαστικής κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας συναρτάται απόλυτα με την κίνηση αυτών των γραναζιών.

Σήμερα βιώνουμε μια βαθιά, δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Όλη η προσπάθεια του συστήματος εστιάζεται στο να περάσει αυτή την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

Η νέα τάξη πραγμάτων μετά την κρίση, επιθυμεί εργασία χωρίς δικαιώματα. Μοχλός σε αυτή την προσπάθειά της είναι η μαζική ανεργία. Βαθύτερος στόχος η κατάργηση όλων των κατακτήσεων, το χτύπημα του κόσμου  της εργασίας και η διάλυση των συνδικάτων.

Σήμερα μπαίνει συχνά μπροστά μας ένα ψεύτικο δίλημμα. Ποιο από τα 3 γρανάζια πρέπει να σταματήσει;

Η νεοφιλελεύθερη πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσουν οι κοινωνικοί αγώνες, γιατί απειλούν, πέραν όλων των άλλων, και την ειρήνη.  Ταυτόχρονα έχει εξαπολύσει έναν πραγματικό πόλεμο, ο οποίος δεν είναι ίδιος με τις κλασικές πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά όμως παράγει συχνότατα τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για οικονομικές πολεμικές  επιχειρήσεις, όπως τις ονομάζουν τα διάφορα εγχειρίδια.    

Η νεοφιλελεύθερη πλευρά σήμερα, δεν διανοείται να δεχτεί καν κεϋνσιανές λύσεις μέσα στα πλαίσια του ίδιου του συστήματός της. Για παράδειγμα, στο δίλημμα πληθωρισμός 5% στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση  των χρεών και την λειτουργία της ανάπτυξης ή ανεργία 20%,  επιλέγει αβίαστα τη δεύτερη λύση.

Οι κοινωνικοί αγώνες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας θέλουν να διατηρήσουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, να διατηρήσουν το κράτος πρόνοιας, να διατηρήσουν πραγματικούς μισθούς και συντάξεις. Από αυτή την άποψη οι κοινωνικοί αγώνες είναι σε απολύτως προοδευτική κατεύθυνση, και όχι μόνο δεν απειλούν την ειρήνη, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στον κλασικού τύπου πόλεμο, που πάντα υπάρχει στη φαρέτρα της άλλης πλευράς.

Είναι προφανές ότι η πραγματική και ουσιαστική λύση δεν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Είναι ολοφάνερο ότι το πραγματικό και ουσιαστικό δίλημμα, που μπαίνει για την παγκόσμια  κοινωνία, είναι η σοσιαλιστική προοπτική παντού ή ο κίνδυνος επιστροφής στην βαρβαρότητα, στην εξαθλίωση, στους πολέμους. Στην δράση της εργατικής τάξης και τους κοινωνικούς αγώνες, αφιερώνεται το παρακάτω ποίημα.

 

Κώστας Σκηνιώτης

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 29/7/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αναρτούμε 2 κείμενα, τα οποία μας έδωσε ο φίλος μας Βασίλης Σκολαρίκος.

 
 
Newsletter 18/7/2011
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 18/07/2011

Η ανάρτηση αυτή είναι από την εφημερίδα «Τραπεζικό Βήμα» των αγαπητών φίλων Ζώη και Λίντας Πεπέ.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25/4/2011
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 18/4/2011

                                            ΑΘΗΝΑ 18/4/2011

 

 

                              ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

 

 

Η ACT 4CHILDREN και η ACT 4PEOPLE, ευαισθητοποιημένοι ιδιαίτερα γύρω από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μικρά παιδιά, και με αφορμή την περιπέτεια της υγείας που περνάει ο αγαπημένος μικρός μας φίλος Πάολο, με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων μας, αποφάσισε και προχώρησε στην κατάθεση 3.000,00 € υπέρ του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο. Είναι ο Σύλλογος ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός σύγχρονου και εξαιρετικού Νοσοκομείου – Κέντρου όπως είναι το ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Βαρδινογιάννη το οποίο νοσηλεύει παιδιά με σοβαρά προβλήματα. Ευχόμαστε από την καρδιά μας το έργο αυτό να συνεχίζει και να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες για την υγεία των παιδιών. Με την ευκαιρία αυτή βέβαια θέλουμε να σημειώσουμε κατά τρόπο απόλυτο τη θέση μας η οποία είναι η εξής.

Το ζήτημα της κοινωνικής μέριμνας, της δημόσιας υγείας, της προστασίας των ιδιαίτερων και ασθενών ομάδων της κοινωνίας, είναι και πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας.

Καμία κοινωνία δεν νοείται και φυσικά δεν είναι σύγχρονη και πολιτισμένη

κοινωνία αν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις για την υγεία, την πρόληψη, την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών της και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ασθενείς ομάδες ή στην τρίτη ηλικία. Αυτή είναι και παραμένει η πάγια θέση μας.

Όμως δεν μένουμε απαθείς μπροστά σε συλλογικές προσπάθειες ή προσπάθειες προβεβλημένων προσώπων οι οποίες έχουν ένα θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα. Τέτοια προσπάθεια πιστεύουμε ότι είναι και η προσπάθεια του Συλλόγου Φιλών Παιδιών με Καρκίνο. Άλλωστε αυτή η φιλοσοφία κινητοποιεί και διέπει και την δική μας προσπάθεια να συμβάλουμε και με αυτό τον τρόπο.

 

Για την ACT 4PEOPLE

Και την ACT 4CHILDREN

Κώστας Σκηνιώτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 18/4/2011

             ΑΘΗΝΑ 18/4/2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 

Με χαρά μας αναρτούμε στο site μας, την αλληλογραφία που είχαμε με το 162ο Δημοτικό σχολείο της Ακαδημίας Πλάτωνος με αφορμή την αποστολή στο σχολείο βιβλίων από τα παιδικά παραμύθια που έχει γράψει η Άννα - Μαρία Γώγουλα (μαθήτρια της Ε τάξης του Δημοτικού), καθώς και έντυπου υλικού για την προστασία στο διαδίκτυο.  

 

 

 

                                               Για την ACT 4CHILDREN

                                                         Ο Πρόεδρος

                                         Κώστας Σκηνιώτης 

 

Προς: 162ο Δημοτικό Σχολείο

 

Υπόψη: Διευθυντού – Κου Γιαννουλέλη Ηρακλή

 

Αθήνα, 15/04/2011

 

 

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετικά ευγενική επιστολή που

έλαβα από εσάς εκ μέρους των δασκάλων του Δημοτικού σχολείου.

Σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι δεν έχω κάνει τίποτε παραπάνωαπό ένα

ελάχιστο καθήκον που πιστεύω, και όλοι πιστεύουμε στην ACT 4CHILDREN,

ότι έχουμε απέναντι στα παιδιά.

 

     Παρακαλώ να γνωρίζετε ότι είμαι και είμαστε στη διάθεσή σας για να

συμβάλουμε σε οτιδήποτε θεωρείτε χρήσιμο τόσο για το σχολείο όσο και για

τα παιδιά σας που τα νοιώθουμε και παιδιά μας.

 

 

                                                                            Σας ευχαριστώ θερμά.

       Κώστας Σκηνιώτης

 

                   Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

                            Πρόεδρος ACT 4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12/04/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

12/04/2011


Αναρτούμε στα site της ACT, μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια η οποία προωθείται και συντηρείται από την εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών του Περιστερίου και αφορά το κολυμβητήριο της περιοχής.

Παρόμοια είναι και η Πρωτοβουλία των ουρσουλινών. Το έντυπο που αναρτούμε αφορά σχετική εκδήλωσή τους.

  
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 05/04/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

05/04/2011


Αναρτούμε στην ACT4PEOPLE και ACT4CHILDREN αφίσες σχετικές με επίκαιρα και σημαντικά θέματα της κοινωνίας.

 


 
 
ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ 2011

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 3/12/2010

                                                                                                                            3/12/2010

 

 

ΔΕΛΤΙΟ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ Α.Μ.Ε.Α

 

Στη διάρκεια του χρόνου, κάθε χρόνο που περνάει πάνω από την πλάτη μας υπάρχουν πολλές παγκόσμιες ημέρες.

Έχουν σίγουρα μια σημειολογική αξία, αφού μας υποχρεώνουν κατά κάποιο τρόπο να ασχοληθούμε με το θέμα στο οποίο εστιάζουμε.

Έχουν όμως και μια αντίστροφη σημασία αφού κάθε φορά που εστιάζουμε στα θέματα που οι μέρες επισημαίνουν διαπιστώνουμε δυστυχώς την ανυπαρξία σε παγκόσμιο επίπεδο της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κοινωνικού Κράτους, των υποδομών, της αλληλεγγύης ανάμεσα σε ομάδες της Κοινωνίας οι οποίες θα χρειαζόντουσαν περισσότερη αρωγή και αγάπη. Εδώ θα πρέπει να δούμε το θέμα σε επίπεδο Κόσμου όπως θα έλεγε και ο Καστοριάδης, όλου του Κόσμου και όχι του μικρού κόσμου που εξαντλείται στο δικό μας περιβάλλον, είτε ακόμα στη δική μας χώρα. Αν σκεφτούμε την Αφρική, την Ασία, την Κίνα στην ολότητά της, και ας έρθουμε μετά  και στις υποτιθέμενες  αναπτυγμένες – πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Υπό αυτό το πρίσμα είναι δραματική η διαπίστωση για την πλήρη και παντελή ανυπαρξία Κοινωνικού Κράτους για τους Α.Μ.Ε.Α.

          Ιδιαίτερα σήμερα στη χώρα μας το θέμα αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού η οικονομική κρίση πλήττει κατά κύριο λόγο τους πιο αδύναμους. Όχι τους πνευματικά αδύναμους γιατί οι Α.Μ.Ε.Α. δεν είναι τέτοιοι ,ούτε τους αδύναμους από θέληση και καρδιά γιατί οι Α.Μ.Ε.Α. δεν είναι έτσι. Χρειάζεται να σκύψουμε όλοι με ιδιαίτερη προσοχή πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, και με αλληλεγγύη - αγάπη αλλά και αγώνες να προασπίσουμε και να διεκδικήσουμε μαζί με τα δικαιώματα όλων και τα δικαιώματα των Α.Μ.Ε.Α.

          Είμαι ένας Α.Μ.Ε.Α. Βρέθηκα στον κόσμο των Α.Μ.Ε.Α. το 2003 χωρίς να το έχω υπολογίσει στον προγραμματισμό της ζωής μου. Αισθάνθηκα και αισθάνομαι πολύ καλά γιατί έτρεφα πάντα από μικρό παιδί μια ιδιαίτερη αγάπη για τον κόσμο αυτό. Δεν λοιδόρησα, δεν αστειεύτηκα με κακό τρόπο, δεν κορόιδεψα άνθρωπο που είχε αυτό που λέμε ένα σωματικό ελάττωμα. Αντίθετα μάλιστα. Αυτή η στάση μου που ήταν αγωγή που είχα πάρει από το σπίτι με βοήθησε να δεχθώ χωρίς δυσκολία την είσοδό μου στον κόσμο αυτό το 2003. Όμως πρέπει να πω και κάτι ακόμα. Είμαι ένας τυχερός Α.Μ.Ε.Α. , και είμαι από τους λίγους τυχερούς Α.Μ.Ε.Α. της Ελληνικής Κοινωνίας. Διότι είχα οικογένεια, φίλους, στέγη για να υπάρχω. Διότι είχα εργασία η οποία με περίμενε να επιστρέψω σε αυτή. Διότι είχα ανθρώπους οι οποίοι με περιέβαλαν  με αγάπη και μου έδωσαν δύναμη. Είχα και θέληση βέβαια και δύναμη και προσωπική διάθεση. Ίσως όμως αυτά μόνα τους δεν θα ήταν αρκετά αν δεν υπήρχαν τα άλλα. Αυτά όμως τα άλλα λείπουν από εκατοντάδες συνανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτοί οι μη τυχεροί Α.Μ.Ε.Α. είναι  εκείνοι στους οποίους πρέπει να σκύψουμε ευλαβικά και να συμβάλουμε όσο μπορούμε. Με το θάρρος αυτής της σχέσης αφιερώνω το παρακάτω ποίημα σε όλους εμάς που μας θεωρώ Ανεξάρτητους Μαχόμενους Ελεύθερους Ανθρώπους

 

 

Κώστας Σκηνιώτης

 


 
 
Ιλίου Φαεινότερον

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο του Ιλίου πήρε θέση και στο περιοδικό της περιοχής σε ένα άρθρο αξιόλογου περιεχομένου. 
 
Εκδήλωση του Γυμνάσιο του Ιλίου

Η εκδήλωση στο γυμνάσιο του Ηλείου πραγματοποιήθηκε την 27 Φεβρουαρίου 2008, για την παρουσιάση των ποιητικών συλλογών του Κώστα Σκηνιώτη, αλλά κυριώς για να υπάρξει ένας διάλογος με τα παιδιά του σχολείου που τον δέχτηκαν και συνομίλησαν μαζί του για αρκετή ώρα.


 
 
Δημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ - Έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής 14/7/2009

 

Για το πολύ μεγάλο θέμα των Μεταναστών και της μετανάστευσης, καθώς και για την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκροτημένης πολιτικής, που θα κυριαρχείται από πνεύμα ουμανισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, γράφονται καθημερινά σημαντικά άρθρα.

 

Αναδημοσιεύουμε στη σελίδα μας το παρακάτω άρθρο του καθηγητή Σ. Ρόμπολα που είναι διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

 

 

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής

 

Πρόκληση για κοινωνική ένταξη ή απειλή τα 1,2 εκατ. μετανάστες;

 

 

Του Σάββα Ρομπόλη

 

 

 

Τα ευνοϊκά αποτελέσματα των ευρωεκλογών για πολιτικές δυνάμεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κηρύσσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το πολύπλοκο και σύνθετο ζήτημα των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη αλλά και της απουσίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

 

 

 

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, η οποία στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2008-Απριλίου 2009 κατά 28% (5 εκατ. άτομα). Ήδη οι άνεργοι στην Ε.Ε. προσεγγίζουν τα 21 εκατ. και σε συνδυασμό με την εφαρμογή προγραμμάτων σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η πρόσβαση των μεταναστών στην απασχόληση δυσχεραίνεται και περιορίζονται σημαντικά οι συνθήκες κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.

 

 

 

Η ίδια δυσμενής κατάσταση παρατηρείται και στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία από 390.000

 

 

άτομα τον Φεβρουάριο του 2008, αυξήθηκε σε 466.000 άτομα τον Φεβρουάριο του 2009 με αυξητικές τάσεις κατά το 2009-2010. Η δυσμενής αυτή κατάσταση στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά εργασίας δημιουργεί νέα δεδομένα αβεβαιότητας και ανασφάλειας με την αύξηση της ανεργίας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό φαινόμενο σε συνδυασμό με τις προοπτικές αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι αυτών των προοπτικών είναι η σημαντική διαφορά του βιοτικού επιπέδου, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι συνθήκες φτώχειας και υπανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής έκρηξης των υπανάπτυκτων χωρών. Η Ελλάδα στη μεταναστευτική της πορεία μετεξελίχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε χώρα υποδοχής μεταναστών από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και από τις βαλκανικές χώρες.

 

 

 

Παράλληλα, χωρίς να έχει ανακοπεί η μεταναστευτική ροή από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια παρατηρείται μία αύξηση με σημαντικό ρυθμό των ροών μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

 

 

 

Πράγματι, από το 2003, που ήρθαν 51.031 άτομα, προστίθεται ένα διαρκώς αυξανόμενο νέο μεταναστευτικό ρεύμα από τις προαναφερόμενες χώρες μη νόμιμων μεταναστών, το οποίο το 2008 ανήλθε σε 146.337 άτομα, έχοντας ως τελικό προορισμό άλλες μεσογειακές και βορειο-ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

 

Ταυτόχρονα, πέντε εκατομμύρια μετανάστες από Αφρική και Ασία βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Μ. Ανατολή αναζητώντας έναν τρόπο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία έτη 2008-2009 έχει οδηγήσει την Ελλάδα να είναι ο τελικός προορισμός των νέων ροών μεταναστών, δεδομένου ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας είναι εύκολη η μη νόμιμη είσοδος και αρκετά δύσκολη η μη νόμιμη έξοδος.

 

 

 

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταναστευτικών εξελίξεων είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών και Ινστιτούτων, σε σύνολο μεταναστών στην Ελλάδα 1.100.000-1.200.000 άτομα που συμβάλλουν κατά 20% στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, οι νόμιμοι μετανάστες είναι 480.000 και οι μη νόμιμοι είναι 172.000-290.000. Εργαζόμενοι ασφαλισμένοι είναι 290.000 μετανάστες, εργαζόμενοι αλλά ανασφάλιστοι είναι 250.000-350.000 και προστατευόμενα μέλη είναι 450.000-550.000 άτομα.

 

 

Είναι προφανές ότι η φοβική, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται καθ΄ όλη την περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών έδωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης ξενοφοβικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία, με την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση της ανάδειξης του ζητήματος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών και της άποψης «μετανάστες ισότιμοι πολίτες» των ελληνικών συνδικάτων που ουσιαστικά λειτούργησαν ως απο-προωθητικές δυνάμεις της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

 

 

 

Οι αδυναμίες της μεταναστευτικής πολιτικής με τη συνδρομή της απουσίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εμποδίζουν την ολοκληρωμένη επίτευξη των αναγκαίων στόχων που πρέπει να είναι: νομιμοποίηση, κοινωνική ένταξη, ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων, αποτελεσματικός έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Το αποτέλεσμα είναι αντί η μετανάστευση να αντιμετωπίζεται ως «θετική πρόκληση», να επιδιώκεται να αντιμετωπισθεί, εκτός πολιτικής, ως «αρνητική απειλή» με ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα, ελαχιστοποιώντας τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα ενός ευρωπαϊκού ζητήματος με ανθρωπιστικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

 

 

Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 17/06/2011

Αναρτούμε στο site μας το απόσπασμα της εφημερίδας «Η ΣΚΥΡΟΣ», η οποία μας έκανε την χαρά να συμπεριλάβει στην ύλη της το ποίημα «Δύναμη».

 

Για την ACT4PEOPLE

και ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 17/06/2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ

ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΠΑΟΛΟ

Ο μικρός μας φίλος Πάολο, δίνει μια δυνατή μάχη αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο «Ελπίδα».

Είναι όμως εξαιρετικός αμυντικός παίχτης και τα καταφέρνει καλά, και γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει το παιχνίδι αυτό.

Ο Γιάννης Βονόρτας είναι επίσης ένας πολύ καλός φίλος μας. Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον Παναθηναϊκό και άλλες σημαντικές ομάδες και στάθηκε επάξια ως sender back αντίπαλος με μεγάλους ποδοσφαιριστές – κυνηγούς της εποχής όπως ο Νίκος Αναστασόπουλος και ο Θωμάς Μαύρος. Ο Γιάννης μέσα και έξω από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα επέδειξε πάντα ένα εξαίρετο ήθος, και μια μεγάλη δύναμη καρδιάς. Είναι μεγάλη η χαρά μας που είμαστε φίλοι, και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη η χαρά που στα μικρά μας χρόνια είχα την τύχη να παίξω μπάλα πλάι – πλάι στις αλάνες, στα γήπεδα του Αγίου Κοσμά και αλλού.

Ο Γιάννης έμαθε για τον Πάολο, και για να του δώσει χαρά, δύναμη και κουράγιο στην μάχη που δίνει, μας έδωσε για να του δωρίσουμε υπογεγραμμένη την φανέλα του με το νούμερο 5. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και δημόσια, και να του ευχηθούμε να είναι πάντα δυνατός και υγιής, να είναι καλά η οικογένειά του και η κόρη του, και να είναι καλά τα παιδιά του στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Παναθηναϊκού, στα οποία δεν μαθαίνει μόνο ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως τους δίνει σημαντικά μηνύματα για την ζωή.

Για την ACT4PEOPLE

και ACT4CHILDREN

Κώστας Σκηνιώτης

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, διοργανώνεται στο Τεχνόπολις στο Γκάζι, εκδήλωση συναυλία ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα σε κάποιες περιοχές και σημεία της πόλης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από δράση συμμοριών που έχουν συσταθεί από λαθραίους κυρίως μετανάστες. Είναι βέβαια γνωστό και αληθές ότι τέτοιες συμμορίες υφίστανται και υπάρχουν σχηματισμένες και από έλληνες οι οποίοι λειτουργούν έκνομα και παραβατικά. Συχνά οι συμμορίες αυτές  συνδέονται και λειτουργούν από κοινού.

Αυτή είναι η έννοια της παραβατικότητας σε μια κοινωνία και είναι ανεξάρτητη υπό το χρώμα, ή το θρήσκευμα, ή την φυλή του παραβατικού ατόμου.

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλοί μετανάστες, άνθρωποι που αναγκάστηκαν ή ουσιαστικά οδηγήθηκαν στο να φύγουν από τις χώρες τους αναζητώντας ένα τόπο για να επιβιώσουν και να ζήσουν ειρηνικά. Υπάρχουν πολλοί μετανάστες οι οποίοι στα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν ουσιαστικά και πραγματικά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εργάζονται τυπικά με νομιμότητα και συνέπεια. Υπάρχουν πολλοί μετανάστες οι οποίοι γίνονται θύματα εξ’ αιτίας της ανάγκης τους στα χέρια εργοδοτών οι οποίοι δεν τους ασφαλίζουν και δεν τους ασφάλισαν ποτέ, τους χρησιμοποιούν κατά την κρίση τους με όποιο τρόπο επιθυμούν.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τις προηγούμενες δεκαετίες  έστειλε με τον δικό της τρόπο εκατομμύρια μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εργάτες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν στις πιο δύσκολες και σκληρές δουλειές, και κυρίως στις δουλειές που δεν πήγαιναν οι ντόπιοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι. Συχνά οι Έλληνες μετανάστες έγιναν αντικείμενο κακόβουλων συμπεριφορών, και φωτογραφήθηκαν ως υπεύθυνοι για τα κοινωνικά προβλήματα των επιμέρους χωρών. Και όλα αυτά σε δεκαετίες και περίοδο ανάπτυξης, όπου το σύστημα είχε την δυνατότητα να παρέχει ένα μέρος έστω των κερδών που του πρόσφερε η εργασία ντόπιων και μεταναστών.

Ασφαλώς σήμερα σε περίοδο κρίσης παντού, σε ένα πλανήτη με 300 σημεία πολέμων και εμφύλιων διενέξεων η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Αλλά η απάντηση ήταν και είναι πάντα ίδια. Η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, η αλληλεγγύη, η αγάπη είναι τα μόνα όπλα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση. Άλλωστε σήμερα πλέον τα προβλήματα είναι απολύτως κοινά για ντόπιους και μετανάστες. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον ούτε το άλλοθι ότι οι μετανάστες παίρνουν  τις δουλειές των ντόπιων γιατί απλά δεν υπάρχουν δουλειές. Η ανεργία αποτελεί δομικό στοιχείο της λειτουργίας της οικονομίας, έχει εκτιναχτεί σε τεράστια ύψη και στέλνει στην απελπισία τμήματα μεγάλα του πληθυσμού.

Ότι και αν συμβαίνει, όποια και αν είναι τα προβλήματα κανένας δεν έχει ορίσει διάφορους φασιστικούς θύλακες ως εκπροσώπους του νόμου σε αυτή την πόλη και σε αυτή τη χώρα. Κανένας δεν έχει ορίσει ως αυτόκλητους  σερίφηδες, ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονται από ναζιστικά ιδεώδη.

Οι επιθέσεις, οι τραυματισμοί, το χάραγμα των προσώπων με μαχαίρια, οι ξυλοδαρμοί ενάντια στους μετανάστες συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθη οι οποίες έχουν κυριολεκτικά «κατακτηθεί» από της ομάδες αυτές.

Όλοι είμαστε ενάντιοι σε αυτές τις καταστάσεις.

Η πολιτεία, είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία παντού. Στα πλαίσια των δημοκρατικών συνταγματικών επιταγών της χώρας, οφείλει να πατάξει τις έκνομες παραβατικές συμπεριφορές απ’ όπου και αν προέρχονται.

Για την ACT4PEOPLE

και ACT4CHILDREN

 
 
Σκέψεις για την Λαική Συνέλευση στο Σύνταγμα 13/6/2011

Προς: Tη Λαϊκή Συνέλευση των πολιτών της πλατείας Συντάγματος

  Αθήνα, 02/6/2011

          Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

          Θα ήθελα να συμβάλω με τη μικρή δυνατότητας συμβολής που έχω στο δυνάμωμα της φωνής όλων, για τη διατράνωση των ευγενών στόχων και σκοπών για τους οποίους οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες της πόλης, έχουν κατακλύσει την Πλατεία Συντάγματος.

          Πρόκειται για τη πλατεία Συντάγματος, με το συμβολισμό που αυτή περιέχει για την ύπαρξη ενός καταστατικού χάρτη δικαιωμάτων που θα έχει σαν στόχο την ισονομία, την ισοπολιτεία, την προστασία των αδύναμων, την εμπέδωση της Δημοκρατίας παντού.

          Δικαιούμαι να είμαι βαθιά στεναχωρημένος, θα μπορούσα ενδεχομένως να πω, θλιμμένος γιατί μέχρι σήμερα έχω την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να διατηρώ την εργασία μου, να φέρνω στην εστία μου τα αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση, να μπορώ να αντιμετωπίζω τα βασικά για μια αξιοπρεπή κοινωνική παρουσία. Νοιώθω δυσάρεστα να βλέπω, να ακούω να ενημερώνομαι από παντού ότι κάθε μέρα πληθαίνουν οι ουρές  των συσσιτίων στις οποίες Έλληνες και μετανάστες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Να πληθαίνουν οι αριθμοί που δίπλα έχουν και ένα όνομα των ανέργων στα Ταμεία Ανεργίας, να πληθαίνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα περιθώριο να αντιμετωπίσουν τη καθημερινότητά τους και στριμώχνονται σε αδιέξοδα και κοινωνική περιθωριοποίηση.       

          Η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στη πλατεία, μαζί με τις προσπάθειες των θεσμικών κοινωνικών – συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νεολαίων, είναι μια σπίθα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

          Μέσα σε αυτή τη παρουσία προσωπικά βλέπω ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα. Το μήνυμα είναι:

·         Δημοκρατική αντεπίθεση παντού

        Βλέπω επίσης τη σκαπάνη που είναι ικανή να αναταράξει και διεγείρει τα άνυδρα χώματα της συνείδησής μας, για να φυτρώσει ξανά μέσα μας το λουλούδι της Αλληλεγγύης και της Αγάπης του ενός για τον άλλον. Πιστεύω ότι είναι τα απαραίτητα συστατικά και βότανα για να υπάρχει η Κοινωνική Συνοχή για την οποία τόσο συχνά ακούμε να γίνεται  λόγος.

Είμαστε σίγουρα σε μια δύσκολη και σκληρή περίοδο. Αλλά είμαστε σίγουρα και στην αρχή μιας νέας κατάστασης και εποχής  για όλη την Ανθρωπότητα. Το που θα στρέψει το διάβα της αυτή η νέα περίοδος θα εξαρτηθεί σίγουρα από όλους.

        Λέγονται πολλά, γίνονται πολλά χωρίς να λέγονται, πολλά λέγεται ότι θα γίνουν και τελικά δεν γίνονται. Πιστεύω πάντως ότι υπάρχουν διέξοδοι και λύσεις περισσότερες της μιας και  μοναδικής, ακόμα και μέσα στα πλαίσια του συστήματος που βρισκόμαστε σήμερα.

        Καταθέτω δυο-τρεις σκέψεις ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για όλους:

1)              Είναι αναγκαία παρά ποτέ η αναλογική συμμετοχή στις υπάρχουσες και διαμορφούμενες κοινωνικές ανάγκες.

·         Μέχρι σήμερα οι πολλοί έδιναν τα πολλά και οι λίγοι τα λίγα

·         Μέχρι σήμερα οι λίγοι κατέχουν το πολύ και οι πολλοί κατέχουν το λίγο

2)              Σεισάχθεια. Ακούμε διαρκώς ότι είμαστε σε βαθιά κρίση, και σε μια περίοδο ενός ιδιότυπου πολέμου. Είναι γνωστό ότι τον πόλεμο πάντα τον αποφασίζουν λίγοι και τον εκτελούν και τον πληρώνουν οι πολλοί. Τέτοιες στιγμές θυμάμαι τη ρήση μιας γιαγιάς η οποία κάθε φορά αντί για τις κλασικές ευχές που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους,  έδινε την ευχή «πόλεμος να μη γίνει».

          Σε αυτή τη σημερινή κατάσταση πρέπει να κυριαρχήσει η αρχή της σεισάχθειας. Οι έχοντες και κατέχοντες πολλά, οφείλουν να συμβάλουν καθοριστικά στο ξεπέρασμα της σημερινής κατάστασης. Η συντεταγμένη πολιτεία, για να λειτουργήσει στα πλαίσια δίκαιης κατανομής των βαρών, οφείλει να πάρει από τους έχοντες και κατέχοντες το μεγάλο μερίδιο των δημοσίων ελλειμμάτων. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια που αναδεικνύονται από όσα μαθαίνουμε και πληροφορούμαστε για την ύπαρξη σωρευμένου πλούτου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

3)              Εργασία. Κάθε καταστατικός χάρτης ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προέκυψε στο διάβα της ιστορίας μέσα από επίπονες και συχνά συγκλονιστικές επαναστατικές διαδικασίες, έχει στο ξεκίνημά του ως βασική επιταγή την προστασία του μεγάλου    αγαθού της εργασίας.

          Γιατί η εργασία είναι ο πιο σημαντικός παιδευτικός παράγοντας για τον άνθρωπο. Σήμερα αναδεικνύεται καθοριστικά η ανάγκη για να προστατευτεί η εργασία, να ανακοπεί η κοινωνική βία της ανεργίας. Σε αυτό πρέπει να πρωτοστατήσει η συντεταγμένη πολιτεία μέσα από την ορθή χρήση των υποδομών και των επιχειρήσεων Δημόσιου Πλούτου που έχει (τις οποίες ο λαός με το εισόδημά του έχει δημιουργήσει) ώστε μέσα από στοχευμένες επενδύσεις να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στον ιδιωτικό λεγόμενο τομέα της οικονομίας (όσο αυτός είναι ιδιωτικός) αναδεικνύεται η υποχρέωση αυτών που επιχειρούν στην Οικονομία, να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίες, και να μην υποκύπτουν στον εύκολο δρόμο της ανεργίας των εργαζομένων τους, για να προστατεύσουν έτσι τα κέρδη και τις προσωπικές τους απολαβές.

4)              Δημόσιος Πλούτος. Η επιταγή των ημερών είναι ο Δημόσιος Πλούτος της χώρας να χρησιμοποιηθεί για να διευρύνει στη κοινωνική βάση το αποτέλεσμα που παράγει. Η σημερινή επιταγή είναι επίσης ο Δημόσιος Πλούτος της χώρας να διαχειριστεί από τους ιθύνοντες με διαχείριση άμεμπτη, έντιμη που αυτή η διαχείριση θα διαμορφώσει τους όρους και τις συνθήκες για την υγιή και σταθερή πορεία των επιχειρήσεων Δημόσιου Πλούτου.

5)              Η προστασία  των υπηρεσιών υγείας, η προσήλωση στη Δημόσια Παιδεία και τον Πολιτισμό είναι τα στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν την αναγκαία κοινωνική συνοχή, για να μπορεί η κοινωνία να κάνει το αναγκαίο ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.

          Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

          Κάθε φορά που μια κοινωνία και ένας λαός κινείται για να υπερασπίσει ευγενείς στόχους, τότε το αποτέλεσμα είναι καλό και ουσιαστικό για όλους. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η εμπέδωσή της και η παραπέρα εδραίωσή της είναι άλλωστε κατοχυρωμένη υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα - καθήκον όλων των πολιτών, κατοχυρωμένο σε όλους τους καταστατικούς χάρτες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κατοχυρωμένο επίσης και στο Σύνταγμα της χώρας.

          Κώστας Σκηνιώτης

 Μέλος της Εταιρείας Ελλήvων Λογοτεχνών

 
 
Δελτίο Ενημέρωσης 13/6/2011
Ανεβάζουμε στο site μας, για ενημέρωση των φίλων μας τις παρακάτω δημοσιεύσεις:
Αυγή του Πύργου-30/5/2011
 Ο Δρόμος της Αριστεράς- 28/5/2011
 Η Αυγή - 10/6/2011                                          Σύνταγμα

 

          Και ξαφνικά ο κόσμος βρέθηκε στο δρόμο. Αυτός ο ίδιος κόσμος, που μόλις πριν από λίγο καιρό λέγαμε ότι είναι βολεμένος, ότι είναι εκπαιδευμένος να κάθεται στο καναπέ, ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτε πια. Κάποιες συγκεκριμένες περιόδους είναι αλήθεια ότι όλοι μας αναρωτηθήκαμε αν πράγματι είχαμε βυθιστεί στη ραστώνη του εύκολου, του γρήγορου, του άκοπου και καμιά φορά του μη σύννομου.

          Είναι αλήθεια ότι οι ιδιότητες αυτές δεν ταιριάζουν, δεν ανήκουν και δεν αρμόζουν σε ένα λαό σαν τον Ελληνικό λαό που αν κανείς κοιτάξει την ιστορία του διαχρονικά, διαπιστώνει ότι είναι ιστορία κοινωνικών αγώνων γραμμένων με αίμα, με ιδρώτα, με εξορίες, με μετανάστευση.

          Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα αρκετά χρόνια έγιναν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα από τους Κυβερνώντες και  τους μηχανισμούς που αποφασίζουν με οικονομικούς όρους κυρίως, για να βρεθούμε σ’ αυτή τη σημερινή θέση. Η ύπαιθρος αποσαθρώθηκε και η αγροτική παραγωγή συρρικνώθηκε για να διευκολύνει τις εισαγωγές, η βιομηχανία της χώρας ουσιαστικά εκδιώχθηκε ή έκλεισε αφήνοντας για άλλους μηχανισμούς την αξία που αφήνει σε μια χώρα η παραγωγή. Ο άκρατος καταναλωτισμός που βασιζόταν κυρίως στις εισαγωγές και στο δανεισμό, οι συστηματικές φούσκες που στηρίχτηκαν και επιδιώχθηκαν από το τραπεζικό σύστημα φάνηκε ότι ήταν ικανές να αλλοιώσουν οριστικά την ταξική και πολιτική συνείδηση της κοινωνίας. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μη παραγωγικό πρότυπο για να στηριχθεί πάνω του ένα συγκεκριμένου τύπου καταναλωτικό πρότυπο.

          Η βαθιά κρίση του Καπιταλιστικού Συστήματος, έφερε με απίστευτα γοργό τρόπο στην επιφάνεια τα οδυνηρά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.

          Και ξαφνικά εκεί που έμοιαζε ότι πλέον η μιζέρια, η κατάθλιψη και η κοινωνική καταχνιά είχαν πέσει πάνω σε όλους μας, οι πόρτες άνοιξαν και ο κόσμος βρέθηκε στο δρόμο και στο Σύνταγμα.

          Είναι αλήθεια ότι γύρω από το φαινόμενο μπορούν να γίνουν πολλές αναλύσεις, και είναι αλήθεια επίσης ότι το φαινόμενο αυτό που είναι καταλυτικό και σημαντικό δεν μπορεί να σβήσει τη τεράστια σημασία των θεσμικών εκπροσωπήσεων της κοινωνίας όπως είναι πέραν άλλων, τα Κόμματα και τα Συνδικάτα. Είναι οι εκπροσωπήσεις στις οποίες ο λαός στηρίζει πάντα την πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση των προσπαθειών και των μαχών του για ένα καλύτερο μέλλον.

          Όμως πρέπει κανείς να δει ότι στο φαινόμενο Σύνταγμα συμπυκνώνονται μερικές μεγάλες αξίες της Ελληνικής κοινωνίας που κοντεύαμε να ξεχάσουμε, οι αξίες αυτές αναδεικνύονται  από τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες πολίτες της χώρας, συγκεντρώνονται, διαδηλώνουν, συντηρούν αποχωρούν και επανέρχονται στο χώρο της πλατείας. Μερικές από τις σημαντικές αυτές αξίες που αναδεικνύονται και πάλι είναι : ΣυνέπειαΥπευθυνότηταΝουνέχειαΤάξηΑξιοπρέπειαΓενναιότηταΜαζι-κότηταΑλληλεγγύη .

          Η μαζική αυτή έξοδος των πολιτών στη πλατεία και στο δρόμο πέραν των άλλων δίνει μια νότα αισιοδοξίας κόντρα στη καταθλιπτικότητα της εποχής. Είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά, ώστε στη πορεία των πραγμάτων και μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολιτών, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διεκδίκησης υπεράσπισης και κατάκτησης σημαντικών δημοκρατικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

                  Κώστας Σκηνιώτης                                            

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

                     

 


 
 
Καλή επιτυχία Κωνσταντίνα 8/6/2011
Καλή Επιτυχία Κωνσταντίνα ​Στη ζωή ορισμένες φορές συναντάμε ανθρώπους που είναι ξεχωριστοί και σπουδαίοι. ​Κερδίζουν το σεβασμό και την εκτίμηση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο πορεύονται στη ζωή, και κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τη στιγμή που αδικούνται. Δεν μιλάμε εδώ για τη Χριστιανική ρήση να στρέφεις το μάγουλό σου και από την άλλη, και δεν μιλάμε σαφώς για ενέργειες που υποδηλώνουν έλλειψη μαχητικότητας. Μιλάμε αποκλειστικά για μεγαλοψυχία, μεγαλοθυμία και ανώτερο πνεύμα. Είναι τα συστατικά στοιχεία που έχει μια ομάδα ανθρώπων που ξέρει να τα αντιπαραβάλει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. ​Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μια τέτοια περίπτωση. Δέχθηκε μια δολοφονική επίθεση, και μάλιστα με έναν τρόπο σκληρό και αποτρόπαιο. Με ένα τρόπο που πέραν της επιδίωξης της φυσικής εξόντωσης, είχε σαν συστατικό στοιχείο το μεγάλο πόνο, και την απίστευτη ταλαιπωρία που θα συνόδευε αυτή τη διαδικασία. Η Κωνσταντίνα άντεξε, πάλεψε, νίκησε στη μάχη που έδωσε υπέρ της ζωής. Στη συνέχεια με ένα πνεύμα μεγαλειώδες συνέχισε και συνεχίζει παρά τις σημαντικές και σοβαρές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. ​Σήμερα – αύριο αυτές τις ημέρες η Κωνσταντίνα κάνει μια προσπάθεια να επουλώσει μερικές από τις πληγές που άφησε στο σώμα της η άνανδρη και δολοφονική επίθεση όσων επιβουλεύτηκαν τη ζωή της. Τις πληγές που φωλιάζουν στη καρδιά και στον εσωτερικό μας κόσμο, τις επουλώνει και θα τις επουλώσει τελείως με την αγάπη όλων των φίλων της, της οικογένειάς της και με την αγάπη που η ίδια διαθέτει σε μεγάλη έκταση μέσα της. Σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνει αυτές τις ημέρες η Κωνσταντίνα είμαστε όλοι στο πλάι της, και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά. ​Της στέλνουμε τις ευχές μας και τις σκέψεις μας. Με αγάπη Για την ACT4people Κώστας Σκηνιώτης
 
 
Τα 120 αργύρια 25/5/2011

                                            Τα 120 αργύρια

    Γίναμε πρόσφατα μάρτυρες της απάνθρωπης και στυγερής δολοφονίας του σαράντα τετράχρονου  πατέρα, ο οποίος συνόδευε τη σύζυγό του για  τον επικείμενο τοκετό, με σκοπό να του κλαπεί μια βιντεοκάμερα.

    Τη βιντεοκάμερα αυτή είχε μαζί του για να αποθανατίσει και να έχει στο μέλλον τη πιο σημαντική στιγμή του ανθρώπινου γένους που είναι η γέννηση μιας νέας ζωής.

    Λίγο πριν από αυτή τη στιγμή δηλαδή τη στιγμή της γέννησης ο ίδιος συναντήθηκε με την άλλη πιο σημαντική στιγμή της ζωής, τη καθολική και μη αναστρέψιμη στιγμή του θανάτου.

    Το γεγονός συγκλόνισε το Πανελλήνιο, και έκανε όλους πραγματικά να ριγήσουν από αισθήματα συγκίνησης και θλίψης. Το ίδιο γεγονός τροφοδότησε τη φαρέτρα πολλών που αναμένουν τέτοια γεγονότα για να στήσουν τη κοινωνική αρένα μέσα στην οποία ημεδαπός και αλλοδαπός γίνονται συνήθως ταυτόχρονα θύτης και θύμα.  Είναι αυτοί, οι  οποίοι με άλλον μανδύα σε προηγούμενα χρόνια, εκμαύλισαν και αποκαθήλωσαν από διάφορες περιοχές και πλατείες όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής, η πλατεία Βικτωρίας και αλλού το κοινωνικό πρόσωπό τους, το πρόσωπο της γειτονιάς με την ειρηνική συμβίωση μεταξύ παιδιών και ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές, από διαφορετικές ακόμα κοινωνικές τάξεις. Γιατί αρκετά χρόνια πριν στις πλατείες αυτές κυριαρχούσε η αγάπη, το παιχνίδι, η κοινή παιδική χαρά, ακόμα ο κοινός εκκλησιασμός, μεταξύ των κατοίκων των περιοχών. Ύστερα ήρθε η εξάπλωση των κακόφημων μπαρ, των κακόφημων μαγαζιών, η προώθηση των ναρκωτικών και της λευκής σάρκας που εξοβέλισε από τις πλατείες αυτές τα όμορφα μαγαζιά και τραπεζάκια που συναθροιζόντουσαν οι παρέες σε δημιουργικές αντιπαραθέσεις και διαφορετικές κοινωνικές προσεγγίσεις.  Ένας φόνος λοιπόν για μια κάμερα, μια κάμερα που πουλήθηκε αντί 120 € όπως μάθαμε. Που πουλήθηκε όμως; Σε κάποιο αλλοδαπό; Σε κάποιο μετανάστη; Σε κάποιο λαθρομετανάστη; Δεν νομίζω. Πουλήθηκε μάλλον σε κάποιον ημεδαπό ο οποίος βρήκε ως ευκαιρία την αγορά της από τον μετανάστη που τη κρατούσε στα χέρια του. Αγοράστηκε από κάποιο ημεδαπό που συνήθως βρίσκεται στη πρώτη γραμμή εκείνων που εγκαλούν τα Κόμματα, τα Συνδικάτα, τους Θεσμούς γιατί δεν κάνουν αυτό που πρέπει για τη κοινωνία. Πουλήθηκε μάλλον σε κάποιον ημεδαπό ο οποίος εξανίσταται για την παρουσία των μεταναστών στη χώρα και ζητάει επίμονα την απέλαση, την αποπομπή, ενδεχομένως και την εξόντωσή τους.

          Πρέπει ίσως να προβληματιστούμε πολύ από το γεγονός αυτό, και κυρίως να προβληματιστούν «οι καθαρόαιμοι Έλληνες» οι οποίοι πάντα στον παρανομαστή του κλάσματος που επινοούν τοποθετούν τους μετανάστες, τους ένχρωμους, τους φτωχούς, τους κομμουνιστές κάποτε, και κάθε άλλον που πιστεύουν ότι χαλάει ή αλλοιώνει το καθαρό αίμα των Ελλήνων. Ένας συμπολίτης μας βρήκε τραγικό θάνατο από ανθρώπους που τον δολοφόνησαν για να τον ληστέψουν, οι οποίοι διέθεσαν τη λεία τους αντί 120 € σε ανθρώπους που πάντα είναι έτοιμοι γι’ αυτό το σκοπό. Το ξημέρωμα της ίδιας μέρας ένας άλλος συμπολίτης – μετανάστης είκοσι χρονών έπεφτε στο πεζοδρόμιο σφαγμένος σαν πρόβατο. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο από ένα Κράτος Δικαίου να βρει τους δολοφόνους και αυτού του ανθρώπου. Γιατί η ζωή έχει και πρέπει να έχει για όλους την ίδια αξία.

  Κώστας Σκηνιώτης

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων  Λογοτεχνών

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27/5/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Αναρτίουμε στο Site μας την ανοιχτή επιστολή ενός φίλου του αγαπημένου

μας Θανάση Βέγγου που μοιράστηκε στη εκκλησία τη ημέρα του αποχαιρετισμού του.


 
 
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 27/5/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

27/05/2011

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Την Τετάρτη 25/05/2011 στο βιβλιοπωλείο Ιανός έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Σιμάτου Bésame mucho Την παρουσίαση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Τσιανίκα και στο πάνελ ήταν:

·         Ο εκδότης του βιβλίου Νίκος Μουρατίδης (εκδόσεις Τετράγωνο).

 

·         Ο γνωστός ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος διάβασε με τον μοναδικό δικό του τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου και στο τέλος τραγούδησε υπέροχα ένα Ιταλικό τραγούδι.

 

·         Η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή η οποία διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

 

·         Ο ποιητής Κώστας Σκηνιώτης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών που μίλησε για τον συγγραφέα και για το βιβλίο του.

Στο τέλος της εκδήλωσης η τραγουδίστρια Έλενα Αναγιώτου τραγούδησε όμορφα τραγούδια με την συνοδεία του πιάνου.

Η εκδήλωση ήταν όμορφη, και σε αυτή βρέθηκαν πάρα πολλοί φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές του συγγραφέα. Παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης.

 Για την ACT4PEOPLE

                                                                                ΑCT4CHILDREN

 Υ.Γ. Προτείνουμε και παροτρύνουμε τους φίλους μας να αγοράσουν και να διαβάσουν το βιβλίο. Ούτως ή αλλιώς η ACT4PEOPLE και ACT4CHILDREN είναι φανατικά υπέρ της ανάγνωσης βιβλίων.  


 
 
ΕΛΠΙΔΑ 6/5/2011

Προς: 

Κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
Πρόεδρο Συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ" (Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο)

 

 

Αθήνα, 12/04/2011

 

 

        Αξιότιμη κ. Βαρδινογιάννη,

       Πριν απ’ όλα επιτρέψτε μας να προσθέσουμε και τα δικά μας συγχαρητήρια, καθώς και τις δικές μας ευχές για την περεταίρω ευόδωση όλων των ευγενών στόχων τους οποίους εκπληρώνει ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ.

       Η προσπάθειά σας αυτή, εσάς και των συνεργατών σας είναι προσπάθεια ζωής, η οποία συγκινεί ιδιαίτερα μάλιστα καθώς απευθύνεται στα παιδιά.

       Στις δύσκολες μέρες που περνάει ο Κόσμος συνολικά και η Χώρα μας ιδιαίτερα, τα παιδιά είναι ότι πιο ελπιδοφόρο μπορούμε να έχουμε μπροστά στα μάτια μας, για να συνεχίσουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν κοινωνία τη προσπάθεια ανασύνταξης, αναδιοργάνωσης και κοινωνικής συνοχής.

       Οι δικές μας δυνάμεις είναι μικρές και λίγες. Θα θέλαμε να μας δώσετε την ευκαιρία να της προσθέσουμε στις δικές σας συμβάλλοντας με ένα μικρό οικονομικό ποσό (επιταγή 3.000,00 €) το οποίο θέλουμε να σας παραδώσουμε με τρόπο τον οποίο θα μας υποδείξετε. Έχουμε επίσης την διάθεση εφόσον αυτό το θεωρείτε ως δυνατό να πραγματοποιηθεί, να σας επισκεφτούμε στον χώρο του Νοσοκομείου και να προσφέρουμε λίγα δώρα στα παιδιά σας που είναι και παιδιά μας.   Σε μια τέτοια περίπτωση θα θέλαμε την χρήσιμη καθοδήγησή σας για το τι είδος δώρα πρέπει να προσφέρουμε ώστε να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για τα παιδιά.

       Ανεξάρτητα της απάντησής σας, σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε.

 

                                                         Με αισθήματα εκτίμησης

                                                       Κώστας Σκηνιώτης

                                                                                     

                                               Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών


Προς:

Σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ" (Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο)

 

 

Αθήνα, 14/04/2011

    

       Αγαπητοί φίλοι,

       Σε συνέχεια της από 12/04/2011 επιστολή μας, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1.      Δώσαμε ήδη οδηγία στην Τράπεζά μας για να μεταφέρει στον λογ/σμο σας Νο. 5014-005420-180 της Τράπεζας Πειραιώς, ποσό 3.000,00 €. Ως καταθέτης είναι η ACT4PEOPLE – Κώστας Σκηνιώτης.

 

2.      Σε σχέση με τη δυνατότητα επίσκεψής μας στο Νοσοκομείο, θέλουμε καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι αυτό αφήνεται εξ’ ολοκλήρου στην κρίση σας. Μόνο εάν νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλει στην καλή διάθεση των μικρών φίλων.

       Σε μια τέτοια περίπτωση με χαρά τους θα είναι παρόντες,

·         Ο Λάκης Χαλκιάς – τραγουδοποιός

 

·         Ο Γιάννης Βονόρτας – Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής ΠΑΟ

 

·         Η Χριστίνα Χαντζή – Πρωταθλήτρια Στίβου

 

·         Ο Γιάννης Ασημακόπουλος – Εικαστικός

 

·         Τρεις – τέσσερις ακόμη φίλοι μας

 

3.      Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης επίσκεψης, μπορείτε να μας βοηθήσετε σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να στείλουμε κάποια δώρα για τα παιδιά.

 

 

 

 

                                                      Σας ευχαριστώ πολύ

                                                       Κώστας Σκηνιώτης


 
 
κάρτες της act4people με τον Α.Ο Τρίτων 6/5/2011

ΤΡΙΤΩΝΑΣ

Αξίζει η προσπάθεια

 

     Στα Σεπόλια γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθεί να υπάρχει ο Τρίτωνας.

     Ένα αθλητικό σωματείο σωστό μελίσσι για τα παιδιά της περιοχής και όχι μόνο.

     Από τις τάξεις του Τρίτωνα, πέρασαν σημαντικοί καλαθοσφαιριστές και έδειξαν το ταλέντο τους. Στο τσιμεντένιο παρκέ της ομάδας έγιναν τιτάνιες μάχες υπό τα βλέμματα όλης της γειτονιάς, τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα προς όλους.

     Στα Σεπόλια μια εργατογειτονιά, όπου οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου έβρισκαν στους αγώνες του Τρίτωνα μια ουσιαστική διέξοδο χαράς τα Σάββατα και τις Κυριακές.

     Στα Σεπόλια όπου δίπλα στον γήπεδο του Τρίτωνα υπήρχε η μεγάλη αλάνα του καντώρου, όπου έπαιξαν ποδόσφαιρο εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες παιδιά, όπου πάτησαν το πόδι τους  ποδοσφαιριστές μεγάλης μετέπειτα αξίας, όπου «συγκρούστηκαν» σε μεγάλα ντέρμπι ο Άφοβος, ο Πήγασος, η Long life και άλλες ομάδες των γειτονιών. Η ACT4CHILDREN και η ACT4PEOPLE με τις δυνάμεις τους θέλουν και επιδιώκουν να συμβάλουν στις προσπάθειες που κάνουν τέτοιοι σημαντικοί σύλλογοι. Το έντυπο υλικό που ανεβάζουμε στο Site μας με μια κοινή προσπάθεια της ACT και του Τρίτωνα ή αλλιώς του Τρίτωνα και της ACT για να ευαισθητοποιηθούν τα νέα παιδιά, όχι μόνο στις μεγάλες δυνατότητες του Διαδικτύου, αλλά και στους κινδύνους που αυτό κρύβει.

     Θα είναι χαρά μας να μπορέσουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Τρίτωνα, στο οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία στις δράσεις τους, και το οποίο συγχαίρουμε για τις προσπάθειές του.

 

 

 

 

 

    Για την ACT4PEOPLE

                                                                                                                                  και ACT4CHILDREN

                                                                                                                         

                                                                                                                                  Κώστας Σκηνιώτης

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25/4/2011

                                ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ

 

 

 

Οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην Ελληνική κοινωνία, με τη παρουσία του Δ.Ν.Τ. είναι ιδιαίτερα στενάχωρες και σκληρές.

 

Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων τα οποία μας συνθλίβουν ψυχολογικά, μας στεναχωρούν και μας δημιουργούν δύσκολα συναισθήματα τα οποία βαραίνουν την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

 

Τμήματα συμπολιτών μας περνάνε σε καθημερινή βάση κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογένειες δυσκολεύονται ιδιαίτερα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, και άνθρωποι με μια κανονική ζωή από τη μια μέρα στην άλλη περνάνε σε συνθήκες προοδευτικής εξαθλίωσης.

 

Γεγονότα που ακούμε αλλά και που μας φαίνονται ως μεμονωμένα, σιγά σιγά αλλά σταθερά αποκτούν ένα χαρακτήρα μόνιμο αλλά και ένα χαρακτήρα που ακουμπάει όλο και περισσότερο τμήματα του πληθυσμού. Τέτοια γεγονότα είναι:

 

·         Άνθρωποι που γίνονται αυτόχειρες από την αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα ή και να αντέξουν τις νέες δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκονται,

 

·         Άνθρωποι οι οποίοι μπαίνουν στην ουρά των δημοτικών, εκκλησιαστικών ή άλλων συσσιτίων για να εξασφαλίζουν το καθημερινό φαγητό

 

·         Άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι χρήσιμο για να αντιμετωπίσουν την επόμενη δύσκολη μέρα

 

·         Άνθρωποι αξιοπρεπείς καθαροί και ντυμένοι με ένα τρόπο που δείχνει ότι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, σε σταματούν και σου ζητούν χαμηλόφωνα και με τα μάτια σκυμμένα προς το έδαφος αν μπορείς να τους αγοράσεις λίγο φαγητό ή μια τυρόπιτα

 

·         Άνθρωποι οι οποίοι περνάνε την πόρτα του επαγγελματικού σου χώρου, ζητώντας σου έστω ένα μεροκάματο για να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη μέρα

 

·         Οικογένειες που σταματάνε τα παιδιά από την εκπαίδευση της ξένης γλώσσας ή την βοήθεια στα μαθήματά τους, γιατί δεν είναι σε θέση να αντέξουν το οικονομικό κόστος

 

·         Νέες και νέοι που κατά δεκάδες φεύγουν για να βρουν μια θέση στον ήλιο στις αγορές του εξωτερικού

·         Νέοι και νέες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκονται στην ανεργία. Άλλοτε επειδή γίνονται το εύκολο θύμα, και άλλοτε επειδή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν και κλείνουν

 

Η εικόνα μπορεί να φαντάζει υπερβολική αλλά δεν είναι. Πρόκειται για την καθημερινότητα η οποία διαμορφώνεται. Μέσα σε αυτή αξίζει να προσθέσουμε τρία στοιχεία που έχουν ένα συγκλονιστικό χαρακτήρα:

 

·         Η ύφεση του τελευταίου τριμήνου του 2010 για τη χώρα μας είναι πρωτοφανής και εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από τις αρχές της δεκαετίας του 1940

 

·         Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια είναι μικρότερος από τον μη ενεργό πληθυσμό της χώρας κατά 80.000 άτομα περίπου (στοιχείο ΙΝΕ ΓΣΕΕ)

 

·         Οι άνεργοι στη χώρα πλησιάζουν το 1.000.000 πρόσωπα

 

Χρειάζονται απαντήσεις οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού επιπέδου που να έχουν σαν κύριο άξονά τους τη βασική επιταγή του Συντάγματος της χώρας. Αυτή είναι: Εργασία για όλους αξιοπρεπής και ικανή να τους εξασφαλίσει μια προσωπική και οικογενειακή ζωή με βάση τις ανάγκες και τα δεδομένα ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κόσμου.

 

Στη φάση αυτή που διανύουμε πέρα από τις πολιτικές διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και συγκρούονται, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη ανάγκη μια έννοια με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, η οποία βοήθησε αυτή την κοινωνία να προχωρήσει μετά τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 50 και να αναπτυχθεί, και η οποία έννοια τα τελευταία χρόνια ξεχάστηκε: αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

 

 

 

 

 

                                                           Του Κώστα Μ. Σκηνιώτη

                                    Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

 
 
Κείμενο Δυο λόγια 11/4/2011

Δυο λόγια , προσπάθεια να απαντήσουμε στο κυρίαρχο ερώτημα των ημερών : αλήθεια που πάμε;

 

Η μπέμπα της Ζωής έκανε σήμερα το πρωί την πρώτη της βόλτα με το καρότσι. Είναι σαράντα ημερών και σε κάθε της χαμόγελο , σαράντα πολύχρωμες πεταλούδες γεμίζουν το δωμάτιο. Ο Οδυσσέας σε δέκα μέρες από σήμερα θα κλείσει τα έξι του χρόνια. Ονειρεύεται το πάρτι του . Φέτος είναι μεγάλο αγόρι. Θα γράψει τα ονόματα των φίλων του στις προσκλήσεις μόνος του. Η Ιωάννα , στα έντεκά της, αναμετρήθηκε πρώτη φορά με τα κλάσματα και νίκησε.  «Είμαι πολύ καλή στα μαθηματικά , ανακοίνωσε σε όλους, όπως η νονά μου!» Ο Ορέστης , στα διαλείμματα , παίζει ποδόσφαιρο , όμως , με την άκρη του ματιού του , παρακολουθεί τη Βασιλική,  που κάθεται με τις φίλες της στην άκρη της αυλής και χαζεύει τον αγώνα. Αυτοί οι δύο , ίσως φέτος το Καλοκαίρι, δώσουν το πρώτο τους φιλί…

Όλα αυτά είναι τα παιδία μας. Για το χαμόγελό τους παλεύουμε, για τα όνειρά τους αγωνιζόμαστε, η αγκαλιά τους είναι η ανταμοιβή μας. Πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα ζητάμε για κείνα το καλύτερο. Έτσι απλά. Επιλέγουμε , σε καιρούς που κάποιοι αποφάσισαν ερήμην μας να τους κάνουν δύσκολους, να ζούμε μέρα με τη μέρα. Βήμα με το βήμα να πάμε παρακάτω. Όσο κι αν προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία μας, όσο κι αν γκρεμίζουν εκείνα που με κόπο, χρόνια τώρα οικοδομήθηκαν , η επιλογή είναι μία : μόνο μπροστά , πάντα μπροστά με χαμόγελο. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Το κείμενο  είναι της Ελένης Σκρέγκου

 
 
Μουσική Παράσταση 21/3/2010
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

08/03/2011

 

H ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN ευνοεί και παροτρύνει πάντα ενέργειες οι οποίες έχουν σαν στόχο μέσα από ένα θετικό διάλογο, να διαμορφώσουν, και ειδικά γύρω από θέματα τα οποία σχετίζονται με τους ευαίσθητους τομείς της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Για τον σκοπό αυτό συνέβαλε χορηγώντας τα έντυπα για την ημερίδα που αναφέρουμε πιο κάτω.

 

 
 
28/2/2011
 
 
Προτείνουμε

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

25/02/2011

 

Προτείνουμε την παρουσία σας στην τιμητική εκδήλωση που γίνεται στην Λυρική Σκηνή σήμερα ώρα 07.00 μ.μ. για τα 75 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο σκοπός είναι ιερός. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον σύλλογο αρωγής καρκινοπαθών «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ». Η εκδήλωση γίνεται από τον Σύνδεσμο Γυναικών Χανίων Αττικής.

 

 

Για την ACT

Κώστας Σκηνιώτης

 

 
 
Σουηδικό Κύπελο 2011, 28/2/2011

 
 
Κωνσταντίνα Κούνεβα άρθρο στο Ε 2011

 
 
Διεθνής επιτυχία

 

Αθήνα 15/2/2011

Η φίλη μας Πόπη Τσαντούλα είχε άλλη μια μεγάλη, διεθνή επιτυχία, η οποία ανέβασε την ίδια στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αλλά μαζί της ανέβασε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και την Ελλάδα.

Πήρε μέρος στους μεγάλους διεθνής αγώνες σκοποβολής της Σουηδίας, όπου μετείχαν αθλητές από την Σουηδία, τη Νορβηγία, την Φιλανδία, τη Δανία και άλλες χώρες και μόνη η Πόπη εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Κατέκτησε ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια, αλλά κυρίως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της αναγνώρισης όλων των αθλητών που πήραν μέρος και των διοργανωτών.

Οι αγώνες αυτοί τυχαίνουν μεγάλης και ουσιαστικής προβολής αλλά και αναγνώρισης.

Κλείνουμε αυτό το μικρό σημείωμα, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι τέτοιες στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις μέρες που περνάει ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας. Είναι σημαντικές γιατί δίνουν χαρά και ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης. Είναι επίσης σημαντικές  γιατί ξαναβάζουν στο επίκεντρο τις μεγάλες αξίες της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, του αθλητικού ιδεώδους και του Ολυμπισμού, όπως τον έχουμε στο νου μας όλοι  εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι.

Θερμά συγχαρητήρια στην Πόπη και στην οικογένειά της που την στηρίζει παντού. Ευχόμαστε σε όλους τους υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και καλή συνέχεια.

Για την Act4people

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κώστας Σκηνιώτης

 
 
13/12/2010
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHLIDREN παραμένειπίστη στην προσπάθειά της να βοηθήσει και να συμβάλει στην προώθησηπολιτιστικών γεγονότων και δρώμενων.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συμβάλλουμε ενισχύονταςουσιαστικά την παράσταση "Εμένα Φοβάμαι" στην οποία πρωταγωνιστεί ο Θεόφιλος Βανδώρος  στο Θέατρο "Αντιθέατρο" επί της οδού Μοσχονησίων 36 Πλ. Αμερικής τηλ 210-866 1168.

Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια από ανθρώπους οιοποίοι αγαπούν πραγματικά το Θέατρο και την Τέχνη. Προτείνουμε στους φίλους μαςνα δουν την παράσταση αυτή.


Για την ACT4PEOPLE

Ο Πρόεδρος τουΔ.Σ.

Κώστας Σκηνιώτης 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣΓΙΟΡΤΕΣ

 

Εκ μέρους της Ομάδας Ηθοποιών «ΤαΠάντα Ρεί» και μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών που αν και εορταστικές κάθεάλλο παρά γιορτή θυμίζουν σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε να έρθετε στο θέατρογια την παράσταση «ΕΜΕΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ» και να προσφέρετε σε φίλους και συνεργάτεςπροσκλήσεις με μια έκπτωση 50% έναντι του κανονικού εισιτηρίου. Δηλαδή αντί για18 ευρώ το άτομο, με τις προσκλήσεις αυτές με 18 ευρώ μπορούν να δουν το έργοδύο θεατές. Να απορρίψουμε τη μελαγχολία και την πνευματική εξαθλίωση που μαςπεριβάλλουν. Η θεατρική κάθαρση λειτουργεί απελευθερωτικά.

Στην εποχή μας το Κράτοςπαραμερίζει μαζί με τους εργαζόμενους και όλα όσα αφορούν στο Πολιτισμό. Εμείςσκεφτήκαμε αυτή την πρόταση για τις γιορτές και θα συνεχίσουμε και με άλλεςιδέες ώστε να προσφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Το ζητούμενο είναι να έρχεται πιοκοντά ο θεατής με το δημιουργό και στο θέατρο μπορεί ακόμα και σε εποχές κρίσηςνα γίνει. Άλλωστε ιστορικά οι  Έλληνεςστις δυσκολότερες μέρες γέμιζαν τα θέατρα.

Εκπτωτικές προσκλήσεις μπορείτενα ζητήσετε από τα τηλ. 2108678061 – 6942054343 και από το tvandoros@gmail.com. Επίσης στο τηλ.6986603803 και στο markan123@yahoo.gr

 Για την Ομάδα Ηθοποιών «Τα Πάντα Ρεί»

               Θεόφιλος Βανδώρος          


 


                                                                                                                              

 
 
12/12/2010

ALERT

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη έμφαση, και καλούμε τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους σε άμεση και συνεχή επαγρύπνησηγύρω από το θέμα των κινδύνων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Πληθαίνουν τα περιστατικά όπου υποκλέπτονται κωδικοί από το facebook και εν συνεχεία αυτοί οι οποίοι τους υποκλέπτουν βομβαρδίζουν το διαδίκτυο με μηνύματα τα οποία υποτίθεται ότι έρχονται από τον πραγματικό χρήστη. Τα μηνύματα αυτά συνήθως είναι κακόβουλα κακοήθη και ανήθικα. Πρόσφατο τέτοιο περιστατικό υπήρξε στην περιοχή του Γυθείου. Η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος τονίζει ότι δέχεται 30 τουλάχιστον τέτοιες περιπτώσεις καταγγελιών κάθε μέρα.

Πέρα αυτού φυσικά ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος ο οποίος οδηγεί παιδιά στα πρόθυρα επικίνδυνων ενεργειών, ακόμα δε και στα πρόθυρα αποπειρών αυτοκτονίας. Κάθε μέρα η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προλαβαίνει τέτοια περιστατικά. Η ACT4CHILDREN επιμένει και ζητά την επαγρύπνηση και την προσοχή ειδικά των γονέων επ’ αυτών των ζητημάτων. Ενημερωθείτε από τις σελίδες μας, προβείτε άμεσα σε καταγγελίες εφόσον αντιληφθείτε ότι υπάρχουν ή εγκυμονούν τέτοιοι κίνδυνοι στην επικοινωνία σας στο διαδίκτυο.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι το διαδίκτυο είναι πηγή γνώσης και μπορεί να γίνει και πηγή δημιουργικής επικοινωνίας ανά τον κόσμο. Όμως όπως παντού συμβαίνει και στο διαδίκτυο εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

 

 

 

Για την ACT4CHILDREN

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κώστας Σκηνιώτης    

    

                                                                                                                                 

 

                                                                                                                             

 
 
12/12/2010

ALERT

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη έμφαση, και καλούμε τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους σε άμεση και συνεχή επαγρύπνησηγύρω από το θέμα των κινδύνων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Πληθαίνουν τα περιστατικά όπου υποκλέπτονται κωδικοί από το facebook και εν συνεχεία αυτοί οι οποίοι τους υποκλέπτουν βομβαρδίζουν το διαδίκτυο με μηνύματα τα οποία υποτίθεται ότι έρχονται από τον πραγματικό χρήστη. Τα μηνύματα αυτά συνήθως είναι κακόβουλα κακοήθη και ανήθικα. Πρόσφατο τέτοιο περιστατικό υπήρξε στην περιοχή του Γυθείου. Η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος τονίζει ότι δέχεται 30 τουλάχιστον τέτοιες περιπτώσεις καταγγελιών κάθε μέρα.

Πέρα αυτού φυσικά ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος ο οποίος οδηγεί παιδιά στα πρόθυρα επικίνδυνων ενεργειών, ακόμα δε και στα πρόθυρα αποπειρών αυτοκτονίας. Κάθε μέρα η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προλαβαίνει τέτοια περιστατικά. Η ACT4CHILDREN επιμένει και ζητά την επαγρύπνηση και την προσοχή ειδικά των γονέων επ’ αυτών των ζητημάτων. Ενημερωθείτε από τις σελίδες μας, προβείτε άμεσα σε καταγγελίες εφόσον αντιληφθείτε ότι υπάρχουν ή εγκυμονούν τέτοιοι κίνδυνοι στην επικοινωνία σας στο διαδίκτυο.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι το διαδίκτυο είναι πηγή γνώσης και μπορεί να γίνει και πηγή δημιουργικής επικοινωνίας ανά τον κόσμο. Όμως όπως παντού συμβαίνει και στο διαδίκτυο εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

 

 

 

Για την ACT4CHILDREN

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κώστας Σκηνιώτης    

    

                                                                                                                                 

 

                                                                                                                             

 
 
Ανακοίνωση 3/12/2010


ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΛΕΜΜΑ

Εδώ και χρόνια, το τρέξιμο είναι για μένα κάτι εντελώς προσωπικό. Μια αγαπημένη στιγμή της μέρας που βρίσκω ευκαιρία να απομονωθώ, να ξεκλέψω χρόνο μόνο για μένα, να χαθώ στις σκέψεις μου και να διαλογιστώ – κι όλα αυτά με την απόλυτα θεμιτή δικαιολογία της προπόνησης. «Κάνω προπόνηση» σημαίνει, για τους άλλους, πως έχω δουλειά, έχω στόχο, έχω κάποιου είδους υποχρέωση να φέρω σε πέρας. Κάνω προπόνηση σημαίνει, για μένα, πως ήρθε η ώρα να μείνω μόνη – πως ήρθε η ώρα για ενδοσκόπηση και παρατήρηση! Το τρέξιμό μου είναι στιγμή ιερή μέσα στη μέρα – ένα ιδιωτικό καταφύγιο που μεταφέρεται στο χρόνο και το χώρο, κρατώντας στο ακέραιο το θεραπευτικό χαρακτήρα του.

 

Δεν εννοώ επ΄ουδενί πως η παρέα μού είναι βάρος. Αντίθετα, έχω παρέες πολύ αγαπημένες, που έχουν συνδεθεί με ευτυχισμένες στιγμές και ακόμα με κάνουν να χαμογελώ. Απολαμβάνω, ας πούμε, την παρέα του Κωστή, κυρίως στις διακοπές, όταν βγαίνουμε για τρέξιμο το σούρουπο, την ώρα που όλοι ετοιμάζονται για τη βραδυνή βόλτα και η δική μας εμμονή μοιάζει ακατάληπτη συνομωσία. Χαίρομαι την παρέα του Αλέξανδρου τις ελάχιστες φορές που τρέχουμε πια μαζί. Χαίρομαι αληθινά να συναντώ τους φίλους στη Φιλοθέη, μα και να χαιρετώ άγνωστους δρομείς μ΄ ένα αίσθημα συνενοχής. Όμως, πίσω απ΄αυτά, το τρέξιμο παραμένει για μένα εντελώς προσωπικό – ή μάλλον έτσι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό. Γιατί εδώ και λίγο καιρό τρέχω με παρέα.

 

Τον πρωτογνώρισα ένα απόγευμα στον Εθνικό Κήπο. Γνωριστήκαμε με «προξενιό», αφού ξέραμε ο ένας για τον άλλο χωρίς, ωστόσο, να΄χουμε βρεθεί. Η πρώτη συνάντηση είχε την αμηχανία κάθε πρώτης φοράς – και απ΄τη δική μου πλευρά το φόβο του αγνώστου. Μετά την εγκάρδια χειραψία του, ένιωσα να μπαίνω στα βαθιά. «Τώρα είσαι τα μάτια μου», μού είπε, περνώντας στον καρπό μου ένα λεπτό σκοινάκι που μας κρατούσε ενωμένους. Οι πρώτοι γύροι δοκιμαστικοί. Οι πρώτες κινήσεις άβολες, με την αναμενόμενη αμηχανία που προξενεί ένα σώμα τόσο κοντά στο δικό μου. Οι πρώτες κουβέντες αναγνωριστικές και προβλέψιμες. Αυτό που κράτησα από την πρώτη φορά ήταν το καινούργιο βλέμμα που μου χάρισε η νέα μου παρέα – και η επιθυμία να το δοκιμάσω ξανά.

Η δεύτερη φορά, λίγες μέρες αργότερα, ήταν εντελώς διαφορετική. Τα βήματα πιο στέρεα, οι κινήσεις πιο συγχρονισμένες, η συζήτηση πιο χαλαρή. Κι από τότε, κάθε φορά είναι διαφορετική, πιο πλούσια σε εμπειρίες. Ανακαλύπτω έναν αθλητή με θέληση και ικανότητα – και έναν φίλο με ευαισθησία, τρυφερότητα και απέραντη υπομονή. Μοιράζομαι μαζί του τις ιστορίες και τα άγχη της μέρας μου, κι εκείνος ξεδιπλώνει μπροστά μου έναν άλλο, άγνωστο κόσμο. Εκείνος με ευχαριστεί που «είμαι τα μάτια του» - που περιγράφω τον κόσμο και φτιάχνω εικόνες. Εγώ τον ευγνωμονώ που με μαθαίνει να παρατηρώ αντί να χαζεύω, να απολαμβάνω τον κόσμο αντί να αδιαφορώ, να χαίρομαι τις στιγμές αντί να τις θεωρώ δεδομένες. Εγώ του «δανείζω» απλώς τα μάτια μου – εκείνος με μαθαίνει τι σημαίνει θάρρος, πίστη και δύναμη. Εγώ είμαι το βλέμμα του στον ορατό κόσμο. Εκείνος σ΄έναν πλούσιο, αθέατο κόσμο που υπάρχει μέσα μας κι ας μην το ξέρουμε.

 Αγγελική Κοσμοπούλου

 


 
 
Πρόσκληση 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Παλαιού Φαλήρου
 
 
Δελτίο ενημέρωσης 14/09/2010

Δημοσίευση του ποιήματος "ΚΡΙΣΗ" του Κώστα Σκηνιώτη στην εφημερίδα "Η ΣΚΥΡΟΣ" στο τεύχος ΙΟΥΛΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, Αρ. Φύλλου 9

 
 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 13/09/2010

Η ACT4PEOPLE, η ACT4CHILDREN, οι φίλοι και οι συνεργάτες μας, ευχόμαστε μια καλή χρονιά στις νέες και τους νέους που ξεκινούν αυτή τη μέρα την εκπαιδευτική και μορφωτική προσπάθειά τους.

Σε όλα τα μικρά κορίτσια και αγόρια που πρωτοσυναντιούνται σήμερα με το σχολείο, τη Δασκάλα και τον Δάσκαλο. Σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά και στους νέους και τις νέες που πέτυχαν στις εξετάσεις και ξεκινάνε σήμερα στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας την προσπάθειά τους.

Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους. Σε μια δημοκρατική κοινωνία του 21ου αιώνα τα αγαθά αυτά πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Η Παιδεία και ο Πολιτισμός επίσης είναι μεγάλα διακυβεύματα για μια κοινωνία που θέλει να είναι δημοκρατική και σύγχρονη.

Κλείνοντας, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τις νέες και τους νέους που δεν τα κατάφεραν στις πρόσφατες εξετάσεις. Δεν πρέπει να απογοητευτούν. Πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και όσους κινούνται γύρω τους. Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία διαρκής η οποία ορισμένες φορές ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ή Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Τέλος όλοι μαζί πρέπει να συνταχτούμε ενάντια στον αναλφαβητισμό, ενάντια στην παιδική εργασία, ενάντια στην φτώχια και την ανέχεια που εμποδίζει συνανθρώπους μας να προσεγγίσουν το αγαθό της μόρφωσης και της εκπαίδευσης. Η φτώχεια που απομακρύνει οικογένειες και παιδιά από τα δικαιώματα αυτά, βαθαίνει ακόμα περισσότερο τις ταξικές διαφορές. Κανείς δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τις καταστάσεις αυτές. Το μεγάλο όπλο είναι η αλληλεγγύη, η φροντίδα για τον διπλανό, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η διάθεση για κοινούς και δημοκρατικούς αγώνες.                         

Για την ACT4PEOPLE και
ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 07/09/2010

Η ACT4PEOPLE και ACT4CHILDREN με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά προχωρούν και προωθούν μια σημαντική εκστρατεία γύρω από θεμελιώδη και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική οικογένεια. Οι θεματικές αυτές είναι:

 1. Η φτώχεια και ο κίνδυνος μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να φτωχοποιηθούν και γκετοποιηθούν.

 2. Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον το οποίο καταστρέφεται συστηματικά σε βάρος της υγείας όλων και κυρίως των παιδιών μας.

 3. Η προστασία των παιδιών από την χρήση του Διαδικτύου. Στα πλαίσια αυτά και με την έναρξη της σχολικής περιόδου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως:  

 •  Αφισοκόλληση σε περιοχές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων για τα πιο πάνω αναφερόμενα θέματα.
 • Αφισοκόλληση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων περιοχών της Χώρας.
 • Ευρεία διανομή υλικού σχετικού με της δραστηριότητες της ACT (4σέλιδο έντυπο, την ανάγκη ενεργοποίησης όλων για τα πιο πάνω θέματα 4σέλιδο έντυπο, μονόφυλλο κλπ), για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο (μονόφυλλα επιλεγμένα καρτελάκια).
 • Συστηματική προώθηση όλων των παραπάνω, συνοδευόμενων από μπρελόκ – στυλό και μπλοκ σε επιλεγμένα σημεία  που διασφαλίζουν ότι θα φτάσουν στα χέρια νέων παιδιών και των οικογενειών τους.

Ταυτόχρονα από τον μήνα αυτό και μέχρι το τέλος 2010 θα συνεχίσουμε με ουσιαστικό και εντατικό ρυθμό την προσπάθεια αλληλεγγύης σε οικογένειες και συνανθρώπους μας, οι οποίοι σε αυτή τη φάση της κοινωνικής ζωής, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και έχουν ενταχθεί στις ασθενής και ασθενέστερες ομάδες. Στα πλαίσια αυτά η οργάνωσή μας θα συνεχίσει την αποστολή τροφίμων έχοντας ως κύριο γνώμονα, την εμπέδωση της πεποίθησης ότι δεν είμαστε ο καθένας μόνος του, αλλά αντίθετα ότι υπάρχει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αγάπης που με βάση αυτό όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Όλα αυτά βέβαια με την ταυτόχρονη και πάγια άποψη και αντίληψή μας, ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι η ενεργοποίηση όλων, μέσα από τους φορείς κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, μέσα από οργανώσεις σαν την ACT, μέσα από δράσεις σε τοπικό επίπεδο στις γειτονιές και στα σχολεία. Αυτή η συστηματική δραστηριοποίηση όλων, που είναι ικανή να γεννήσει και να αναγεννήσει ισχυρά κοινωνικά κινήματα, είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση και να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα προόδου.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε ολόψυχα σε όλα τα νέα παιδιά δύναμη και υγεία. Ευχόμαστε πνευματική δύναμη που θα τους βοηθήσει να χαράξουν ένα δρόμο προόδου για την ζωή τους. Το δικαίωμα στη μόρφωση όπως και το δικαίωμα στη δουλειά και τον Πολιτισμό ανήκει σε όλους.

Για την ACT4PEOPLE και ACT4CHILDREN
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Κώστας Σκηνιώτης

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 06/09/2010

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ACT, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Σκηνιώτης, προσκλήθηκε και έλαβε μέρος στην πιο κάτω αναφερόμενη εκδήλωση.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
21ος Κυκεώνας (6-9-2010)

Μικρά παιδιά στον Κολωνό, μόλις που ο Άνθρωπος είχε πατήσει το πόδι του στο Φεγγάρι, σηκώναμε το κεφάλι ψηλά και πιστεύαμε ακράδαντα ότι βλέπαμε την πατημασιά του.

Παρά τα δύσκολα και φτωχά χρόνια στη γειτονία, στην οποία ακόμα ευτυχώς μένουμε, πιστεύαμε με βεβαιότητα ότι η Ανθρωπότητα βαδίζει προς τα εμπρός, και πως τον 21ο αιώνα θα εξαλειφθεί η φτώχεια, η δυστυχία, η ανεργία.

Πιστεύαμε πάνω απ’ όλα, ότι τον 21ο αιώνα τα παιδιά όλου του κόσμου θα μπορούσαν να ήταν ευτυχισμένα.

Η πίστη μας αυτή δεν ήταν αίολη. Στον 20ο αιώνα, με καταλύτη την Οκτωβριανή Επανάσταση, και με παντιέρα τον Μάη του 36 και τον Μάη του 68 , ο Κόσμος έκανε μεγάλα βήματα μπροστά.

Παρά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ένα μεγάλο τμήμα του Πλανήτη, βγήκε από την φτώχεια και την μιζέρια στο φως του Ήλιου, λαοί έδιωξαν τους αποικιoκράτες τους, η επιστήμη έκανε άλματα, και οι κρατούντες κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και των επαναστάσεων των λαών, έλυσαν δημοκρατικά και οικονομικά αιτήματα. Ασφαλώς δεν είχαν λυθεί όλα. Άλλωστε αυτό θα προϋπόθετε την παγκόσμια επικράτηση του σοσιαλιστικού - ουμανιστικού οράματος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σήμερα, με καταλύτη τα όσα συνέβησαν στην ανατολική Ευρώπη το 1990, βιώνουμε μια ακριβώς αντίστροφη μέτρηση. Ο Καπιταλισμός, σχεδόν μόνος στο γήπεδο του πλανήτη, αποδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει μπροστά την κοινωνία επωφελεία ολόκληρου του κόσμου. Βρίσκεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στη δομική κρίση των αδιεξόδων του τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ίδιο το Σύστημα αυτό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα.

Το σύστημα επιχειρεί να γυρίσει πίσω το ρολόι της ιστορίας. Να ακυρώσει δημοκρατικές και οικονομικές κατακτήσεις λαών. Να καταστρέψει ακόμα και τμήμα του κεφαλαίου, κυρίως όμως να καταστρέψει τον κόσμο της εργασίας ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο,  μέσα από την ιμπεριαλιστική συσσώρευση του πλούτου θα βγει από την κρίση και θα ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Στις αρχές του 21ου αιώνα συνταρακτικά γεγονότα συγκλονίζουν τις συνειδήσεις μας:

 • 20 εκ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη από έλλειψη τροφής, νερού, συνθηκών υγιεινής.
 • Στην Αμερική και την Ευρώπη το ¼ του κόσμου ζει ήδη πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, και άλλο  ¼ ζει στα όρια της φτώχειας.
 • Χρηματοπιστωτικοί οίκοι, με μια μόνο απόφασή τους βυθίζουν λαούς και χώρες στη χρεοκοπία.
 • Ελάχιστοι κροίσοι (σώρος, ρόκφελερ κλπ) και οι μηχανισμοί τους (Goldman Sax, Morgan Stanley και λοιποί) έχουν στα συρτάρια τους την παγκόσμια υπεραξία (πάνω από 50 τρις δολάρια) την ίδια ώρα που οι λαοί και χώρες απειλούνται από ελλείμματα και χρέη αμφιβόλου προελεύσεως και αιτιών,
 • Σχετικά πρόσφατα στη Μιαμάρ, χάθηκαν πάνω από 60.000 παιδιά ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τους νεκρούς σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
 • 18 εκατομμύρια άνθρωποι γυρίζουν τους δρόμους της Αμερικής αναζητώντας τροφή στα σκουπίδια.
 • Η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής συνεχίζεται, την ίδια ώρα που ο κόσμος εκεί πεθαίνει.
 • Μανάδες στην Αιθιοπία επιλέγουν ποιο παιδί τους θα πεθάνει με την ελπίδα ότι θα ζήσουν τα υπόλοιπα.
 • Εστίες μικρών και μεγαλύτερων πολέμων μαίνονται σε όλο τον πλανήτη.
 • Η ανισότητα, ο αποκλεισμός, τα θρησκευτικά μίση, αναπτύσσονται τεχνητά και συνειδητά, για να διαιρέσουν λαούς και ανθρώπους.

Μικρά παιδιά στον Κολωνό, σηκώναμε τα μάτια ψηλά, βλέποντας τ’ άστρα και το φεγγάρι, πιστεύοντας ότι θα ζήσουμε στην αρχή του 21ου αιώνα έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια, την πείνα, τη βία κατά των παιδιών, τον πόλεμο.

Ο κόσμος διάβαζε Ρίτσο, Σεφέρη, άκουγε Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο και άλλους, έβλεπε στους κινηματογράφους τον Θανάση Βέγγο, τον δικό τους και δικό μας άνθρωπο.

Σήμερα ο περισσότερος κόσμος είναι με τα κεφάλι σκυφτό. Γιατί κάποιοι μεγάλοι και ισχυροί κατάφεραν να φέρουν την κοινωνία στα μέτρα τους.

 Όμως η ελπίδα για τον κόσμο αυτό υπάρχει, είναι ζωντανή, είναι ορατή. Είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί οι νέοι είναι η μεγάλη ελπίδα να ξαναμπεί η παγκόσμια κοινωνία σε μια τροχιά όπου το κέντρο θα είναι ο άνθρωπος και όχι το χρήμα.

Όπου το κέντρο θα είναι ο πολιτισμός και η αγάπη για το περιβάλλον και όχι τα υποκατάστατα ζωής και η εξάρτηση από κάθε λογής ουσίες.

Τα οράματα των προηγούμενων γενεών μπορεί να αμαυρώθηκαν, να τραυματίστηκαν, περιστασιακά να ξεθώριασαν. Όμως δεν έχουν σβήσει.

Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα Παγκόσμιο Συλλογικό Όραμα αξιών και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τότε ο 21ος κυκεώνας που ζούμε θα δώσει τη θέση του σ’ έναν αιώνα ελπίδας για όλους.            

Κώστας Σκηνιώτης
Μέλος της Εταιρείας
Ελλήνων Λογοτεχνών

Το άρθρο μπήκε στην εφημερίδα "Αυγή του Πύργου"

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12/08/2010 ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ - ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΕΙΔΕΙΝ

Σε ένδειξη τιμής για την απώλεια του Μανώλη Μπαρμπουνάκη ιδρυτή ενός από τα πιο ιστορικά και σημαντικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, αναρτούμε το παρακάτω κείμενο της Ελένης Σκρέκου. «Εις το επανειδείν»

Δυο λόγια για τον κύριο Μανώλη Μπαρμπουνάκη , τον «ποιητή του βιβλίου», που έφυγε από κοντά μας πριν 50 μέρες ακριβώς…

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά στο «Κατώι του Βιβλίου» ή αλλιως στο βασίλειο του Κυρ-Μανώλη εκείνο που ένιωθε κανείς , από την πρώτη  κιόλας στιγμή ήταν ζεστασιά. Ήταν η ζεστασιά του χώρου , η ζεστασιά των βιβλίων η ζεστασιά στα βλέμματα των ανθρώπων: Πελάτες και υπάλληλοι μοιράζονταν μια οικειότητα σχεδόν οικογενειακή. Όλη αυτή η γλυκιά ατμόσφαιρα ξεκινούσε και κατέληγε στο Μαγαζάτορα . Μαγαζάτορα τον έλεγαν χαιδευτικά μεταξύ τους οι υπάλληλοι του βιβλιοπωλείου κι εκείνος το ήξερα και χαμογελούσε , του άρεσε να τον πειράζουν . Αλλωστε ως την τελευταία στιγμή παρέμεινε μέσα του ένα γλυκό και ρομαντικό παιδί. Το πείραγμα και το παχνίδι ήταν  κομμάτι του εαυτού του αγαπημένο.

Κατέβαινα στο Κατώι κάθε Τετάρτη απόγευμα λίγο μετά τις επτά. Το έκανα ασυναίσθητα , έφευγα από το γραφείο αργά , περπατούσα από την Αριστοτέλους ως το Λευκό Πύργο και πάλι πίσω , μοιραζόμουνα τις σκέψεις μου με τη θάλασσα και κατέληγα στο Κατώι κι αυτό γινόταν κάθε Τετάρτη χωρίς καμία αλλάγη στο πρόγραμμα. Ήταν χειμώνας , ο Βαρδάρης ήταν ο αδιαμφισφβήτητος άρχοντας της πόλης , με σύμμαχο το χιονόνερο σε έβρισκε και σε πάγωνε όπου κι αν ήσουν. Το Κατώι εκείνες τις μέρες ήταν για μένα παρέα και καταφύγιο. Έμπαινα μέσα και χάζευα για ώρα τους πλύχρωμους παπαγάλους στα κλουβιά τους , γύρω από το γραφείο του Μπαρμπουνάκη και τις φωτογραφίες στους τοίχους . ‘Oλοι είχαν περάσει από δω από το Μενέλαο Λουντέμη και το Γιάννη Ρίτσο ως την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Τζένη Καρέζη και κανείς τους δεν αρνήθηκε στο κύριο Μανώλη μια φωτογραφία μαζί του. Έπειτα «τρύπωνα» όπως έλεγε ο αγαπημένος μου βιβλιοπώλης , ανάμεσα στα ράφια που φιλοξενούσαν τους ποιητές , Ελληνες και ξένοι , γνωστοί και άγνωστοι , παλιοί και νέοι ποιητές ήταν όλοι εκεί , μια συντροφιά που με μαγνήτιζε , που με μάγευε κυριολεκτικά. Εκεί , ανάμεσα στους ποιητές μου, ήρθε και με βρήκε ένα ποτηράκι ρακή , κερασμένο από τον κύριο Μπαρμπουνάκη μου είπαν, για την όμορφη κοπέλα που είναι ερωτευμένη με το Ρίτσο…Τον πλησίασα συγκινημένη να τον ευχαριστήσω «έτσι κάνουν οι φίλοι μου είπε, το χειμώνα μοιράζονται καμία ρακή για να ζεσταθούν…». Από τότε είχα την ευτυχία να με μετράει αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος ανάμεσα στους , αναρίθμητους είναι η αλήθεια , φίλους του. Στα δέκα χρόνια που πέρασαν έως τη μέρα που έφυγε, μοιραστήκαμε ρακή και ματινάδες , σκέψεις και προβληματισμούς, χαρές και στεναχώριες και πάλι χαρές και… πολύ πολύ αγάπη .

Αν όλα αυτά τα λόγια έπρεπε να χωρέσουν μέσα σε μια δυο λέξεις η μία απ’ αυτές θα ήταν ευχαριστώ.Κύριε Μανώλη σας ευχαριστώ , για όλες εκείνες τις ζεστές και φωτεινές στιγμές που μοιραστήκαμε στο Κατώι του βιβλίου, σας ευχαριστώ για τα δύο βήματα που πήγε, χάρη σε σας, παρακάτω η σκέψη μου , σας ευχαριστώ που είσασταν εκεί για μένα, όπως είσασταν και για τις τρεις γενιές αναγνωστών που ανδρώθηκαν κοντά σας, σας ευχαριστώ από καρδιάς…Η άλλη λεξη σίγουρα δεν θα ήτανε αντίο ,  ο χαιρετισμός που ταιριάζει σε ανθρώπους τόσο σπουδαίους και τόσο αγαπημένους δεν είναι αντίο είναι καλό ταξίδι, καλή αντάμωση , «εις το επανειδείν»…

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 26-7-2010

Παραθέτουμε δημοσιεύσεις περιοδικών και εφημερίδων, σχετικά με την ACT.

Για την ACT4PEOPLE
και την ACT4CHILDREN


 
 
Τι να πούμε στα παιδιά;

Ζούμε απ’ ότι όλα δείχνουν ιστορικές στιγμές για την Παγκόσμια κοινωνία. Προωθούνται και επιχειρούνται ανατροπές εκ βάθρων, οι οποίες έχουν την αφετηρία τους στη βαθιά δομική κρίση του Καπιταλιστικού Συστήματος.

Όλο και περισσότερο ακούς από τους γονείς, να εκπέμπουν ένα δραματικό σήμα αγωνίας για τα χρόνια που έρχονται για τα παιδιά τους. Σε ένα δημοτικό σχολείο της Ηλιούπολης η δασκάλα κάλεσε τους γονείς και τους ενημέρωσε ότι η συμπεριφορά των παιδιών έχει αλλάξει δραματικά, και αναπτύσσονται μεταξύ τους συζητήσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σπίτια τους. Τέτοια φαινόμενα ακούς όλο και πιο συχνά. Σε κάθε συζήτηση κάθε μέρα ακούς το ερώτημα «τι θα γίνει με τα παιδιά μας». Όλο και περισσότερο ακούς γονείς να λένε ότι δεν θα καταφέρουν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές, αν αυτά περάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Κάθε μέρα ακούς μια περίπτωση οικογένειας, η οποία πλέον δυσκολεύεται να στείλει το παιδί της  να μάθει μια ξένη γλώσσα.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τις ταχύτατες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που συντελούνται, και προδιαγράφει αυτές που έρχονται εάν και εφόσον δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση. Μπήκαμε στον 21ο αιώνα με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο για εμάς τους ίδιους, αλλά κυρίως για τις επερχόμενες γενιές των παιδιών. Αντ’ αυτού:

 • Πάνω από 20 εκ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη των βασικών αναγκών σε τρόφιμα, νερό, συνθήκες υγιεινής.
 • Εκατομμύρια παιδιά κάθε μέρα, εργάζονται σε συνθήκες βάρβαρης ουσιαστικά καταναγκαστικής και παράνομης εργασίας.
 • Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα δουλεμπόρων, αλλά, και κυκλωμάτων τα οποία τα εξαφανίζουν για να χρησιμοποιήσουν ζωτικά τους όργανα.
 • Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εξακολουθούν να παραμένουν αναλφάβητα αφού δεν υπάρχει γι’ αυτά πρόσβαση στο αγαθό της μόρφωσης και της εκπαίδευσης.
 • Χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα, ή μένουν για όλη τους τη ζωή ανάπηρα εξ’ αιτίας πολεμικών συγκρούσεων και συρράξεων που συμβαίνουν σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Μόνο στην πρόσφατη καταστροφή στην Μιανμάρ υπολογίζεται ότι χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά, ενώ στις τηλεοράσεις ο κόσμος παρακολούθησε πρόσφατα το δράμα ανάπηρων παιδιών στη Γάζα από «αδέσποτες» βόμβες που έπεφταν σε σπίτια και σχολεία.
 • Μόλις σήμερα στην Ν. Αφρική διεξάγεται το Παγκόσμιο κύπελλο το οποίο απόκτησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Δίπλα από τη φιέστα παιδιά ζουν στην εξαθλίωση. Το ίδιο και οι γονείς τους. Φτάσαμε στο απίστευτο σημείο παιδιά ποδοσφαιρικά ταλέντα, να πέφτουν θύματα απαγωγής και να οδηγούνται στην ένταξή τους σε ομάδες του «Πολιτισμένου κόσμου» για να βγάλουν εκατομμύρια μεσάζοντες και μάνατζερ.  

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια τραγική εικόνα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου. Σε αυτή πρέπει να συμπληρώσει κανείς τα 25 εκ. των ανέργων της Ευρώπης, τα 18 εκ. αστέγων και φτωχών που τριγυρνάνε ψάχνοντας σκουπίδια στους δρόμους της Μητρόπολης του καπιταλισμού δηλαδή της Αμερικής, τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται υποτυπωδώς λίγες ώρες την εβδομάδα.

Είμαστε μπροστά σε μια από τις πιο βαθιές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι φανερό ότι το σύστημα δέσμιο των αντιθέσεων και αντιφάσεών του, που δεν του επιτρέπει να δώσει ουσιαστικές λύσεις και να προωθήσει συνολικά την κοινωνία προς τα εμπρός, επιχειρεί με τρόπο βίαιο να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Επιχειρεί να αφαιρέσει δημοκρατικές, οικονομικές, θεσμικές, κοινωνικές κατακτήσεις των λαών σε όλο τον κόσμο, ώστε με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια. Επιχειρεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να λύσει τα ιστορικά αδιέξοδά του. Την ίδια ώρα επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει πολεμικές εντάσεις και  συρράξεις, και πιθανόν θα επιχειρήσει να ανοίξει μέτωπα σε διάφορα σημεία. Την ίδια ώρα ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη καθώς και οι μηχανισμοί που έχουν συσταθεί από αυτούς (Σόρος, Ρογκφέρελ, Μόργκαν Στάνλει, Γκόλμαν Σαξ κλπ) έχουν στα προσωπικά τους συρτάρια και στα χέρια τους, την παγκόσμια υπεραξία που δημιουργεί ο μόχθος και η εργασία των λαών.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο η ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση της αριστεράς για το μέλλον του κόσμου. Η πρόταση αυτή έχει και πάντα πρέπει να έχει στο κέντρο της, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το πανανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας για όλους, την μόρφωση και την εκπαίδευση όλων και κυρίως των παιδιών, την δημόσια και δωρεάν υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της γης, την ειρήνη τον αφοπλισμό και τον πολιτισμό.

Όσο και αν τα οράματα πληγώθηκαν στο παρελθόν, στη συνείδηση του κόσμου παραμένουν ζωντανά. Είναι η ώρα Παγκόσμιας εγρήγορσης και αφύπνισης για την   διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης και δράσης απέναντι στα όσα βάρβαρα απεργάζονται οι κρατούντες του κόσμου. Στο ερώτημα που ιστορικά τίθεται και τέθηκε πολλές φορές, δηλαδή στο ερώτημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, η απάντηση ήταν και είναι πάντα μια: «όχι στην Βαρβαρότητα».                

            
Σκηνιώτης Κώστας
Μέλος της εταιρείας
Ελλήνων Λογοτεχνών

 
 
ΤΕΥΧΟΣ ΜΝΗΜΗΣ

Ο Σύλλογος «Τα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου» προχώρησαν στην έκδοση ενός φύλλου τιμής και μνήμης για την Μαρία Ανουσάκη.

Η Μαρία έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Για όλους όμως, για τους δικούς της ανθρώπους, για τους φίλους της, για τους συνεργάτες της είναι πάντα παρούσα. Το πνεύμα της, η άποψη της για τη ζωή κατευθύνει και καθοδηγεί τις σκέψεις και τα βήματα πάρα πολλών ανθρώπων.

Είναι ο σπόρος που ένας άνθρωπος σαν την Μαρία Ανουσάκη φυτεύει, που μπορεί να ανθίσει ακόμα και όταν ο σπορέας λείπει. Ανήκουμε στους τυχερούς ανθρώπους που γνωρίσαμε την Μαρία Ανουσάκη, που συνομιλήσαμε μαζί της, που την ακούσαμε να μας δίνει δύναμη και να μας συστήνει υπομονή και επιμονή. Αυτή που στη ζωή της δέχτηκε από τα πιο βαριά χτυπήματα που μπορεί να δεχτεί άνθρωπος, με κορυφαίο αυτό της απώλειας του παιδιού της.

Η Μαρία θα είναι πάντα παρούσα.

Για την ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

H ACT4CHILDREN σε συνεργασία με την Αλκμήνη Κωνσταντινίδη  προωθούν στην περιοχή του Ναυπλίου το χρήσιμο προωθητικό υλικό της ACT για την προστασία των παιδιών στο χώρο του Διαδικτύου. Αλκμήνη είναι μια σύγχρονη  γυναίκα με κοινωνικά ενδιαφέροντα και ισχυρή προσωπικότητα. Επαγγελματικά η Αλκμήνη δραστηριοποιείται στο Ναύπλιο διαθέτοντας ένα εξαιρετικό κατάστημα με ήδη δώρων και τουριστικά ήδη. Το κατάστημα έχει την ονομασία «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ». Βρίσκεται στην οδό Σταϊκοπούλου 11 - TK 21100 Ναύπλιο. Τηλέφωνο 2752026296. Όσοι φίλοι μας βρεθούν στο Ναύπλιο αξίζει να το επισκεφτούν. Θα συναντήσουν την Αλκμήνη η οποία είναι πάντα διαθέσιμη να τους εξυπηρετήσει.

Παραθέτουμε στη συνέχεια στοιχεία από το site: el.wikipedia.org για να γνωρίζετε όλοι τι σημαίνει «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ»

Για την ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η ACT4CHILDREN και οι Νίκος και Βαγγέλης Κέλλης προωθούν από κοινού μια κοινωνική πρωτοβουλία διανομής χρήσιμου υλικού για την προστασία των παιδιών στο χώρο του Διαδικτύου. Ο Νίκος και ο Βαγγέλης είναι δύο άνθρωποι νέοι, σύγχρονοι οι οποίοι έχουν ζωηρά κοινωνικά ενδιαφέροντα. Στον επαγγελματικό τομέα είναι οι ιδιοκτήτες ενός πολύ όμορφου φαγοποτείου όπως το ονομάζουν που έχει τον τίτλο “Η ΣΤΟΑ”. Στο φαγοποτείο αυτό βρίσκει κανείς όλων των ειδών τους εκλεκτούς μεζέδες φτιαγμένους με πολύ προσοχή, με μεράκι, με αγνά υλικά, αλλά κυρίως βρίσκει ευγένεια ωραίο και πρόσχαρο περιβάλλον. Ο Νίκος, ο Βαγγέλης και η Νίκη μαζί με τους συνεργάτες τους είναι άψογοι οικοδεσπότες. Η “ΣΤΟΑ” βρίσκεται στον πεζόδρομο της Θήβας εντός της στοάς και τo τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22620-81240. Όποιος βρεθεί στη Θήβα, αξίζει να τους επισκεφτεί.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
Αστρολάβος

Ένας αστρολάβος του 16ου αιώνα, απλούστερος τύπος, του αστρολάβου του Χώμφρεϋ

Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ., μετά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας. Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και των άστρων. Με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι δυνατό να βρεθεί η ώρα αν είναι γνωστό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ή αντίστροφα.

Η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Έλληνα Ίππαρχο τον 2ο αι. π.χ. και που αρχικά είχε σχήμα σφαίρας (αστρολάβος Ίππαρχου). Αργότερα, τον 8ο με 10ο αι., ο αστρολάβος έλαβε σχεδόν επίπεδη μορφή από τους Άραβες (λέγεται ότι ο πρώτος επίπεδος αστρολάβος φτιάχτηκε τον 8ο αιώνα από τον Πέρση μαθηματικό Fazari) που απαρτιζόταν από έναν κύκλο και ένα κινητό βραχίονα, ο οποίος προσδιόριζε το ύψος των ουράνιων σωμάτων. Από την Ισλαμική Ισπανία, ο αστρολάβος διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 11ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε στην ναυσιπλοΐα μέχρι τον 18ο αι. έως ότου τελικά αντικαταστάθηκε από τον εξάντα.

Ο αστρολάβος αποτελείται από έναν δίσκο, που το εξωτερικό του πλαίσιο υποδιαιρείται σε μοίρες, και σε έναν κανόνα (γωνιόμετρο) που μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Πάνω στον δίσκο υπάρχει μια χαραγμένη ακτίνα που καταλήγει στα αντιδιαμετρικά σημεία του 0 των μετρήσεων. Για να μετρήσουν την γωνία μεταξύ δυο αστεριών, τοποθετούσαν με σκόπευση το ένα πάνω στον κανόνα και έστρεφαν τον δίσκο με την ακτίνα ώσπου να συναντήσει το άλλο αστέρι, η γωνία ήταν αυτή που εμφανιζόταν μεταξύ του κανόνα και της ακτίνας.

 • Τμήμα εκείνου του επίπεδου αστρολάβου θεωρήθηκε στην ουράνια μηχανή του Ι. Εβέλιους και όργανο παρατήρησης μονού, ή διπλού, ή τριπλού τομέα, έκαστος 30° και ακτίνας περίπου 3μ. (10 πόδια) που είχε εισαγάγει ο Τύχο Μπράχε.

 • Διευκρινίζεται ότι τόσο ο σφαιρικός αστρολάβος όσο και ο επίπεδος αστρολάβος είναι όργανα διαφορετικής χρήσης αστρονομικών μετρήσεων. Τον μεν σφαιρικό αστρολάβο, εφευρέτης του οποίου θεωρείται ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις λεγόμενες εκλειπτικές συντεταγμένες των αστέρων, που είναι σε αντιδιαστολή ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες στη Γη. Ενώ τον επίπεδο αστρολάβο χρησιμοποιούσαν μέχρι τελευταία για να μετρούν το ύψος αστέρος, ή πλανήτη, από τον ορίζοντα.

Από την ύπαρξη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων χρονολογημένου στον 1ο αιώνα π.Χ, ενός μηχανισμού περισσότερο προχωρημένου ακόμη και από τους αστρολάβους που κατασκεύασαν οι Άραβες αιώνες αργότερα, φαίνεται ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν ήδη παρόμοιοι μηχανισμοί, αλλά δεν ήταν ευρέως γνωστοί και δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτούς.

 
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

H ACT4CHILDREN σε συνεργασία με την Χρύσα Τσατσούλη προωθούν στην περιοχή του Χαϊδαρίου το χρήσιμο προωθητικό υλικό της ACT για την προστασία των παιδιών στο χώρο του Διαδικτύου. Η Χρύσα είναι μια εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα με πολύπλευρο επαγγελματικό ταλέντο και ισχυρή προσωπικότητα. Επαγγελματικά η Χρύσα είναι ιδιοκτήτης ενός εξαιρετικού χώρου, που έχει τον τίτλο «Τα μπακαλιαράκια». Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο, στον οποίο περισσεύει το καλό μαγειρευτό φαγητό αλλά και το φαγητό της ώρας. Υπάρχει πάντα εξαιρετικό κρασί. Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει η ζεστή, ανθρώπινη φιλοξενία της Χρύσας η οποία είναι μια εξαιρετική εκτός των άλλων μαγείρισσα, που βάζει στο μαγαζί της το μεράκι από την οικογενειακή της κουζίνα.

«Τα μπακαλιαράκια», όπου κανείς μπορεί να βρει τα καρδιομαγειρέματα της Χρύσας είναι στο Χαϊδάρι, στο ΚΕΒΟΠ Νο 1, ΤΚ 12461, και το τηλέφωνο είναι 217-7074777. Αξίζει σίγουρα τον κόπο οι φίλοι μας να το επισκεφτούν. 

Για την ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN


 
 
Συνέντευξη με τους Εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ

Για την Άννα Μαρία Γώγουλα έχουμε ξαναμιλήσει. Είναι μια μικρή φίλη της οργάνωσής μας, μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου στον Αλίαρτο Βοιωτίας και συγγραφέας δύο παραμυθιών τα οποία σας παρουσιάσαμε.

     Η δασκάλα του σχολείου ζήτησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να σκεφτούν ότι είναι δημοσιογράφοι και να φανταστούν μια συνέντευξη με οποιοδήποτε φανταστικό ή πραγματικό τρόπο ήθελαν. Αρκετά παιδιά σκέφτηκαν και έγραψαν μια συνέντευξη με την Άννα Βίσση, με τον Σάκη Ρουβά και κάποιους άλλους από τους γνωστούς ανθρώπους που προβάλει κυρίως η τηλεόραση. Η Άννα Μαρία επέλεξε κάτι διαφορετικό, το οποίο ομολογουμένως αποτελεί και μια μικρή έκπληξη ως προς τη σύλληψη του θέματος. Από την άλλη μεριά όμως δείχνει, πόσο βαθιά έχει χαράξει, η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ελληνική κοινωνία, όπως αυτή η βαθιά χαραγματιά αποτυπώνεται προφανώς και στις συζητήσεις παντού και μέσα στα σπίτια. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, την συνέντευξη που σκέφτηκε η Άννα Μαρία Γώγουλα ως δημοσιογράφος με τους εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ. Εκ των προτέρων σημειώνουμε ότι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ένα παιδί του Δημοτικού θίγει μέσα στο κείμενό του 2-3 πολύ ουσιαστικά και βαθιά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία θα άξιζε πραγματικά τον κόπο να τα δουν και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή οι κυβερνόντες, οι αποφασίζοντες, οι κρατούντες, αλλά και οι σιωπούντες.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι η φανταστική αυτή συνέντευξη εγράφη από την Άννα Μαρία στο τέλος Απριλίου 2010.

 
 
ΟΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΤΑ

Η φίλη μας Άννα Μαρία Γώγουλα μάς έστειλε μια πολύ όμορφη τούρτα που επάνω αποτυπώνονται οι τίτλοι των δύο παραμυθιών που έγραψε η ίδια. Την ευχαριστούμε από την καρδιά μας, και ευχόμαστε η ζωή της και η ζωή της οικογένειάς της να είναι πάντα το ίδιο γλυκιά. Θεωρούμε την τούρτα αυτή ως τούρτα γενεθλίων για την πρώτη συγγραφική προσπάθειά της. Η Άννα Μαρία είναι μόλις 10 ετών, και είμαστε σίγουροι ότι έχει μπροστά της πολλά ακόμα συγγραφικά έργα.

 Για την ACT4PEOPLE
και ACT4CHILDREN

 
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σας παραθέτουμε τις ημερομηνίες των παραστάσεων για το παιδικό θεατρικό έργο "Τρελές Περιπέτεις με το Φάντασμα του Κάντερβιλ":

Δήμος Ανατολικού Ολύμπου Προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κ’ Λυκείου Λεπτοκαρυάς.
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Θέατρο ΣΑΡΑΣ  Δήμου Μαρκόπουλου υπό την αιγίδα του Δήμου.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Προαύλιος χώρος Γυμνασίου Ζαχάρως.
Κυριακή 25 Ιουλίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.

Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €. 

Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων Δήμου Καζαντζάκη.
Κυριακή 1 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Εκθεσιακό κέντρο Δήμου Γουβόν.
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Προαύλιος χώρος του ΚΑΠΗ Δήμου Χερσονήσου.
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Δημοτικό σχολείο Δήμου Αρχάνων.
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Προαύλιος χώρος του Α’ Γυμνασίου Δήμου Αγ. Νικολάου.
Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Προαύλιος χώρος Γυμνασίου Λεωνίδιου.
Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Θέατρο Παραλίου Άστρους.
17 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ. 
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Θέατρο ΟΣΕ. Ναύπλιο.
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010.
2 παραστάσεις: ώρα έναρξης 8.30 μμ και 10 μμ.
Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης.
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Θέατρο Κάστρου Δήμου Μύθημνας.
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010.  Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

ΜΟΝ ΡΕΠΟ Ρένας Βλαχοπούλου Κέρκυρα.
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 Ώρα έναρξης 9μμ.

Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ Πετρούπολη.
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.
προπώληση εισιτηρίων:
ΣΙΝΕ Πετρούπολης 8 πμ – 11μμ
Δημοτική επιχείρηση Πετρούπολης 9πμ – 2μμ
Κινημ/θέατρο Τριανό 7μμ- 11μμ. Κοδριγκτώνος  

ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. Δήμος Πειραιά – ΚΟΔΕΠΑΠ.
4 Σεπτεμβρίου 2010. Ώρα έναρξης 9 μμ

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Βόλος.
10 Σεπτεμβρίου 2010. Ώρα έναρξης 8.30.

Προπώληση εισιτηρίων Σινέ Αχίλειον ώρες 11 πμ – 1 μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Ανοικτό Θέατρο Ελασσώνας.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.

Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Φρούριο) Τρίκαλα.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010. Ώρα έναρξης 9μμ.
Πληροφορίες 6977019617. Τιμή εισιτηρίου 10 €.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 09/07/2010

Αναρτούμε φωτογραφίες από τη σημαντική Συναυλία για τα παιδιά της Βοιωτίας.

Για την ACT

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 07/07/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN, είχε τη χαρά να συμβάλει στην έκδοση του εντύπου «Παγκράτι, το χωριό μας», που έγραψε ο Νίκος Παπαπάσχος. Η αφήγηση των μεγαλύτερων και η αναδρομή σε γεγονότα είναι πάντα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην εκμάθηση των νεότερων γενεών, και στην παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων των παρόντων γενεών.

Για την ACT4PEOPLE
και ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 04/07/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN στα πλαίσια των προσπαθειών της για την ενίσχυση Πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αποφάσισαν να συμβάλλουν και να ενισχύσουν τις παραστάσεις: «Τρελές περιπέτειες με το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παράσταση παιδικού θεάτρου. Πιστεύουμε πάντα ότι κάθε ενέργεια που προάγει τον Πολιτισμό, και οδηγεί στο να αναπτύξουν κυρίως τα παιδιά που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά που εν δυνάμει έχουν μέσα τους, είναι μια θετική συμβολή. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στην κατεύθυνση αυτή.

 Για την ACT4PEOPLE
και ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24/06/2010

H ACT4PEOPLE και ACT4CHILDREN, σε συνέχεια της συνδρομής και συμμετοχής της, με τον Δήμο Θήβας, και τον Σύλλογο Άγιοι Ανάργυροι, για την συναυλία που διενεργήθηκε για τα παιδιά με ειδικές δυνατότητες την 20/06/2010 στην κεντρική πλατεία της Θήβας, προωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και τον Σύλλογο Άγιοι Ανάργυροι, τις ειδικές κάρτες ευαισθητοποίησης, γύρω από τα θέματα των κινδύνων των παιδιών στο διαδίκτυο. Την ίδια διαδικασία προωθεί η ACT4CHILDREN και στο Δήμο Αλιάρτου, προσπαθώντας και επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει γύρω από το τεράστιο αυτό ζήτημα.

 ACT4PEOPLE
ACT4CHILDEN


 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 23/06/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN έχουν την χαρά να παρουσιάσουν δύο εξαιρετικά βιβλία της μαθήτριας του Δημοτικού Αλιάρτου Άννα – Μαρία Γόγουλα. Η ACT είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν τα παιδιά. Θεωρεί σημαντικό στοιχείο και ζήτημα το να συμβάλει, όπου είναι δυνατόν και μπορεί γύρω από τις δραστηριότητες των παιδιών και ειδικά αυτές που αφορούν τον Πολιτισμό.

  

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

Ζούμε σε μια δύσκολη, μεταβατική, απ’ ότι φαίνεται εποχή. Δυσκολίες και προβλήματα βαραίνουν τη ζωή των ανθρώπων. Σε αυτή την εποχή οι νέοι είναι η ελπίδα όλων.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Είμαστε ήδη στον 21ο αιώνα. Όμως η φτώχεια, η ανέχεια, ο αναλφαβητισμός, η παράνομη παιδική εργασία και οι πόλεμοι ελλοχεύουν σε πολλές περιοχές του Πλανήτη. Σε τέτοιες εποχές οι νέοι άνθρωποι είναι η μεγάλη Ελπίδα.

Η Άννα Μαρία Γώγουλα είναι ένα προικισμένο κορίτσι. Με τη δημιουργική φαντασία της, πλάθει όχι απλά ένα παραμύθι, αλλά ένα κόσμο χαράς και αλληλεγγύης. Σπάει τη συννεφιά των ημερών μας και ξανοίγεται στον σημαντικό και αναγκαίο κόσμο της φαντασίας. Ένα κόσμο που έχουμε όλοι ανάγκη. Η Άννα Μαρία είναι και αυτή μια ελπίδα αυτού του κόσμου. Του κόσμου του Όλου, του Σύμπαντος κόσμου.

Η ACT4CHILDREN, με πολύ χαρά εκδίδει τα δύο πρώτα έργα της. Με αγάπη, μόρφωση, αλληλεγγύη και αγώνα ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο. 

Για την ACT4CHILDREN
Κώστας Σκηνιώτης

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 22/06/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN, σε συνεργασία με τους φορείς της εταιρείας παροχής φαγητού «72 δρόμοι στη γεύση και στην παράδοση» (οδός: Κωνσταντινουπόλεως, αριθμός: 72 - Μπουρνάζι, τηλέφωνο: 210-5759222) προχωρούν σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα των κινδύνων που υπάρχουν στο Διαδίκτυο για τα παιδιά. Το θέμα αυτό αποτελεί για την ACT4CHILDREN μια κεντρική σημαντική με την οποία θα συνεχίσει να ασχολείται συστηματικά.

 ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21/06/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN στα πλαίσια της προσπάθειάς στους, να ενισχύσουν και να συνδράμουν στις προσπάθειες νέων ανθρώπων, προχωρήσουν στην έκδοση αφισών για χορευτική παράσταση που θα δοθεί στο θέατρο «Ροές» - Ιάκχου 16 - Γκάζι. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα στις δύσκολές σημερινές μέρες, είναι μια αχτίδα φωτός και μια ελπίδα για το μέλλον. Από αυτή την άποψη με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, θα συνδράμουμε όπου μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

  

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΑΓΑΛΙΠΑ

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 17/06/2010

Η ACT, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, έχει τη χαρά να συμβάλει σε μια πολύ όμορφη Συναυλία – εκδήλωση για τα παιδιά της Βοιωτίας.

Εκείνα μάλιστα κατά προτεραιότητα τα αγαπημένα μας παιδιά, που δίνουν σκληρές μάχες, σύνθετες καθημερινές προσωπικές μάχες.

Για τη ACT

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 15/06/2010

Η φίλη μας, Μαριτίνα Συμβουλίδη, μας έδωσε για όλους μας, δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα κείμενα, τα οποία ακολουθούν.

ΙΔΑΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Από τους γονείς προς τα παιδιά με αγάπη!

Όλοι οι άνθρωποι καθημερινά στέλνουμε χιλιάδες μηνύματα ο ένας στον άλλον. Κάποια από αυτά είναι λεκτικά, άλλα είναι γραπτά και μια μεγάλη κατηγορία μηνυμάτων είναι αυτά που εκπέμπουμε μη λεκτικά ο ένας προς τον άλλον, με τη συμπεριφορά μας και τη στάση του σώματός μας.

Από τα πολύ παλιά χρόνια και σε πολλούς πολιτισμούς, τα μηνύματα που έστελνε η φύση, η θεότητα που λάτρευαν και οι άνθρωποι που ο καθένας θεωρεί σημαντικούς για τον εαυτό του, ήταν ουσιώδης σημασίας για την εξέλιξη τόσο των ανθρώπων όσο και ολόκληρου του πολιτισμού.

Όλα αυτά τα μηνύματα ξεκινούν τη τροχιά του από τους γονείς προς τα παιδιά τους, ώστε αυτά με τη σειρά τους να μπορέσουν να τα αναπαραγάγουν στη ζωή τους και να τα μεταφέρουν και στα δικά τους τα παιδιά.

Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα μηνύματα σε θετικά και αρνητικά. Ο στόχος μας, όμως, είναι να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε αυτά που θα μας προάγουν σαν ανθρώπους και θα εξελίξουν το επίπεδο της μεταξύ μας επικοινωνίας. Με δυο λέξεις, αυτά είναι τα ιδανικά μηνύματα.

Τα ιδανικά μηνύματα μπορεί να είναι προτάσεις, όμορφες λέξεις, μια αγκαλιά, ένα ζεστό βλέμμα, ένα άγγιγμα ή οτιδήποτε είναι σημαντικό για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και εμείς το γνωρίζουμε.

Τα ιδανικά μηνύματα δεν πρέπει να έχουν παρωπίδες και δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να τα αναπαράγουμε μέσα από ένα συγκεκριμένο καλούπι. Ιδανικά μηνύματα είναι μόνο αυτά που προέρχονται από καλούς ακροατές με προορισμό σε κάθε άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Μέσα από κάποιες γενικές πληροφορίες για τα μηνύματα μεταξύ των ανθρώπων, δημιουργείται μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο πολύ σημαντικό είναι τα ιδανικά μηνύματα να συνοδεύουν ένα παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ξεκινώντας ήδη από την εμβρυϊκή φάση.

Τα παιδιά όταν έρχονται στη ζωή δεν έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τους γονείς τους. Τις προσδοκίες αυτές τις χτίζουν οι ίδιοι οι γονείς. Αυτό τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα της επιλογής. Ο κάθε γονιός είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα ενισχύσει τη προσωπικότητα του παιδιού του, τροφοδοτώντας την καθημερινά με ιδανικά μηνύματα. Ένα παιδία χρειάζεται ποικιλία σε αυτά που του δίνονται για να μπορεί να έχει υγιή ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.

Τι είναι όμως αυτό που μπαίνει πρώτο στις προτεραιότητες των γονιών προς τα παιδιά τους? 

Τα ιδανικά μηνύματα είναι ουσιαστικά, κανάλια μέσα από τα οποία οι γονείς επικοινωνούν προς τα παιδία τους, την αγάπη τους για αυτά, την εμπιστοσύνη που τους έχουν, το πόσο πολύ πιστεύουν στις δυνατότητές τους, το να νιώθουν ασφάλεια, την αυτοεκτίμηση και οτιδήποτε άλλο πάνω στο οποίο ο κάθε γονιός ξεχωριστά θέλει να δημιουργήσει ένα ιδανικό μήνυμα.

 Δεν υπάρχει όριο στα ιδανικά μηνύματα, είναι τόσο σημαντικά για το ίδιο το παιδί, για τις εμπειρίες του και για τη πορεία ζωής που θα χαράξει, που το μόνο που απαιτείται από το γονιό είναι να βλέπει μπροστά του το παιδί που έχει και όχι το παιδία που ονειρευόταν να έχει.

Αυτό το σημείο είναι καθοριστικής σημασίας γιατί μόνο όταν ο γονιός βλέπει ποιό είναι το παιδί που έχει πραγματικά μπροστά σου, μόνο τότε μπορεί να διακρίνει τις ανησυχίες, φοβίες, ανασφάλειες του παιδιού του και όχι αυτές που σαν γονιός προβάλει πάνω του. Τότε μόνο μπορεί ο γονιός να  χαρεί με τις επιτυχίες, όνειρά, φιλοδοξίες του παιδιού του και όχι με αυτές που ήταν σημαντικές για τον ίδιο.

 Όταν ως γονιός δώσεις χώρο στο παιδί σου, για να μπορέσεις να το δεις και να το ακούσεις, μόνο τότε θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ένα μοναδικό ιδανικό μήνυμα κομμένο και ραμμένο σε αυτό που το παιδί σου χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Αυτό το μήνυμα θα είναι πάντα διαθέσιμο στο πίσω μέρος του μυαλού του και βαθιά μέσα στη καρδιά του, για να μπορεί πάντα να ανατρέχει σε αυτό οποιαδήποτε στιγμή το χρειαστεί.

Τέλος, μόνο όταν ένα παιδί έχει εισπράξει ιδανικά μηνύματα  από τους γονείς του με αγάπη, μόνο τότε θα μπορεί να τα αξιοποιήσει στη ζωή του και  να τα μεταφέρει μετέπειτα στα δικά του παιδία, γιατί η καταγραφή για το ποια είναι τα ιδανικά μηνύματα θα υπάρχει μέσα του, ώστε να μπορεί να αντλεί δύναμη μέσα από αυτά και τα προσφέρει με τη σειρά του και σε άλλους ανθρώπους.


ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ… PROZAK ή ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Με τη πάροδο των χρόνων οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας γίνονται όλο και πιο γρήγοροι. Αυτή είναι η τάση της εποχής την οποία διανύουμε, το μοντέλο του πολυτάλαντου, γρήγορου, παραγωγικού και διαθέσιμου ανά πάσα στιγμή, ανθρώπου είναι ο στόχος προς επίτευξη. ‘Ήδη περιγράφοντας τον ιδανικό εργαζόμενο πολίτη, οι παλμοί ανεβαίνουν, σίγουρα αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από το ρητό «νους υγιείς εν σώματι υγιή» το οποίο εκφράζει μια πολύ λεπτή αλλά καθοριστική ισορροπία, αυτή του ολοκληρωμένου ανθρώπου. Από τα χρόνια του Αριστοτέλη μέχρι και σήμερα, μέσα από σπουδαίους ανθρώπους του κλάδου της ψυχοθεραπείας και της ψυχανάλυσης όπως ο Freud και ο Lowen, αλλά και μέσα από νέες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η σωματική ψυχοθεραπεία, η ισορροπία αυτή μπορεί να πάρει γήινη υπόσταση.

Ίσως ακούγεται εύκολη η υλοποίησή της αλλά η καθημερινότητα όλων μας έχει αποδείξεί πόσο δύσκολη είναι τελικά ακόμη και η προσέγγισή της.

Ανοίγοντας, εικονικά, τη πόρτα του σπιτιού πίσω από την οποία εκτυλίσσεται η ζωή ενός «υπέρ»-ανθρώπου, μπορούμε να διαπιστώσουμε την έλλειψη αυτής της ισορροπίας εξετάζοντας μόνο το τομέα της επικοινωνίας. Θα μπορούσε ο καθένας μας να πειραματιστεί και να γίνει για λίγα λεπτά παρατηρητής της ίδιας του της ζωής. Δείτε πίσω από την ανοιγμένη αυτή πόρτα πόσες φορές δημιουργούνται εντάσεις χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο. Πόσο συχνά όμως επιλύετε αυτές τις εντάσεις, μέσα από συζητήσεις, με τα μέλη της οικογένειάς σας?

Είστε ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχετε μπροστά στα μάτια σας;

Η συζήτηση είναι ένα βασικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να προάγουμε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η συζήτηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ποιοτικό χαρακτηριστικό επικοινωνίας. Μέσα από μια συζήτηση, ουσιαστικά δίνουμε την ευκαιρία τόσο στον εαυτό μας όσο και στο συνομιλητή μας, να εκφέρει άποψη, να εκφράσει επιθυμίες και συναισθήματα, να γίνει καλός ακροατής και το σημαντικότερο, να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης αντιπαραθέσεων. Με την ικανότητα διαχείρισης αντιπαραθέσεων, ουσιαστικά, αποφεύγουμε με επιτυχία τη κλιμάκωση μιας έντασης σε τέτοια επίπεδα όπου το αποτέλεσμα είναι ο κλονισμός των γεφυρών επικοινωνίας. Αυτή είναι μια κατάσταση, που όταν δημιουργηθεί πολλές φορές, οδηγεί σε καταστροφή γεφυρών επικοινωνιών. Αυτή η καταστροφή, οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι καταφεύγουν συνήθως σε φαρμακευτικά σκευάσματα (αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά κλπ) ή σε αποξένωση. Όπως προκύπτει και από κλινικές έρευνες σε περιπτώσεις που είναι αναπόφευκτη η χορήγηση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί η φαρμακολογία να συνδυαστεί με τη ψυχοθεραπεία. Σε καθημερινές καταστάσεις όμως, αυτό που πραγματικά λείπει είναι η ενημέρωση και η γνώση για τον τρόπο διαχείρισης κάποιων καταστάσεων. Αυτή η γνώση και η ενημέρωση παρέχεται μέσα από ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, που έχουν ως στόχο να προάγουν την ευημερία και τη καλή επικοινωνία στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Η σωματική ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα έχει το πλεονέκτημα έναντι των λογοκρατούμενων προσεγγίσεων να ξυπνά και να ανασύρει μέσα από σωματικές ασκήσεις και τη σωματική παρατήρηση, τις εμπειρίες που έχουν εντυπωθεί στο ίδιο μας το σώμα και που πολλές φορές μας εμποδίζουν να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας. Επίσης απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι η καλή επικοινωνία απαιτεί «πρόληψη».

Οι έντονοι ρυθμοί που μας περιβάλουν δύσκολα μας επιτρέπουν να διαθέσουμε το χρόνο που ο καθένας μας έχει ανάγκη για να αφουγκραστεί τους γύρω του, ή ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Συνήθως λοιπόν, αντί να βελτιώνουμε την επικοινωνία με την οικογένειά μας και τους ανθρώπους γύρω μας, δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλές δίκτυο ανθρώπων, απομακρυνόμαστε...

Αξίζει όμως για την προσωπική μας ευημερία και την οικογενειακή μας αρμονία, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας, το διαθέσιμο χρόνο μας και να ζητήσουμε βοήθεια ώστε να προσεγγίσουμε με επιτυχία τα θέματα που μας απασχολούν. Η επιλογή είναι στα χέρια του καθένα μας.

Μαριτίνα Συμβουλίδη ΜSc
Λ.Βενέτη Ανάβυσσος

 
 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η εταιρεία AVON συνεχίζει μια πάρα πολύ σημαντική εκστρατεία την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η εκστρατεία αυτή αφορά την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Είναι όμως επίσης γνωστό ότι η πρόληψη είναι σήμερα ικανή να δώσει πλήρες προσδόκιμο ζωής σε εκείνες που θα αντιληφθούν το πρόβλημα έγκαιρα. Η προσπάθεια αυτή της AVON είναι εξαιρετική. Έχει οδηγήσει ήδη την αγορά ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, ο οποίος κάνει μια  εξαιρετικά σημαντική δουλειά με τεράστια προσφορά.

ACT4PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25/05/2010

Πραγματοποιείται και φέτος η Διεθνής Συνάντηση Κινήματος.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την 18,19,20 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή. Πιστεύουμε ότι είναι ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουν όλοι μας, γιατί τα θέματα που πραγματεύεται είναι ιδιαίτερα σημαντικά, και μάλιστα στη φάση που παγκόσμια περνάει σήμερα η Κοινωνία.

 ACT4PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25/05/2010

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία ο 6ος Γύρος Νέας Σμύρνης 2010.

Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία μαζικού Αθλητισμού, στην οποία παίρνουν μέρος  παλαίμαχοι αθλητές, άνδρες, γυναίκες, παιδιά που πιστεύουν στο πνεύμα του Αθλητισμού, που ενώνει ανθρώπους και Λαούς.

Στο δρόμο των 7.500 μέτρων πήραν μέρος και φίλοι της ACT4PEOPLE και της ACT4CHILDREN οι οποίοι φορώντας τις φανέλες της ACT, πέρασαν πλατιά το μήνυμα για την προσοχή που πρέπει να δίνουν τα παιδιά όταν κινούνται στο Διαδίκτυο. Είναι το μήνυμα της ACT4CHILDREN και η πρωτοβουλία της «Παιδιά σε κίνδυνο, γονείς σε εγρήγορση».

Για την ιστορία αναφέρουμε τις συμμετοχές των φίλων μας και τους χρόνους τους:

1. Στεφανίδου Πατίνα  - χρόνος 48 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα
2. Διονύσης Βαλιανάτος -  χρόνος 48 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα
3. Κώστας Ζερβός - χρόνος 48 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα

Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στους επόμενους αγώνες που θα λάβουν μέρος στις 10 Νοέμβρη στον μίνι Μαραθώνιο (10χλμ).

ACT4CHILDREN

 
 
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 10/05/2010

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Γραμματεία Καταναλωτικού Κινήματος της ΓΣΕΕ. Ξεκίνησε μια εκστρατεία, με την ονομασία «Συμμαχία κατά της φτώχειας». Πρόκειται για μια προσπάθεια ένταξης σε ένα μηχανισμό εκπτώσεων από καταστήματα και επιχειρήσεις προς εργαζόμενους, ανέργους, ΑΜΕΑ και άλλα τμήματα του πληθυσμού. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, το θέμα αυτό αποκτά σημασία τεράστια. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες πιέζονται ασφυκτικά από την ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων. Όλες οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν σε αυτά τα ζητήματα, μαζί βέβαια και με το μεγάλο ζήτημα της διατήρησης των δικαιωμάτων γύρω από το ασφαλιστικό.

- Η διατήρηση της απασχόλησης,

- Η διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων,

- Η προσπάθεια κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, είναι μερικοί αναγκαίοι μοχλοί στην προσπάθεια αυτή. Από αυτή την άποψη η πρωτοβουλία είναι κοινωνικά σημαντική, την επικροτούμε απόλυτα καλούμε τους φίλους της ACT να λάβουν ενεργά μέρος.
 
 
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ 5/5/2010

Ένας φίλος, μου μετέφερε την εικόνα. Στη φωτογραφία ήταν μια εργαζόμενη της τράπεζας στην οποία έγινε το τετραπλό φονικό την 05/05/2010. Ήταν μια από τους εργαζόμενους ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν. Μεγέθυνα μου είπε ο φίλος, την εικόνα της φωτογραφίας της που ήταν στην εφημερίδα. Στο πρόσωπό της ήταν αποτυπωμένος ο τρόμος και μαζί ήταν αποτυπωμένο το μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα και εκείνη την ώρα, την ώρα που ο πυροσβέστης – διασώστης την είχε πλησιάσει για να της προσφέρει τη σωτηρία, ο τρόμος και το ερωτηματικό ήταν στο πρόσωπό της. Αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμμα το οποίο θα ακολουθεί και πρέπει να ακολουθεί – όλους μας, για χρόνια. Είναι το βλέμμα των τεσσάρων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν και που δεν έτυχε να το δούμε. Είναι το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να κατεδαφίζεται ξαφνικά. Είναι το βλέμμα πατεράδων και μανάδων, που βλέπουν τη φτώχεια να πλησιάζει απειλητικά στο σπίτι τους. Είναι το βλέμμα μιας κοινωνίας που έχει αφήσει εδώ και χρόνια στην άκρη τα πιο σημαντικά όπλα της φαρέτρας της. Την αλληλεγγύη και την αγάπη. Είναι το βλέμμα νέων παιδιών που κοιτάζουν σε ένα αβέβαιο και νοσηρό μέλλον. Την 05/05/2010, γίναμε όλοι μάρτυρες αυτής της δισυπόστατης εικόνας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Από τη μια μεριά μια μεγαλειώδης διαδήλωση, ένα πλήθος κόσμου σαν ποτάμι που διαδήλωνε ειρηνικά αλλά μαχητικά τα δίκαιά του. Από την άλλη μεριά μια φρικιαστική δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ακούσια σε μια ποντικοπαγίδα, που εισέπνευσαν θάνατο και άφησαν εκεί τα σώματά τους. Η ίδια δισυπόστατη εικόνα της κοινωνίας που ζούμε χρόνια. Από τη μία οι κροίσοι και από την άλλη η κρίση.

Την 05/05/2010 έγιναν συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν συστατικά στη σωστή δόση, και θα δημιουργήσουν την κοινωνική χημική αντίδραση που χρόνια τώρα ήταν σε ύπνωση. Η απάνθρωπη, προβοκατόρικη, φασιστική δολοφονία των τεσσάρων συνανθρώπων μας, και η μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων είναι δύο κρίσιμα και χρήσιμα συστατικά. Η σύνθεσή τους, θα μετατρέψει έστω και σε λίγο βάθος χρόνου, την συλλογική κατάθλιψη που περνάγαμε για πολλούς μήνες σε ενεργητική σκέψη και δράση. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, είναι βέβαιο ότι η κοινωνία έστω και μέσα από επίπονους τοκετούς, θα βρει ξανά το νόημα που ένωνε τους ανθρώπους μεταξύ τους, θα αντιληφθεί ότι η αντίθεση δεν είναι μεταξύ του εργαζομένου και του ανέργου, του εργαζόμενου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, του νέου και του μεγαλύτερου, του συνταξιούχου και εκείνων που επιδιώκει να πάρει σύνταξη και άλλα τέτοια. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αναπτύξει μια πιο ισχυρή συλλογική συνείδηση και θα προστρέξει στις πηγές των αγώνων της, με δυο αναγκαίες συνθήκες Νου και Καρδιάς. Την Αλληλεγγύη και την Αγάπη. Κάθε ένας, κάθε μια που επιθυμεί και θέλει για τον εαυτό του, να νοιώθει ότι λειτουργεί επαναστατικά, πρέπει πάντα να θυμάται τη φράση – ρήση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα «Δε μπορεί να είσαι επαναστάτης, αν δεν αγαπάς».

Κώστας Σκηνιώτης
Μέλος της εταιρείας
Ελλήνων Λογοτεχνών

 
 
Για την Μαρία Ανουσάκη……

Είχαμε την ευκαιρία, πριν από μερικά χρόνια να γνωρίσουμε την Μαρία Ανουσάκη. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε όλοι ότι πρόκειται για μια γυναίκα, μια κυρία εντελώς ξεχωριστή. Καταλάβαμε αμέσως ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ανήκει στη συνομοταξία των ανθρώπων που ξέρουν να χαρίζουν αγάπη. Από τη μέρα που γνωριστήκαμε συναντηθήκαμε πολλές φορές μαζί της, κυρίως κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των εντύπων της. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε ούτε μια φορά, που να μην ήρθε κοντά μας με προσήνεια, με πραγματικό ενδιαφέρον, με αγάπη, με χέρια γεμάτα και με καρδιά επίσης γεμάτη.

Η Μαρία Ανουσάκη είχε στη ζωή της να περάσει από δύσκολες συμπληγάδες. Ίσως οι δυσκολότερες από αυτές τις συμπληγάδες ήταν η απώλεια του μονάκριβου αγοριού της. Στη συνέχεια έχασε και την αδελφή της και τον σύζυγό της. Όμως, τα ισχυρά αυτά χτυπήματα της ζωής δεν κατάφεραν να την ρίξουν στο χώμα. Στάθηκε όρθια και με υψηλό αίσθημα αξιοπρέπειας και περηφάνιας, αντιμετώπισε όλες αυτές τις δυσκολίες. Συνέχισε να μοιράζει στους γύρω της αγάπη και ενδιαφέρον. Συνέχισε, να μοιράζει στοργή και πραγματική αλληλεγγύη. Συνέχισε το έργο της αδελφής της δηλαδή την έκδοση της εφημερίδας «Τα χρονικά Κισάμου και Σελίνου». Μπήκε μπροστά, στην έκδοση του βιβλίου για τον Ειρηναίο της Κρήτης, και για τη δημιουργία ενός ιδρύματος για τον Ειρηναίο. Το μεγάλο Σάββατο 3 Απρίλη 2010 η Μαρία έφυγε από κοντά μας, μετά από μια αξιοπρεπή και σκληρή μάχη στην οποία δίδαξε και πάλι την αξία της ζωής. Άτομο με βαθειά θρησκευτική πίστη με το ουσιαστικό νόημα της έννοιας, έφυγε παραμονή της Ανάστασης. Θα έλεγε κανείς ότι και η μέρα που έφυγε της άξιζε πραγματικά. Η Μαρία Ανουσάκη ήταν για εμάς ένας ξεχωριστός άνθρωπος, και έτσι θα μείνει στην μνήμη μας.

Προσωπικά θέλω να καταθέσω, το γεγονός ότι αισθάνθηκα πραγματικά τυχερός γιατί γνώρισα αυτή τη συγκεκριμένη γυναίκα. Με έκανε να πιστεύω ότι ανήκω στην οικογένεια των φίλων της, και αυτό θα παραμείνει για μένα ένα σημαντικό όφελος ζωής. Όλοι μας, οι φίλοι της από την ΚΑΜΠΥΛΗ, και από την ACT4PEOPLE, όλοι οι συνεργάτες και το προσωπικό της ΚΑΜΠΥΛΗ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN, η Διοίκηση της ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ, εκφράζουμε τα βαθειά και θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και σε όλους τους αγαπημένους ανθρώπους και φίλους της Μαρίας Ανουσάκη.

Μακάρι ο δρόμος που ξεκίνησε να πορευθεί, να είναι ανέφελος, και να τη συνοδεύει ούριος άνεμος και καθαρός Ουρανός.

Για την ACT4PEOPLE
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Κώστας Σκηνιώτης

 
 
Ευχές για χρόνια πολλά…..

Η σημειολογία των ημερών αυτών είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική και ξεχωριστή για τον καθένα και την καθεμιά.

Μικροί γολγοθάδες, χαμένες μάχες, αποχωρισμοί και φθορές της ζωής και του χρόνου, από αυτές που έτυχαν σε μας ή σε αγαπημένους φίλους, έρχονται στο μυαλό μας.

Όμως πάντα, είναι σημαντικό η αισιοδοξία και η πίστη να υπάρχει ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Όπλα μας είναι η υπομονή, η επιμονή, η φιλία, η αλληλεγγύη και κυρίως η αγάπη.

Θερμές ευχές για υγεία, υπομονή, δύναμη και οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και προκοπή.

Για την ACT4PEOPLE
Κώστας Μ. Σκηνιώτης

Υ.Γ. ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους μας για τις ευχές τους.
Ενδεικτικά επιτρέψτε μας να αναρτήσουμε μια κάρτα ευχών που τη θεωρούμε συμβολική και σημαντική

 
 
Δελτίο Ενημέρωσης 15/3/2010

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους έχουν τη χαρά να προχωρήσουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που κατά καιρούς κάνουν.

1. θα συνεχίσουν δραστήρια την προσπάθεια αλληλεγγύης και αρωγής, επιλεγμένα εκεί, όπου γνωρίζουν ότι οι ανάγκες είναι ουσιαστικές και επιτακτικές.

2. σε συνεργασία με τον εξαιρετικό φίλο της ACT Αλέξανδρο Τσαντούλα θε συμβάλλουν και θα συνδράμουν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι μαθητών στην Μεγάλη Βρετανία.

3. θα συμβάλλουν με μια οικονομική αρωγή και με την παροχή προς τους μαθητές και τους καθηγητές ορισμένων πολιτιστικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

α) Ένα σημαντικό πολιτισμικό προϊόν της εταιρείας Peace and Glory με τίτλο «Φως της Ολυμπίας». Είναι ένα σημαντικό πολιτισμικό προϊόν το οποίο βασίζεται στο παγκόσμιο ποίημα του Τάκη Δόξα το «Φως της Ολυμπίας»

β) Μια σημαντική πολιτισμική δουλειά του Λάκη Χαλκιά.

γ) Ένα εξαιρετικό λεύκωμα για τον Χατζιδάκι.

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους θα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για ουσιαστικό κοινωνικό έργο, για τη διοίκηση.

 
 
ΑΙΤΗ 2010

Ο λαός λέει όπου ο φτωχός και η μοίρα του. Από την άλλη, κάθε μέρα διαπιστώνει κανείς ότι ένα γεγονός φυσικής καταστροφής, γίνεται συχνά η αφετηρία να φανεί η αλήθεια σε ολόκληρο τον Πλανήτη.

Η φυσική καταστροφή είναι κάτι που οπωσδήποτε μπορεί να συμβεί σε όποιο σημείο του Πλανήτη, και να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη και οποιαδήποτε χώρα της γης. Θα έλεγε κανείς ότι έτσι συνέβη και στην Αϊτή.

Όμως, πίσω απ’ αυτή την αλήθεια πρέπει κανείς να δει τις άλλες αλήθειες που κρύβονται επιμελώς, τις οποίες μαθαίνουμε τμηματικώς, ενω πολλές φορές μένουν πραγματικά αθέατες από τον πολύ κόσμο.

Πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, από την κατάρρευση κτιρίων και υποδομών, από την πλήρη καταστροφή ολόκληρων παραγκουπόλεων, αναδείχτηκε η αδυσώπητη πραγματικότητα.

Η φτώχεια, και η εξαθλίωση, που μάστιζε και μαστίζει λαούς και πληθυσμούς ολόκληρης της γης, πριν από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Μεγάλα θύματα, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ιδιαίτερες εξαιρέσεις, είναι τα παιδιά.

Χιλιάδες από αυτά, εκατομμύρια από αυτά κάθε χρόνο, δεν προλαβαίνουν να χαρούν το αγαθό της ζωής. Πεθαίνουν από πείνα, από υποσιτισμό, και από ασθένειες οι οποίες σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους. Η βασική αιτία εστιάζεται σε μια λέξη: ΚΕΡΔΟΣ. Μπροστά σ’ αυτό οι ανθρώπινες ζωές μοιάζουν με άμμο για τα κανόνια. Μπροστά σ’ αυτό μεγάλες ανακαλύψεις κρύβονται ως επτασφράγιστα μυστικά αφού προϋπόθεση είναι να υπάρξει πρώτα η πλήρης απόσβεση προηγούμενων τέτοιων. Τι κι’ αν κάποιες από αυτές θα ήταν ικανές να σώσουν χιλιάδες παιδιά, χιλιάδες ανθρώπους.

Η Αϊτή είναι σίγουρα μια. Η Αϊτή είναι σίγουρα αυτή τη στιγμή το συγκλονιστικότερο θέμα φυσικής καταστροφής που βλέπουμε και βιώνουμε. Αλλά η Αϊτή υπάρχει παντού, υπάρχει στις χώρες του τρίτου κόσμου και της Αφρικής και είναι δυνατόν να υπάρξει οπουδήποτε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Η παγκοσμιοποίηση ήταν και είναι μια από τις μεγάλες ιδέες ή μεγάλες ουτοπίες του συστήματος που ζούμε σήμερα.

Ουτοπία γιατί αν το κριτήριο είναι το κέρδος το πιθανότερο είναι πάντα να παγκοσμιοποιήσεις την κρίση και την φτώχεια. Η παγκοσμιοποίηση όμως στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής, από μια ποιητική σκοπιά δείχνει ότι παντού τα ερείπια είναι τα ίδια, ο πόνος των μανάδων είναι ο ίδιος, τα διαμελισμένα κορμιά είναι ίδια.

Στη νέα γενιά υπάρχει η ελπίδα ότι θα βρει τη δύναμη και τον τρόπο να δημιουργήσει μια διεθνή παγκόσμια συνείδηση, η οποία θα οδηγήσει σε ανατροπές και κτίσιμο κόσμου με ιδανικά, οράματα, πολιτισμό, δουλειά για όλους, ζωή για όλους.

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN αναζητούν τρόπο συνεργασίας με  οργανώσεις εργαζομένων, και οργανώσεις μη κυβερνητικού χαρακτήρα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταφέρουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου των πληγέντων συνανθρώπων μας

 
 
Σειρά μαθημάτων: Αρχαιολογία, Περιβάλλον και Πολίτης (Έναρξη 14/01/2010)

Η σχέση των αρχαιολογικών χώρων με το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς μαθημάτων που διοργανώνουν από κοινού το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (www.inherity.org).

Μέχρι στιγμής, ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει για την αναλυτική εξέταση της σχέσης αυτής που βρίσκεται παρούσα σε κάθε απόπειρα αρχαιολογικής πράξης στο χώρο˙ ιδιαίτερα δε όταν αφορά σε περιπτώσεις έρευνας, διαμόρφωσης, προστασίας και ανάδειξης μνημείων σε μη αστικό περιβάλλον.

Με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης των αρχαιολογικών χώρων με το φυσικό περιβάλλον, οι προσκεκλημένοι εισηγητές θα αναπτύξουν τόσο τις σχέσεις φυσικού περιβάλλοντος και ανθρωπογενών  παρεμβάσεων στο χρόνο της αρχικής τους δημιουργίας, όσο και τη διατήρηση και διαχείριση αυτών των παρεμβάσεων σήμερα.

Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων αρχαιολογικών χώρων, οι 26 εισηγητές που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο μαθημάτων με τίτλο Αρχαιολογία, Περιβάλλον και Πολίτης θα προσεγγίσουντο θέμα ως περιπτώσεις συνύπαρξης, συμπλοκής και νοηματικής αλληλοσυγκρότησης πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών.

Τα μαθήματα, που θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες, θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη, με εξαίρεση την Τετάρτη 21/04, στην αίθουσα «Ντίνος Λεβέντης» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, Τριπόδων 28 στην Πλάκα, μεταξύ 18:30-21:00.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης (για λεπτομέρειες και προϋποθέσεις επικοινωνήστε με τη γραμματεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ) ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν για φοιτητές και εργαζομένους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το υπόλοιπο κοινό θα συνεισφέρει με 15 ευρώ για κάθε ημέρα διαλέξεων ή με 150 ευρώ για όλο τον κύκλο.

Σειρά Μαθημάτων
Αρχαιολογία, Περιβάλλον και Πολίτης
A’ Κύκλος

Πρόγραμμα

Ιανουάριος

14.01.10
• Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Αρχιτέκτων
Αμοργός – Διαδρομές νερού: Παραδοσιακή διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιώσιμη προοπτική της
• Λ. Μαραγκού, Αρχαιολόγος, καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

21.01.10
• E.Κόρκα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Και Εθνική
Συντονίστρια στην UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Το αξιακό περιεχόμενο της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Πρότυπα διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων
• Β. Δωροβίνης, Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
H μη προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: Μια αμφίδρομη σχέση

28.01.10
• Φ. Μαλλούχου - Tufano, Καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης
Διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντός τους: Διεθνείς χάρτες και παραδείγματα από το εξωτερικό
• Τ. Tανούλας, Προϊστάμενος έργου αποκατάστασης Προπυλαίων
Αναζητώντας την έννοια του αρχιτεκτονικού χώρου στο βυζάντιο

Φεβρουάριος

11.02.10
• Π. Παπαγγελή, Αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ.Τ., Υπεύθυνη Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας
Ελευσίνα Αττικής
• Β. Γκανιάτσας, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Ph.D. (Edin), Αν. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Αρχαιολογικοί τόποι και φυσικά τοπία: Από την Αισθητική θεώρηση στην οντολογική διαλεκτική

18.02.10
• Β. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Μνημεία και περιβάλλον. Μια αμφίδρομη σχέση, πρόκληση για ποιότητα ζωής των πολιτών
• Χ. Ντούμας, Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

25.02.10
• Π. Θέμελης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και οι πολίτες
• Ν. Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Ελεύθερνα Κρήτης

Μάρτιος

04.03.10
• J. Davis, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Environment and Culture: Examples from North of the Greek Border
• Μ. Κορομηλά, Συγγραφέας-Καλλιτέχνης

11.03.10
• Γ. Σακελλαράκης, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής Ανασκαφών Ζωμίνθου
Ζώμινθος
• Κ. Ζάχος, Προϊστάμενος της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Διευθυντής
Ανασκαφών Νικοπόλεως
Νικόπολη

18.03.10
• Μ. Μαρθάρη, Προϊσταμένη ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Σκάρκος- Ιός: Συντηρώντας και αναδεικνύοντας έναν αρχαιολογικό χώρο της εποχής του Χαλκού σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον
• Στ. Λεκάκης, αρχαιολόγος
Πρόταση βιωματικής προσέγγισης στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων

Απρίλιος

08.04.10
• Π. Χατζηδάκης, Αρχαιολόγος ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Δήλος
• Α. Δεληβοριάς, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

15.04.10
• Ελένη - Άννα Χλέπα, Δρ. αρχιτέκτων - αναστηλωτής
Αρχαιολογικοί τόποι και φυσικό περιβάλλον: θεωρητικές προσεγγίσεις και διαχείριση των αξιών της αρχαιολογικής κληρονομιάς
• Ε. Μαρκή, Δρ. αρχαιολόγος, Επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων
Φυσικό περιβάλλον και αρχαιολογικοί χώροι της Πιερίας

21.04.10
• Γιώργος Αντωνίου, αρχιτέκτονας, αναστηλωτής Πανεπιστημίου York, UK
Διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων. Πορεία κίνησης επισκεπτών και η αυθεντική διάρθρωση του αρχαίου χώρου
• Αγνή Κουβελά, αρχιτέκτονας
Αρχιτεκτονικές εφαρμογές μας σε περιβάλλον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

29.04.10
• Λυδία Παλαιοκρασσά, Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.
Παλαιόπολη Άνδρου
• Γ. Κουράγιος, Αρχαιολόγος με βαθμό Α’, ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Δεσποτικό: Παρουσία αρχαίων μνημείων πάνω σε ένα μοναδικού κάλλους ακατοίκητο νησί

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 06/01/2010

Ο αγαπητός φίλος Αλέξανδρος Τσαντούλας, εξαιρετικός δάσκαλος με όλη την έννοια του όρου, και οι μαθητές του οργάνωσαν μια εξαιρετική δράση.

Στη δράση αυτή είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε.

Σήμερα ανεβάζουμε στο site μας κείμενα στιγμιότυπα και εξαιρετικές φωτογραφίες από τη δράση αυτή. Ορισμένες φωτογραφίες αποτελούν εξαιρετικό πρωτότυπο υλικό με copy right Αλέξανδρου Τσαντούλα.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

Εστιάζοντας στη φιλοσοφία της ACT4PEOPLE…

Τα πάντα μεταβάλλονται και εναλλάσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς, και εάν ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της Ιωνίας, ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος, σφράγισε την ανθρωπότητα αποφαινόμενος ότι «τα πάντα ρει», τότε επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων, η αυτογνωσία ατόμων και ομάδων, η ενεργοποίηση των συνειδήσεων και η επεμβατική δράση, να τερματίζουν τους δείκτες στο κόκκινο…

Τα τεχνολογικά θαύματα της καθημερινότητας είναι ήδη προπερασμένης γενιάς για τα εργαστήρια των εταιρειών που προετοιμάζουν το μελλοντικό status, και οι μεγαλύτεροι πόλεμοι υλοποιούνται σε καιρό ειρήνης.

Για τους ελάχιστους ειδήμονες τα νετρίνο μπορεί να διαπερνούν τη γη και να επιχειρείται η ανίχνευσή τους ακόμα και στις παρυφές των ελληνικών χωρικών υδάτων με το πρόγραμμα «Νέστωρ» και το υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο, και ακόμα εκατομμύρια αδαών να συζητούν για το πιθανολογούμενο «σωματίδιο του Θεού» και το μεγάλο εν εξελίξει πείραμα στο CERN. Όμως ο μέσος πλανητικός πολίτης τι συμμετοχή έχει στις νέες Γιάλτες, που επιμερίζονται σε αθώα τοπωνύμια, όπως Μάαστριχτ, Λισαβόνα ή Σένγκεν;

Η διακήρυξη της Bangkok διαπραγματεύεται την προαγωγή της υγείας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την παγκόσμια συνθήκη κατά της πυρηνικής τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της λαθραίας αλιείας προασπίζει εμμέσως τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πήρε τη σκυτάλη από τη Διάσκεψη του Κιότο, αλλά την άφησε να πέσει…

Ο ιός H1N1 μπορεί να εξουδετερώνεται ίσως από  εμπλουτισμένο με όζον και υδροχλώριο νερό, αλλά οι πρόβες τεχνητής πανδημίας είναι πλέον γεγονός! Οι απόπειρες δημιουργίας προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε αναδυόμενα προβλήματα ηθικής τάξης και σεβασμού του κάθε εθνικού πολιτισμού, συγκρούονται συνήθως με δομημένα φράγματα πριν καν αυτές γεννηθούν.

Η αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη των λαών, παραπαίει στη δίνη των συμφερόντων που παρελαύνουν στα διάσπαρτα ηγετικά «think tanks». Και βέβαια ο όρος «δεξαμενή σκέψης» είναι νεολογισμός για πολλούς νεόκοπους αρθρογράφους, αλλά καταγράφει ζωή μισού αιώνος με πρωτόλεια αναγκαιότητα την υποτιθέμενη αμυντική μηχανή των ΗΠΑ…

O οικονομικός αναγωγισμός αναλύει το πρόβλημα στη μονάδα του, αλλά τα έξι δισεκατομμύρια μονάδες της γης μας, εισπράττουν στην ουσία την αξία του μηδενός!

Αλήθεια περίτρανη ότι τα βιομηχανικά ρομπότ κατασκευάζουν ρομπότ, αλλά παράλληλα το EQ, ο συναισθηματικός δείκτης, υπερτερεί του IQ, του πασίγνωστου και ευρύτατα αποδεκτού δείκτη ευφυΐας! Οι παντοειδείς κλωνοποιήσεις έχουν νομικά απενοχοποιηθεί, η περίφημη φράση του Carl Sagan «the absence of evidence is not evidence of absence» έχει γίνει αποδεκτή και όλο και περισσότεροι φοιτητές εντρυφούν στην αστροβιολογία.

Ένας φιλοσοφικός σκεπτικισμός με απουσία δράσης, δεν χρειάζεται αναμφίβολα τις υπηρεσίες του μελλοντολογικού αγνωστικισμού, αφού οι οιωνοί θα είναι a priori μελανότεροι του μαύρου.

Άρα ωρίμασε η στιγμή που θα ενστερνισθούμε τη σκέψη του Harald Zindler, ότι «η αισιοδοξία της πράξης είναι καλύτερη από την απαισιοδοξία της σκέψης», και ακόμα μακρύτερα ότι μία μορφή ενός καθολικού team spirit στο γεωπλανητικό μας πεδίο, είναι η λύση του γρίφου.

Στην απόλυτη ευτυχία το υπερβατικό απουσιολόγιο θα καταχωρούσε πολέμους, ανθρώπινη εκμετάλλευση, σεισμούς, λιμοκτονίες, τσουνάμι, χιονοστιβάδες, καύσωνες, ή ατυχήματα πολιτισμού μεγάλης κλίμακας…

Πριν από καιρό στο κοσμοδρομικό οροπέδιο του Πάρνωνα, μία εξαμελής ελληνική οικογένεια με κύριο αντικείμενο την κτηνοτροφία, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα ανήμερα της γιορτής της Παναγίας. Οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι απρόσμενες και καταστροφικές, και εδώ η θεομηνία θανάτωσε κεραυνοβολώντας 107 πρόβατα, τα περισσότερα ετοιμόγεννα…

Στο λυκαυγές του 2010 η δική μας μικρή ομάδα, των μαθητριών και μαθητών του 2ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου χάραξε αζιμούθιο για τον Πάρνωνα και το καθιερωμένο χειμερινό ραντεβού στο ορειβατικό καταφύγιο.

Όμως εκεί λίγο ψηλότερα από το κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου, κάναμε μία μικρή στάση, αφού η βιωματική παιδεία έχει αποδεδειγμένη αξία και η δική μας πια οικογένεια του κυρίου Θόδωρου και της κυρίας Ντίνας Καρρά, μας χάρισε τη δυνατότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Οι λιλιπούτειοι υποστηρικτές της ACT4PEOPLE ανηφόρισαν τον χωματόδρομο, μεταφέροντας δώρα, διάφορα τρόφιμα,  συσκευασίες πολλών δεκάδων χιλιογράμμων με αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη κλπ., αλλά και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό.

Ο μικρός Κωνσταντίνος, η Χρύσα, και η Ελένη, ήρθαν πιο κοντά με τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου, και φυσικά εμείς δεν κρύψαμε τον ενθουσιασμό μας από το γεγονός ότι η ελπίδα για πολιτισμική αειφορία είναι ζωντανή…

Το ομορφότερο για πολλούς θέαμα στον κόσμο μας, είναι τα «βόρεια φώτα», και βέβαια δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το σέλας πηγάζει από το σκοτάδι των υποπολικών ζωνών!

Συνειρμικά λοιπόν τα πάντα είναι δυνατά, και αν η φωτεινότητα των Πλειάδων σας συναρπάζει, τότε αναλογισθείτε ότι πρόκειται για ένα ανοικτό σμήνος με τον κωδικό Μ45, που διαχέει σαγήνη και γοητεία και παράλληλα προσομοιώνει την αποτελεσματικότητα μίας δυναμικής συνεργασίας.

Αλέξανδρος Τσαντούλας - Φυσικός

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 05/01/2010

Για την αγαπημένη μας φίλη Πόπη Τσαντούλα, έχουμε ήδη αναφερθεί. Παρουσιάζουμε σήμερα στο site μας την τιμητική παρουσίαση, που δικαίως της έκανε το περιοδικό «Στόχαστρο» εκδόσεις ONEL σε συνεργασία με την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN εύχονται σε όλους ευτυχισμένο καινούριο χρόνο.

Το 2010 κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τα θρυλούμενα, να αποδεχθεί μια χρονιά σημαντική από κάθε θετική άποψη για τον κάθε ένα από εμάς.

Ιδιαίτερα σημαντική να αποδειχθεί για τους νέους και τα παιδιά, που ήταν είναι και θα είναι πάντα το μέλλον και η ελπίδα αυτού του κόσμου. Είναι αλήθεια αναμφισβήτητη ότι τον σημερινό κόσμο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ταλανίζουν μεγάλα και σημαντικά προβλήματα.

- Οι περιφερειακές ανισότητες
- Η ανισόμερη και ασύμμετρη ανάπτυξη
- Η φτώχεια και ο υποσιτισμός των παιδιών
- Τα εκατομμύρια παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία και ασθένειες που σε άλλες περιοχές του πλανήτη έχουν ήδη αντιμετωπισθεί
- Η συνεχιζόμενη κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας σειράς κρατών της Αφρικής και του Τρίτου κόσμου
- Οι πόλεμοι και οι συρράξεις που οδηγούν σε γενοκτονίες και θανάτους χιλιάδων ανθρώπων
- Η καταστροφή του περιβάλλοντος που γίνεται στο βωμό του κέρδους, και υποθηκεύει τη ζωή των επόμενων γενιών.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συνείδησης αλληλεγγύης και δράσης.

Απαιτείται συλλογικά οι κοινωνίες να διεκδικήσουν την αλλαγή και την ανατροπή αυτών των δεδομένων. Να παλέψουμε για ειρήνη και αφοπλισμό να παλέψουμε για ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Να παλέψουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση να παλέψουν ενάντια στον αναλφαβητισμό και την αμάθεια. Να παλέψουν για την ανάδειξη του πολιτισμού και των τεχνών. Να παλέψουν για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά όχι στη βάση των φιλανθρωπικών αισθημάτων ή ενστίκτων ατόμων, προσώπων ή ομάδων. Αλλά στη βάση των συλλογικών δράσεων μέσα από τα κατακτημένα θεσμικά όργανα που οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες με αγώνες έχουν κατακτήσει και αναδείξει.

Οι σύγχρονες λεγόμενες κοινωνίες, κυρίως εκεί που αυτές υπάρχουν, αφού ο πλανήτης δεν βρίσκεται ενιαία στην ίδια χρονολογία και σε ορισμένες περιπτώσεις στον ίδιο αιώνα, απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά συλλογικότητα ενιαία δράση και παγκόσμια συνείδηση. Τα προβλήματα είναι κοινά και η διεθνοποίηση των δράσεων είναι η απάντηση σε αυτά.

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN, και όσοι δρούμε και συμμετέχουμε σε αυτές γνωρίζουμε ότι η συμβολή μας αυτή είναι μικρή και φυσικά δεν είναι ικανή να ανατρέψει δεδομένα. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να παλεύουμε στα μέτρα των μικρών δυνατοτήτων μας, και φυσικά θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε. Ευχόμαστε καλή χρονιά, με δύναμη και υγεία, με αντοχή για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16/12/09

Η ACT4CHILDREN και η ACT4PEOPLE, είχαν την χαρά να συμβάλουν χορηγώντας στην έκδοση ενός καλαίσθητου εντύπου, στις προσπάθειες που κάνει η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ.  Στο έντυπο αυτό, κάθε ένας από μας μπορεί να διαβάσει τις ανησυχίες, το βαθύ πόνο αλλά και τις ελπίδες μικρών ανήλικων παιδιών. Η προσπάθεια που γίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντική, αξίζει πραγματικά τον κόπο, και δημιουργεί ένα αίσθημα ελπίδας για την Κοινωνία αυτή καθ’αυτή. Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, θα επιδιώξουν συστηματικά να συμβάλουν και να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή. Το θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη, θεωρούμε ότι αποτελεί χρέος μας του καθενός και της καθεμιάς από μας απέναντι στα ανήλικα παιδιά που μεγαλώνουν στην κοινωνία σήμερα, από τα οποία ζητάμε να παραλάβουν την κοινωνία αυτή στα χέρια τους, και να την κάνουν καλύτερη. Όπως κάποτε είπε ο Μάριος Γεωργανάς, ένας μικρός ανήλικος μαθητής «δεν είναι μόνο τι κοινωνία θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, αλλά και τι παιδιά θα αναπτύξουμε για να πάρουν στα χέρια τους την κοινωνία».

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16/12/09

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε χθες 16/12/09. Οι γιατροί του κόσμου, ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει σαν σκοπό την παραπέρα ευαισθητοποίηση του κράτους και κυρίως των νοσοκομείων, στην ισότιμη παροχή ιατρικής φροντίδας στους μετανάστες. Ο τίτλος του έργου είναι «Ανοίξτε τη Διαπολιτισμική Πύλη στην Υγεία»
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο αυτό.

ACT4PEOPLE
ACT3CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 15/12/2009

Η ACT παρουσιάζει το βιβλίο «Πάνε χρόνια που σαν αγρίμι», εκδόσεις ΑΩ,  της ποιήτριας Βίκυ Δερμάνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο ποίησης, από μια νέα, δυναμική ποιήτρια η οποία διαθέτει έναν εξαιρετικά αιχμηρό λόγο. Η Βίκυ Δερμάνη είναι ποιήτρια που θίγει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα με ένα δικό της προσωπικό τρόπο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, σκληρή ορισμένες φορές αποτυπώνει ανάγλυφα τα μεγάλα κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα του σήμερα, αποτυπώνει τις συγκρούσεις που υφίσταται τόσο μέσα στο χώρο της κοινωνίας όσο και εσωτερικά στον άνθρωπο. Ευχόμαστε το βιβλίο αυτό να είναι καλοτάξιδο, και να είναι η αρχή μιας σημαντικής ποιητικής σταδιοδρομίας για την Βίκυ Δερμάνη.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΑΓΡΙΜΙ
Θέλω ν’ανέβω στην κορφή
Τα πέλματά μου ξεφλούδισαν
Το σώμα τρυπήθηκε
Από βολές αστόχων
Σε ποιο θάμνο, η άστοργη, έστριψα λάθος;

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 20/11/09

H ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN
με ιδιαίτερη χαρά τοποθετεί στην σελίδα της, τις εξαιρετικές δραστηριότητες μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Φαλήρου, τις οποίες έχουν οργανώσει και συντονίσει με τον καθηγητή της φυσικής Αλέξανδρο Τσαντούλα.
Οι δραστηριότητες αυτές αποδεικνύουν ότι σε κάθε περίπτωση που υπάρχει η θέληση και το σκεπτικό, αναπτύσσονται σοβαρές και σημαντικές πρωτοβουλίες γύρω απo μεγάλα θέματα που απασχολούν καθημερινά τον καθένα από εμάς. Καταρρίπτουν επίσης το μύθο ότι τα νέα παιδιά στέκονται μακριά από τις αγωνίες και τους προβληματισμούς αυτούς. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, που ανήκουμε στους φίλους του Αλέξανδρου Τσαντούλα και των παιδιών του. Ευχόμαστε να συνεχίσουν με την ίδια δύναμη τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Όπου είναι δυνατόν η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN επιθυμούν και θέλουν να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους, ακόμα και με τη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών, αφού τις συνυπογράφουμε όλες ανεπιφύλακτα.

ACT4PEOPLE
ACT4CHILDREN

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 17/11/09

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

Κάθε φορά, κάθε μέρα την 17 Νοέμβρη το μυαλό όλων επιστρέφει στον Νοέμβρη του 1973.

Δεν πρόκειται για αναμνήσεις, δεν πρόκειται απλά για αναπόληση γεγονότων.

Πρόκειται για βαθιά ιστορική μνήμη, η οποία χαράζει ανεξίτηλα την σύγχρονη Ελληνική ιστορία.

Πρόκειται για μια σελίδα που πάντα θα αναζητά και αποζητά να την διαβάσουν οι επόμενες γενιές.

Πρόκειται για τη συμπύκνωση, για την κορύφωση της μεγάλης αντιδικτατορικής δράσης και πάλης του Ελληνικού Λαού. Τα αιτήματα των νέων την 17 Νοέμβρη 1973 παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία είναι παγκόσμια και πανανθρώπινα αιτήματα και σήμερα και αύριο.

Υπάρχουν γωνιές του Πλανήτη που δεν λείπει απλώς η Δημοκρατία, αλλά ακόμα και τα απλά αυτονόητα, το ψωμί και το νερό. Στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει μεγάλα και τολμηρά βήματα σε ότι αφορά τον εκδημοκρατισμό αλλά και την κατάκτηση συγκεκριμένων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Όμως σήμερα στη μέση της κρίσης που βιώνουμε και με πολλές φωνές που ζητάνε την αφαίρεση των δικαιωματικά κεκτημένων από τις νέες γενιές, τα αιτήματα αυτά ξαναγίνονται ισχυρά και επίκαιρα. Αποκτούν ίσως άλλα νοήματα ή συμπληρώνονται και με άλλα αιτήματα, αλλά πάντως παραμένουν επίκαιρα.

ACT4PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16/11/09

Βρισκόμαστε ήδη, εδώ και πάρα πολύ καιρό στη δίνη μιας εξαιρετικά σοβαρής κρίσης. Κάθε ένας και κάθε μια μπορεί να προσδώσει στην κρίση αυτή, τις αιτίες που πιστεύει ότι την γεννούν, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να την ονομάσει με τον τρόπο που επίσης επιθυμεί. Μια είναι η ουσία που μένει από όλο αυτό, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και δεν μπορεί να αναιρεθεί από κανέναν. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε βαθειά κοινωνική κρίση. Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, περνούν σχεδόν στο περιθώριο. Η μεγαλύτερη μορφή ανισότητας είναι αυτή της ανεργίας. Είναι η μορφή που γκετοποιεί τους ανθρώπους, τους αποκόπτει από το κοινωνικό ιστό τους, χτυπάει απ’ ευθείας στην αξιοπρέπεια και στην αυτοπεποίθησή τους. Είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους όσους αποφασίζουν πολιτικές γύρω από τα θέματα αυτά.

Μια τέτοια περίπτωση άμεσης και μαζικής ανεργίας, μια περίπτωση που πολλοί άνθρωποι σε μια ημέρα καλούνται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, είναι η περίπτωση των εργαζόμενων στην εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Παραθέτουμε ένα σημείωμα το οποίο έχει γραφεί και δημοσιευτεί στο «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας της Κυριακής 15/11/09. Συνυπογράφουμε ανεπιφύλακτα το σημείωμα του Στάθη Αλαφογιάννη. Ταυτόχρονα ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας στο αίτημά τους, να βρεθεί άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των δεκάδων αυτών εργαζόμενων, καθώς και όλων των άλλων ανθρώπων που ζητάνε το αυτονόητο. Δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία.

ACT4PEOPLE

Σκέψεις ενός απολυμένου της Ασπίς Πρόνοια

Ξεκίνησε πάλι να βρέχει. Όχι ακόμα δυνατά, αλλά αυτό το ενοχλητικό ψιλοβρόχι, που πότε δυναμώνει, πότε ημερεύει.  Τα πρωινά γεμίζουν συνήθως με τηλέφωνα από και προς συναδέλφους. Τα συνηθισμένα, τι έγινε, μάθατε τίποτα; ακούσατε κανένα νέο; είπαν τίποτα, θα πάρουμε κανένα φράγκο;
Αυτά συζητάμε , μέρες τώρα με τους συναδέλφους. Ακόμη και με παιδιά που δουλεύαμε στον ίδιο όροφο, αλλά ποτέ πριν δεν είχε τύχει να μιλήσουμε, τίποτα παραπάνω από ένα γεια. Τώρα το κινητό μου έχει γεμίσει από τα τηλέφωνα συναδέλφων.
Πρώην συναδέλφους δηλαδή, ακόμη δεν μπορώ να  το πιστέψω ότι πλέον είμαστε άνεργοι.
Συνάδελφος. Τι λέξη κι αυτή!!! Συν και αδελφός. Με πολλούς, χρόνια τώρα, νοιώθαμε έτσι. Αδέλφια. Ώρες ολόκληρες μαζί, όχι οκτώ, οκτάωρο δεν υπάρχει πια, όλοι το ξέρουν, δέκα και δώδεκα ώρες. Περισσότερες απ  ότι με την οικογένειά μας.
Μοιραζόμασταν τα πάντα, τα προβλήματά μας, τις αγωνίες μας, τις στεναχώριες μας, τις χαρές μας, εκεί, στο κυλικείο για το τσιγάρο, και αργότερα στο καινούργιο καπνιστήριο, που δε προλάβαμε να το δούμε με τα σκαμπό.
Κανενός  ο νους ακόμη δε το χει χωρέσει, ακόμη περιμένουμε, όλοι περιμένουμε, δε ξέρουμε τι ακριβώς περιμένουμε, αλλά περιμένουμε….
Κάτι, ένα νέο, ότι βρέθηκε δουλειά,  ότι κάποια χρήματα θα μας δώσουν, κάτι τέλος πάντων, κάτι  για να αναπτερώσει τις ελπίδες μας.
Θυμάμαι στις 22 Σεπτέμβρη, πήγα το μεσημέρι στο σπίτι μετά τη συγκέντρωση  έξω από τα γραφεία.
- Που ήσουν; με ρώτησε ο γιός μου, 17 χρονών.
- Στην Ασπίδα του είπα. (δεν είχα πει τίποτα για τα γεγονότα της 21-9 στα παιδιά)
- Καλά, ακόμη ανοιχτή είναι αυτή;
- Γιατί τι ξέρεις;
- Καλά, εσύ δε ξέρεις; Ένα μήνα τώρα έχει βουίξει ο τόπος.
Ντράπηκα. Ναι, έτσι ήταν, είχε βουίξει ο τόπος.
Μα τι διάολο, πως φτάσαμε ως εδώ, τόσα χρόνια χαμπάρι δε πήραμε, τίποτα δε βλέπαμε, τίποτα δεν ακούγαμε, κοιμόμασταν όλοι κλεισμένοι στο μικρόκοσμο της Κηφισίας, στο γυάλινο κλουβί της εταιρίας του φαίνεσθε και όχι του είναι;
Αυτό μας ρωτάνε, αυτό ρωτάμε κι εμείς τους εαυτούς μας.
Κοιτούσαμε, μα δε βλέπαμε.
Ακούγαμε, μα δεν αφουγκραζόμασταν.
Ναι, ο καθένας κάτι είχε ακούσει, κάτι του είπαν, κάτι διάβασε κάπου, αλλά κανένας ή μάλλον ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήξεραν τι ακριβώς γινόταν. Λίγοι είχαν όλο το πάζλ συμπληρωμένο.
Τα κομμάτια τα δικά μας, ήταν τα περιφερειακά, αυτά που συνήθως κρατάς στο χέρι και δε ξέρεις τι να τα κάνεις, που ταιριάζει.
Εμείς ανταλλάσαμε απλά ότι ακούγαμε, και συνήθως πάντα απ αυτά που ακούς, διαλέγεις  να κρατήσεις, αυτά που θέλεις να κρατήσεις, αυτά που θρέφουν την ελπίδα.
Εμείς είχαμε τα δικά μας προβλήματα, περιμέναμε να έρθει το mail από τη μισθοδοσία, περιμέναμε να πληρώσουμε τα ενοίκια, τα φροντιστήρια, τα δάνεια τις κάρτες, το σουπερμάρκετ, να πάρουμε κάτι στα παιδιά.
Τα παιδιά.
Τι να πεις στα παιδιά, πώς να τα κοιτάξεις στα μάτια, πως θα τους πάρεις το δώρο για τα γενέθλια, για τη γιορτή.
Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα, που λέει κι ο Σαββόπουλος.
Δε θέλω να σκέφτομαι ότι Αϊ Βασίλης φέτος δε θα ΄ρθει. Κάτι πρέπει να σκεφτούμε, να μη παγώσουμε το όνειρο, την ελπίδα και στα παιδιά μας. Ξέρω, θα ΄ρθει και πάλι, κάτι θα γίνει, κάτι θα σκεφτούμε, κάθε γονιός, σα πλησιάσει η ώρα, κάτι θα  σκεφτεί, κάτι θα κάνει. Ίσως φέτος να πάρει καλύτερο δώρο σε κάποια άλλα παιδάκια, που πέρσι δε πήραν, τι να κάνει κι αυτός ο Άγιος, ένας είναι, τι να προλάβει.
Έρχεται χειμώνας, κρύο, μα πιότερο κι απ’ τα κρύα του χιονιά, της ψυχής  το πάγωμα φοβάμαι. Αυτό το πάγωμα που θαρρείς και κρυσταλλώνει  το όνειρο, την ελπίδα, το συναίσθημα, την αξιοπρέπεια.
Και τον περσυνό χειμώνα δύσκολα τον βγάλαμε, αλλά ελπίζαμε, περιμέναμε, τουλάχιστον  ήμασταν εκεί, όλοι μαζί, και παίρναμε κουράγιο ο ένας απ τον άλλον.
Όμως και τώρα, δεν είμαστε μόνοι, έχουμε ο ένας τον άλλον, για να νικήσουμε την απογοήτευση, το κατήφορο, την απαισιοδοξία, το φόβο, το τσαλάκωμα της ψυχής.
Μη φοβάσαι ότι και να γίνει μη φοβάσαι
φτάνει μόνο αληθινός να ξέρεις να ΄σαι
μη φοβάσαι ότι και να γίνει μη φοβάσαι
φτάνει μόνο να μην κοιμάσαι. (TXC, Μη φοβάσαι, 1997)
Κι εμείς κοιμηθήκαμε. Πέσαμε κι εμείς στο λήθαργο της βόλεψης τόσα χρόνια.
Περιμέναμε κάθε πρώτη και δεκαπέντε να μπει ο μισθός.
Ακούγαμε για ανέργους, για δουλειές που έκλειναν, για το Λαναρά, τη Sex Form, τα μεταλλουργεία Κορίνθου, τα κλωστήρια Πρεβέζης, τη Softex, την ΕΟΣ. Τους λυπόμασταν αλλά δε μπορούσαμε να τους νοιώσουμε. Όπως και όσοι τώρα δουλεύουν δε μπορούν να νοιώσουν εμάς.
Μακάρι όλα αυτά να τελειώσουν καλά για όλους, να μείνει σαν ένας εφιάλτης που με του ήλιου το χαμόγελο το πρώτο, σα σύννεφο σκορπίζει.
Μακάρι να πάρουμε ένα μάθημα ζωής, απ αυτά που δε μαθαίνουμε ούτε στα σχολειά, ούτε και στα γραφεία. Να μάθουμε να είμαστε υποψιασμένοι, ψαγμένοι, ξύπνιοι, άγρυπνοι να κάνουμε τη δική μας μικρή επανάσταση στη ψυχή, στη καρδιά.
«Ο επαναστατημένος άνθρωπος -έλεγε ο Μιχάλης Ράπτης, ο Πάμπλο- είναι ο πιο ολοκληρωμένος τύπος ανθρώπου και ο πιο υγιής. Ο ιδιώτης, αντίθετα, που ομφαλοσκοπείται, πάσχει από νευρώσεις... Τώρα που αποχαιρετάμε την Αλεξάνδρεια, μπορούμε να πούμε πως η ζωή ήταν αρκετά πλήρης για μας, αρκετά ικανοποιητική ώστε να μην αποδέχεται πλέον καμιά ψεύτικη παρηγορία...». 

Στάθης Αλαφογιάννης

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 13/11/09

Στο Σίδνευ της Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα οι έβδομοι Ολυμπιακοί Αγώνες για αθλητές άνω των 30 ετών (World Masters Games).

Στους Ολυμπιακούς αυτούς αγώνες, πήραν μέρος μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού. Έλαβαν μέρος 28.500 αθλητές από 95 χώρες του κόσμου. Στους αγώνες αυτούς πήραν ακόμα μέρος 6.000 εθελοντές οι οποίοι προσέφεραν την στήριξη και τη βοήθειά τους. Όλα τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, διεξήχθησαν στις άρτια διατηρημένες εγκαταστάσεις στις οποίες είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2000 στην Αυστραλία.

Η Ελλάδα γνώρισε στους αγώνες αυτούς μια εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Πήρε μέρος με μια δεκαμελή ομάδα αθλητών. Η φίλη μας από την ΑCT 4 PEOPLE και ACT 4 CHILDREN, Πηνελόπη Τσαντούλα, χρίστηκε 2 φορές Ολυμπιονίκης. Κατέκτησε ένα Χρυσό και ένα Αργυρό μετάλλιο στη σκοποβολή. Όλοι μας θέλουμε να την ευχαριστήσουμε και να την συγχαρούμε θερμά για την τεράστια αυτή επιτυχία της. Η Πηνελόπη και ο σύζυγός της Αλέξανδρος Τσαντούλας πιστεύουν και το δείχνουν με τη στάση ζωής τους σε όλα τα ιδεώδη του Ολυμπιακού πνεύματος. Πιστεύουν στον μαζικό αθλητισμό, στην αξία της Άθλησης, στις αξίες της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαών.

Όλες τους οι ενέργειες, οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες τους, όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες, έχουν σαν στόχο να υπηρετήσουν τις αξίες αυτές και να τις μεταλαμπαδεύσουν κυρίως στα νέα παιδιά.

Ευχόμαστε στην Πηνελόπη να έχει υγεία, να είναι δυνατή και να μας χαρίσει και άλλες τέτοιες μεγάλες επιτυχίες. Μακάρι η αθλητική ηγεσία της χώρας και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν στην Πηνελόπη και στους άλλους Ολυμπιονίκες αλλά και συμμετέχοντες αθλητές, την ευαρέσκεια και την ευγνωμοσύνη που τους αξίζει.

ΑCT 4 PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 10/11/09

Την Κυριακή 08/11/09 παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική εκπομπή από τον Σταύρο Θεοδωράκη αφιερωμένη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Με ένα τρόπο εξαιρετικά ανθρώπινο, ο γνωστός δημοσιογράφος συνέβαλε στο να ξετυλίξει η Κωνσταντίνα Κούνεβα το κουβάρι της ζωής της και της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Παρακολουθήσαμε μια γυναίκα με απαράμιλλο θάρρος, να εξιστορεί τα όσα της συνέβησαν, και ταυτόχρονα να παραδίδει μαθήματα ήθους και αγωνιστικότητας. Παρακολουθήσαμε μια γυναίκα υψηλής μόρφωσης και δυνατοτήτων, που δεν δίστασε και δεν διστάζει να εργαστεί στη σκληρή εργασία για να εξασφαλίσει με ένα καθαρό και έντιμο τρόπο τα προς το ζην για την ίδια και την οικογένεια της.

Πήραμε όλοι μαθήματα. Ο κάθε ένας προσωπικά, και οι οικογένειές μας, που συνηθίζουμε να γαλουχούμε τα παιδιά μας με την ιδέα ότι είναι προορισμένα για κάτι άλλο, για κάτι διαφορετικό για κάτι που δεν είναι προορισμένοι οι υπόλοιποι. Γαλουχούμε όχι με την έννοια των υψηλών στόχων και ιδανικών, αλλά κυρίως με την έννοια του φαίνεσθαι.

Πήραμε όλοι μαθήματα. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έπεσε θύμα μιας άγριας δολοφονικής επίθεσης, από ανθρώπους δειλούς και άνανδρους οι οποίοι έχουν μάθει να κινούνται κυρίως στο σκοτάδι. Όμως η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν υπήρξε και δεν έμεινε μόνη. Όλος ο κόσμος, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, νέες και νέοι στάθηκαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο δίπλα της.

Η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της, σημαντικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και απλοί εργαζόμενοι πήραν και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες για την Κούνεβα.

Όλοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την τιμωρία των ενόχων. Ευτύχημα είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίσταση και το Κράτος έδειξε σε ένα σημαντικό βαθμό το ανθρώπινο πρόσωπό του. Όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Κωνσταντίνα Κούνεβα και όλων των αγωνιζόμενων με αυτό τον τρόπο ανθρώπων. Πρέπει να σταθούμε κυρίως ακολουθώντας το παράδειγμα αγωνιστικότητας και τρόπου ζωής της.

 

ACT4PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 10/11/09

H ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN στα πλαίσια τω προσπαθειών τους για την προώθηση των πολιτιστικών σκοπών και δραστηριοτήτων τους χορήγησαν την αφίσα και το πρόγραμμα μιας σημαντικής θεατρικής παράστασης.

   Πρόκειται για το έργο «Διονύσιος Σολωμός - Ρηγγίνα Λέζα», που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης  την 14/11/09.

 

ACT4PEOPLE

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 30/10/09

Το μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη, προχωρεί σε μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του μεγάλου ποιητή και αγωνιστή Γιάννη Ρίτσου. Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται να τιμήσουν ένα άντρα που με τη στάση ζωής του, με τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητά του, με την ευγένεια και το τεράστιο ταλέντο του, υπηρέτησε πιστά τις πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης της συναδέλφωσης των λαών της ισότητας της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Το μουσείο Αη Στράτη μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εξαιρετικές εκδηλώσεις για διάφορα θέματα. Πρόκειται για ένα πραγματικό μουσείο τέχνης και πολιτισμού, που αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί κανείς και να το δει. Ο Χαρίλαος Σισμάνης, συνεπής και άγρυπνος φρουρός της πορείας του μουσείου, προωθεί με τους συνεργάτες του την ιδέα και τις αξίες του μουσείου κάθε μέρα. Η πολιτεία, και κάθε άλλος φορέας αξίζει να δώσουν τη προσοχή, την συμπαράσταση και την ενίσχυσή τους στη προσπάθεια αυτή.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 29/10/09

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN παρουσιάζουν μια εξαιρετική προσπάθεια, στην οποία προχώρησε το σπίτι της Κύπρου.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 28/10/09

Η 28/10/2009 είναι μια μέρα μνήμης για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Είναι μνήμη αντίστασης στις δυνάμεις του φασισμού. Είναι μέρα αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφής κατακτητών. Οι μάχες του Ελληνικού λαού που αντέταξε το μεγάλο «ΟΧΙ», συνεχίστηκαν αργότερα με την μεγάλη και λαμπρή ιστορία της Ελληνικής Εθνικκής Αντίστασης. Η σημερινή ημέρα πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι μια μέρα ωδής στην Ειρήνη, στη συναδέλφωση των λαών, και στην Ειρηνική συνύπαρξη φυλών, εθνοτήτων και θρησκειών. Στα πλαίσια αυτά αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Τα Νέα» την παρακάτω επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε ανεπιφύλακτα.

«Ίσως, σκέφτομαι, δεν ανήκω πουθενά»
Του Γκαζμέντ Καπλάνι gazikap@gmail.com

Αγαπητέ «Υπάρχουμε... Συνυπάρχουμε».

Με λένε Μπέσα. Γεννήθηκα στην Αλβανία. Από τριών χρονών ζω στην Ελλάδα. Σπουδάζω στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πέρσι πήγα με το πρόγραμμα Εrasmus στη Στοκχόλμη. Οι συμφοιτητές μου ήταν από παντού. Όταν γνωρίσεις ανθρώπους που έρχονται από παντού, είναι αναπόφευκτο το ερώτημα «από πού είσαι;». Απαντούσα «από την Ελλάδα». Έτσι ένιωθα. Έχω ζήσει τέσσερα χρόνια της ζωής μου στην Αλβανία και δεκαεπτά στην Ελλάδα. Σε όσους γνώριζα καλύτερα, τους εξηγούσα πως είμαι από την Ελλάδα αλλά έχω γεννηθεί στην Αλβανία. Μου έκανε εντύπωση ότι στη Στοκχόλμη δεν ένιωθα αυτό το δίλεπτο χτυποκάρδι που νιώθω όταν με ρωτούν «από πού είσαι;» στην Ελλάδα. Βλέπετε, από το δημοτικό «κατάλαβα» ότι δεν είναι καλό να είσαι από την Αλβανία. Τα παιδιά, ειδικά στο δημοτικό, είναι πολύ σκληρά. Κάποιες φορές, μου έδιναν να καταλάβω ότι η καταγωγή μου.

Είχα υπέροχες δασκάλες που με βοήθησαν να ξεπεράσω τα κόμπλεξ μου. Εγώ η ίδια έκανα το παν να τα ξεπεράσω. Ήμουν η πρώτη στα μαθήματα, στις γιορτές, στις εκδηλώσεις. Μου άρεσε ειδικά η γιορτή της 17ης Νοεμβρίου, τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Το «Γελαστό παιδί» ήταν το αγαπημένο μου. Στη Στ΄ Δημοτικού, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, δικαιούμουν να σηκώσω την ελληνική σημαία. Με φώναξε ο διευθυντής και μου είπε ότι είναι αδύνατον, γιατί δεν έχω ελληνική καταγωγή. Είπα «εντάξει» και δεν έδωσα σημασία. Ίσως για να αμυνθώ. Δεν το είπα καν στους γονείς μου.

Από τότε, όμως, «κατάλαβα» ότι δεν έχω το δικαίωμα να συγκινηθώ ακούγοντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Όταν τον άκουγα, ένιωθα πλέον ταραχή και αμηχανία. Το θέμα με τη σημαία προέκυψε ξανά στη Β΄ Γυμνασίου. Ήμουν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου. Με φώναξε τότε ο διευθυντής και άκουσα ξανά το «δεν έχεις ελληνική καταγωγή». «Κατάλαβα», είπα κοφτά.

Έτσι κι αλλιώς κάποιοι συμμαθητές είχαν αντιδράσει προκαταβολικά. Η συμμαθήτριά μου, η Ντίνα, μου είπε πως δεν είναι δυνατόν να σηκώσει την ελληνική σημαία μια Αλβανίδα, γιατί ο παππούς της είχε πολεμήσει τους Αλβανούς στο «Αλβανικό Έπος». Έμεινα σύξυλη. Γιατί ο δικός μου παππούς ήταν αντάρτης στην Αλβανία, είχε τραυματιστεί και συλληφθεί από τους ναζί, και είναι επιζών του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μoosburg, παράρτημα του τρομακτικού Μauthausen.

Αρκετά ταραγμένη έτρεξα στην καθηγήτριά μου, την κυρία Κατερίνα. Μου εξήγησε πως υπήρχαν κάποιοι Αλβανοί μισθοφόροι (κάτι σαν τους Γερμανοτσολιάδες στην Ελλάδα) που επιστράτευσαν οι Ιταλοί φασίστες όταν επιτέθηκαν στην Ελλάδα, αλλά ότι στο «Αλβανικό Έπος» οι Έλληνες δεν πολέμησαν με τους Αλβανούς. Πολέμησαν με τους Ιταλούς φασίστες, στα βουνά της Αλβανίας. Με την Ντίνα τελικά γίναμε οι καλύτερες φίλες. Από εκείνη την ημέρα, όμως, δεν πήγα πια σε επετείους και παρελάσεις. Ένιωθα ανεπιθύμητη.

Δεν θα σας έγραφα όλα αυτά αν δεν είχα ζήσει ένα επεισόδιο στη Στοκχόλμη. Σε πάρτι Πολωνών φοιτητών, κάποιος ζήτησε να τραγουδήσει ο καθένας τον εθνικό ύμνο της χώρας προέλευσής του. Αναστατώθηκα. Τον αλβανικό ύμνο δεν τον ξέρω. Ξέρω μόνο τον ελληνικό. Αλλά ένιωσα μέσα μου μια φωνή να μου λέει «εσύ δεν έχεις το δικαίωμα να τον τραγουδήσεις». Ένιωσα ξανά εκείνο το αίσθημα ταραχής και αμηχανίας. Τραγούδησα τελικά τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αλλά ένιωσα μετέωρη. Στη Σουηδία έλεγα ότι είμαι από την Ελλάδα.

Όταν επέστρεφα στην Ελλάδα, στο αεροπλάνο καθόμουν δίπλα σε μια Ελληνίδα. Όταν άκουσε το όνομά μου αμέσως με ρώτησε από πού είμαι. Αν είχα την ελληνική υπηκοότητα θα έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα. Δεν την έχω. «Από την Αλβανία» απάντησα. Και μετά αναρωτήθηκα: «Από πού είμαι;». Είμαι μετέωρη. Γιατί σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να χτίσεις μια υγιή, ακομπλεξάριστη ταυτότητα. Ίσως, σκέφτομαι, δεν ανήκω πουθενά. Ανήκω μόνο στον εαυτό μου. Και ίσως αυτό να έχει σημασία. Να κρατάω ζωντανό μέσα μου το γελαστό παιδί...

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Μπέσα Σ. besashk@gmail.com

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21/10/2009

Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN από τις αρχές Οκτωβρίου 2009 και μέχρι 31/12/2009 θα υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ενίσχυσης προσώπων και οικογενειών που έχουν ανάγκη, με προσφορά ειδών διατροφής. Πρόκειται για μια ενέργεια-προσπάθεια, στα πλαίσια των αρχών και των σκοπών που διέπουν τη λειτουργία της ACT4PEOPLE. 

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 20/10/2009

Η ACT4PEOPLE στα πλαίσια των προσπαθειών της, και των ενεργειών της για την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χορήγησε τις αφίσες και το πρόγραμμα για την θεατρική παράσταση ΧΡΙΣΟΘΕΜΙΣ, του Γιάννη Ρίτσου που ανεβάζουν  η Ελένη Φίλιππα και η Βαλεντίνη Βεργοπούλου στο θέατρο Έναστρον (Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 9).

 
 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ AVON ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
19/10/2009

Για μια ακόμη χρονιά, μια εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρείας AVON προχωρεί. Πρόκειται για την ετησία εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η AVON προχωρεί τη εκστρατεία αυτή με συνέπεια και συνέχεια πολλά χρόνια τώρα. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας αγόρασε και προσέφερε έναν σύγχρονο μαστογράφο στις ανάγκες των πολιτών. Παρουσιάζουμε τα φετινά έντυπα της AVON στην εκτύπωση και παραγωγή των οποίων χορηγός ήταν η εταιρεία ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ η οποία κάθε χρόνο χορηγεί τα έντυπα αυτά.

 
 
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ACT4PEOPLE ΚΩΣΤΑ Μ. ΣΚΗΝΙΩΤΗ

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, βράβευσε τον Κώστα Μ. Σκηνιώτη στο διαγωνισμό ποίησης ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ.

Η Κριτική επιτροπή του απένειμε το β’ βραβείο ποίησης για την ποιητική συλλογή «ιχνηλασίες». Παραθέτουμε απόσπασμα του δελτίου της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και τρία χαρακτηριστικά ποιήματα της αναφερόμενης ποιητικής συλλογής.


 
 
Σημείωμα της ACT4PEOPLE

Ανεβάζουμε στο site μας σχετική ενδιαφέρουσα πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

“Les étrangers”
Έκθεση Φωτογραφίας του Παναγιώτη Μοσχανδρέου

 30 Σεπτεμβρίου - 30 Δεκεμβρίου στο Κινητήρας Studio

Εγκαίνια: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. το Κινητήρας Studio ντύνεται με φωτογραφίες, έργα του Παναγιώτη Μοσχανδρέου και σας καλεί σε μια ενδιαφέρουσα φθινοπωρινή βραδιά. Πλαισιωμένοι από τις δημιουργίες του φωτογράφου, με φίλους και αγαπημένους, ανάμεσα σε γνωστούς αλλά και … ξένους.

«Τι είναι ξένο; Ξένο προς εμάς, τον τρόπο ζωής μας, την κουλτούρα μας; Μήπως είναι οτιδήποτε ανοίκειο; Κι αν αυτό το ξένο είναι άνθρωπος; Πότε ο ταξιδιώτης, ο άγνωστος, ο επισκέπτης, ο διωγμένος, μέσα στην πορεία της ζωής του, γίνεται Ξένος»;... αναρωτιέται ο καλλιτέχνης. Ο Παναγιώτης Μοσχανδρέου έβαλε μερικούς από τους ανθρώπους που συνάντησε στο δρόμο του – και που κάποιοι από μας αποκαλούμε "ξένους" – να ποζάρουν μπροστά στο φακό του. Πρωταγωνιστές της βραδιάς λοιπόν … οι ξένοι. Προσηλωμένοι στις φωτογραφίες του καλλιτέχνη το μυαλό μας μπαίνει σε μια περίεργη λειτουργία… γεννά σειρά από χαρακτηρισμούς και επίθετα, που μοιραία μετατρέπονται σε έντονα συναισθήματα για όλους αυτούς, που λίγο πριν θεωρούσαμε «ξένους». Στο τέλος της βραδιάς οι «ξένοι» θα είναι γνωστοί και αγαπημένοι που απλά δεν έτυχε να συναντήσουμε ακόμη.

Επιμέλεια: Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλές από τις φωτογραφίες απεικονίζουν ξεριζωμένους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς στη Λέρο, την Πεντέλη, το Βόλο, την Πάτρα με την ελπίδα να βρουν μια νέα πατρίδα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους (http://www.unhcr.gr/).  

Η εθελοντική εργασία του Παναγιώτη Μοσχανδρέου στο φωτογραφικό τμήμα της "Action Aid" στο Λονδίνο, ήταν η αρχή της απόφασης του να ασχοληθεί με την φωτοειδησεογραφία και με τους ανθρώπους ανάμεσά μας που δεν περνούν και τόσο καλά… Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Αρκτική, την Κίνα κ.α., κάλυψε με το φωτογραφικό του φακό ιστορίες ανθρώπων και σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «The Guardian» του Λονδίνου, στον «The Observer», στα περιοδικά ΒΗΜαγκαζίνο, Έψιλον, Κάπα, Ταχυδρόμος. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεoγράφων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Association Internationale de la Presse Sportive.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Artistic Residency Centre

Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα ● τηλ.: 210 9248328, κιν.: 698 6155901

e-mail: info@kinitiras.comhttp://www.kinitiras.com/, http://www.kinitirastudio.com/

 
 
Παιδιά στον Πόλεμο. Θα μπορούσε να ήταν και τα δικά σας Παιδιά. UNHCR Refugee News Sept 2009
http://www.unhcr.gr/PSFRNEWS/Refugee-newsSept2009.html
 
 
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ACT4PEOPLE

Η Μεταξία Προβατάρη  είναι μια νέα ποιήτρια, με ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγο και γραφή.

Ξεκινάει την ποιητική συγγραφική της δραστηριότητα, ασχολούμενη με θέματα τα οποία την και εμάς συγκλονίζουν πνευματικά και συναισθηματικά. Η υπόθεση του Παλαιστινιακού Λαού, το δράμα που εκτυλίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή της γης (παρόμοια ή περίπου παρόμοια δράματα συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές του Πλανήτη), και κυρίως οι επιπτώσεις στα παιδιά, οδήγησαν την Μεταξία να εκφραστεί, με αυτό, ιδιαίτερα ουμανικό ποίημα.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η Μεταξία θα συνεχίσει την ποιητική, και γενικότερη συγγραφική δραστηριότητά της, με ένταση και ζήλο. Είναι φίλη της οργάνωσής μας, που βοηθάει τις προσπάθειές μας, και την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Αθήνα, 21/09/09

 
 
Τέσσερα χρόνια φαγούρα

Τα συμπεράσματα ενός νεαρού στελέχους εφημερίδας που οσονούπω μεταναστεύει.

Της Ματίνας Στεβή

Παρά τη ροπή μου προς το συναισθηματισμό, θα προσπαθήσω να τον αποφύγω σε αυτό το κείμενο, με το οποίο ολοκληρώνεται ένας επαγγελματικός και προσωπικός κύκλος. Μετά από τέσσερα εξαιρετικά δημιουργικά χρόνια στον όμιλο της Κ.Μ.Π. Εκδοτικής, μεστά από εμπειρίες, συγκινήσεις, δυσκολίες και ανυπολόγιστη ικανοποίηση μέσα από την καλύτερη δουλειά του κόσμου, επιστρέφω στα πανεπιστημιακά θρανία για να συνεχίσω μία ακαδημαϊκή πορεία που έχει μείνει ανολοκλήρωτη, πρώτα στο Λονδίνο και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη.
Πέρα από τα «ευχαριστώ» που θέλω να πω μέσα από το βήμα που με ανέδειξε, σκοπός αυτής της σελίδας είναι να εκφράσω σε σένα, τον αναγνώστη, τι κατάλαβα και τι αρνούμαι να αποδεχτώ σχετικά με την πολιτική και τα media στην Ελλάδα, όπως τα έζησα από τα 21 έως τα 25 μου χρόνια, που έζησα και δούλεψα εδώ. Και, το σημαντικότερο ίσως, θέλω να διατυπώσω κάποιες ευχές και ελπίδες για το μέλλον, με την προσδοκία κάποτε να μου δοθεί η ευκαιρία να συμβάλω στην πραγματοποίησή τους.

Το βασίλειο των οργανωμένων μετριοτήτων
Τα κλισέ σχετικά με την Ελλάδα είναι αμέτρητα και ίσως κουραστικά. «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», «όλα είναι θέμα βύσματος», «όλα την τελευταία στιγμή», «οικογενειοκρατία», «γενιά των 700 ευρώ», «διαφθορά», «ημέτεροι». Δυστυχώς, η βαθιά βουτιά στο χώρο της δημοσιογραφίας και της πολιτικής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι τα κλισέ αυτά ισχύουν και επαληθεύονται καθημερινά.
Η παρατήρηση του πολιτικού χώρου και ο συγχρωτισμός με στελέχη του απ’ όλες τις παρατάξεις με έπεισε ότι, ειδικά στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια, πρόκειται για ένα βασίλειο οργανωμένων μετριοτήτων – κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Άνθρωποι με ελλιπή μόρφωση και περίσσια πονηριά, που γραπώνονται από σκληρωτικούς μηχανισμούς διοίκησης και εξουσίας, σχηματίζουν «αυλές», συμμετέχουν σε συνωμοσίες, ίντριγκες και παιχνίδια με υλικά ή άλλα διακυβεύματα. Οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι, κατά την άποψή μου, τόσο ελάχιστες, όσο είναι φωτεινές.
Η μέθοδος των ιδιοτελών μετρίων που λαμβάνουν ή εκτελούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο –και οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές όλων μας εντέλει– είναι να οργανώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας μικρότερα ή εκτενέστερα δίκτυα αλληλοστήριξης και αλληλοπροστασίας. Και αυτά λειτουργούν όπως όλα τα δίκτυα που προσομοιάζουν στη μαφία: υπάρχει χρήμα και ανταλλαγές, υπάρχει εξουσία, υπάρχουν κατώτερα και υψηλότερα κλιμάκια μέσα σε αυτά, και, φυσικά, υπάρχει νονός.

Μη διάλογος
Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι το επίπεδο της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό. Πέραν της στείρας άρνησης και του τυφλού κομματισμού, η Βουλή από μόνη της γίνεται πεδίο μη συζήτησης – το αντίθετο δηλαδή από το σκοπό της. Αν εξαιρέσουμε ορισμένες συγκεκριμένες εποικοδομητικές παρεμβάσεις που γίνονται σποραδικά από πολιτικά στελέχη όλων των χώρων, ο μη διάλογος και ο εξευτελισμός κάθε ζητήματος σε επίπεδο παραπολιτικής και επικοινωνίας είναι παροιμιώδεις.
Η σύγκριση με την ευρωπαϊκή εμπειρία –χωρίς φυσικά αυτή να είναι άμεμπτη– είναι ισοπεδωτική και, δυστυχώς, δίνει επιχειρήματα σε όσους προτιμούν να κατατάσσουν την Ελλάδα στα Βαλκάνια και στην Ανατολή παρά στην Ευρώπη.

Οι αδικημένοι και οι ευνουχισμένοι
Οι νεότεροι Έλληνες υποφέρουν από την αδικία που συντελείται εις βάρος τους και την έλλειψη φωνής στο προσκήνιο της πολιτικής και της κοινωνίας. Είχα την ευλογημένη τύχη να μην ανήκω σε αυτή την κατηγορία, και είμαι κάθε μέρα ευγνώμων γι’ αυτό. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν, μετά από σπουδές και προσπάθειες, βρισκόμουν βαλτωμένη σε μία part-time δουλειά και έναν μισθό των 600 ευρώ το μήνα. Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να ελπίζω, σε τι θα μπορούσα να πιστέψω και –μετά από κάποια χρόνια– τι διάθεση θα είχα να διεκδικήσω αυτά που δικαιωματικά μου ανήκουν. Ο ευνουχισμός που υφίστανται νέοι και νέες στο σύστημα παιδείας και στην αγορά εργασίας έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και το μέλλον της χώρας.

Σεξισμός, ημιμάθεια και διαπλοκή
Τα media δεν απέχουν καθόλου απ’ όσα περιγράφω παραπάνω. Η τύχη τού να δουλεύεις σε ένα «κολέγιο» του χώρου κάνει τη συναναστροφή με «μεγαλοδημοσιογράφους» άλλων ΜΜΕ ακόμα πιο αρνητική εμπειρία. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα στελέχη και οι πιο προβεβλημένοι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι μετρίων γνώσεων και πνευματικών ικανοτήτων, αλλά πολύ καλών –και συχνότερα ύποπτων– διασυνδέσεων με τους χώρους της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Είναι συνήθως μεσήλικες άνδρες που δεν αποδέχονται νέους ανθρώπους στους κύκλους τους, δεν εκτιμούν την καλώς εννοούμενη φιλοδοξία, είναι εχθροί της καθαρής δημοσιογραφικής δουλειάς και της δημιουργικότητας. Απορρίπτουν το νέο –όπως τους έχω ακούσει πολλάκις να απορρίπτουν το free press, για παράδειγμα– και καταπιέζουν τους εκατοντάδες άξιους που είναι υφιστάμενοί τους. Αν πρόκειται, δε, αυτοί οι υφιστάμενοι να είναι γυναίκες, τότε ο σεξισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος. Είναι αυτές οι προσωπικότητες και τα κυκλώματα γύρω από αυτές που πρέπει να ενοχοποιηθούν για την κατάσταση στην ενημέρωση σήμερα.

Δεξιότερα και χαμηλότερα
Από τη στιγμή που επέστρεψα στην Ελλάδα από τις προπτυχιακές μου σπουδές μέχρι τούτη την ώρα που ξαναφεύγω, στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής. Η εμπειρία μου είναι προφανώς εξαιρετικά περιορισμένη. Παρ’όλα αυτά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς βετεράνος για να αντιληφθεί την κατάπτωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Μία αποτύπωση της σημερινής Ελλάδας δείχνει ένα κράτος στο χείλος του γκρεμού δημοσιονομικά, έτοιμο να εκραγεί κοινωνικά, αποδυναμωμένο στρατηγικά και αποστεωμένο δημοκρατικά.
Οι εκπτώσεις που έχουν γίνει σε όλα αυτά τα επίπεδα, και πολλά ακόμα, υπό τη διακυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφικές, με έσχατη την επαναφορά δεξιόστροφων αντιλήψεων στη διαχείριση καταστάσεων με κοινωνικές και δημοκρατικές εκφάνσεις, όπως το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας.
Είναι γνωστό ότι οι ανίκανοι και οι τεμπέληδες λειτουργούν με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόψω κεφάλι». Αλίμονο αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση και η διολίσθηση σε καταστάσεις και συνθήκες που ξεπεράσαμε με συλλογικό κόπο σαν λαός. Αλίμονο, τέλος, αν πρόκειται να δώσουμε βήμα σε ακροδεξιά μορφώματα, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη ανοχή των ΜΜΕ και διεισδύουν, ενδυόμενα το μανδύα της κοινής λογικής και του δημοκρατικού πατριωτισμού, βαθύτερα στον ιστό της κοινωνίας μας.

Ελπίδα για τους ρομαντικούς
Το ύστατο και πιο επώδυνο κλισέ για την Ελλάδα είναι το «τίποτα ποτέ δεν θα αλλάξει». Ομολογώ ότι το πίστεψα βαθιά και με απελπισία, παρά το νεαρό της ηλικίας μου και το ρομαντισμό που αυτή συνεπάγεται. Όμως είναι νομοτελειακό μια χώρα να πορεύεται με πυξίδα την αδυναμία της ανατροπής και της αλλαγής. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δυνάμεις, ιδέες, πρόσωπα και οργανισμοί εδώ που μπορούν να συμμετέχουν σε μία μεγάλη ανατροπή στην πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την οικονομία. Η απογοήτευση και η στασιμότητα είναι πιο επικίνδυνες από την παθητικότητα που ενέχουν. Η ελπίδα δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο των ρομαντικών και των ημίτρελων και ο κυνισμός με τον πραγματισμό απέχουν σημαντικά.

Ευχαριστώ
Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να ελπίζω σε καλύτερες μέρες είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα τα τέσσερα χρόνια εργασίας μου στη «City Press», το περιοδικό «Blow», που «έφυγε νωρίς», και το μεγάλο εκδοτικό στοίχημα της «Free Sunday». Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ.
Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ», όμως, και η βαθύτερη ευγνωμοσύνη ανήκουν στον Γιώργο Κύρτσο, που με εμπιστεύτηκε, με ανέδειξε και μου έδωσε την ευκαιρία που τόσο ποθούσα. Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας τίμιος εργοδότης και ένα τεράστιο πνευματικό και δημοσιογραφικό κεφάλαιο γι’ αυτή τη χώρα. Ελπίζω να μπορέσω να τον κάνω υπερήφανο για την επαγγελματική αρχή που μου εξασφάλισε.
Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε ξανά με τους συνεργάτες και με σένα, τον αναγνώστη, και οι μέρες τότε να είναι καλύτερες και πιο δημιουργικές, να έχουν περισσότερο φως και λιγότερα ψέματα. Έως τότε, αντίο

 
 
Προς: Τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας

   Με αφορμή την καινούρια σχολική χρονιά, ευχόμαστε από την καρδιά μας καλή επιτυχία στις μαθήτριες και στους μαθητές σε όλη την Επικράτεια.

   Ειδικά ευχόμαστε καλή χρονιά, δύναμη και υγεία στα πρωτάκια.

   Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι, γονείς και μαθητές, με συμμετοχή, με δράση, και με αγωνιστική διάθεση και αυτή τη χρονιά, θα προσπαθήσουμε για μια πραγματικά καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

   Στα πλαίσια της αρχής της νέας σχολικής χρονιάς, η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN ξεκινάει και προχωρεί την καμπάνια της που περιλαμβάνει το μοίρασμα εντύπων, καρτών, μπρελόκ, στυλό σε σχολεία της Αττικής, τηv ανάρτηση και την επικόλληση αφισών με θέμα ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την ανάγκη προσοχής των παιδιών ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Θεωρούμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε μια μικρή θετική συμβολή στις προσπάθειες των νέων ανθρώπων. Τις προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουμε με ένταση και αμείωτο ρυθμό.

   Πιστεύουμε και θα πιστεύουμε πάντα ότι η γνώση είναι δύναμη.

   Καλή σχολική χρονιά με δύναμη και δημιουργία.

ACT4PEOPLE HELLAS
ACT4CHILDREN HELLAS

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9/9/2009

Η ACT4PEOPLE HELLAS και η ACT4CHILDREN HELLAS, αποφάσισε στα πλαίσια της συμβολής της σε όποια επίπεδα μπορεί, να υιοθετήσει ένα παιδί από την Αιθιοπία. Πρόκειται για τη προσπάθεια που κάνει η μη Κυβερνητική Οργάνωση Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Για την Act4people
Ο Πρόεδρος
Κώστας Σκηνιώτης

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα συγκλόνισε όχι μόνο τον κόσμο της εργασίας, αλλά συνολικά την ελληνική Κοινωνία.

Έχουν περάσει μήνες από την δολοφονική επίθεση που της έγινε. Ακόμα δίνει μεγάλες και σημαντικές μάχες για την υγεία της. Είναι βέβαιο ότι για την Κωνσταντίνα ο τρόπος τουλάχιστον που θα ζει από δω και μπρος έχει αλλάξει, αφού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές σε κρίσιμα όργανά της.

Οι φίλοι της εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ και να της συμπαραστέκονται. Δεν πρόκειται για πράξη φιλανθρωπίας, αλλά για πράξη αλληλεγγύης. Στα πλαίσια αυτά οι φίλοι της έχουν εκδώσει ένα κουπόνι ενίσχυσης, το οποίο θα χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση των τεράστιων εξόδων που της έχουν δημιουργηθεί.

Σας ζητάμε και σας παροτρύνουμε να συμβάλετε ενεργά και δυναμικά στη διαδικασία αυτή.

 
 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ
Κυκλοφόρησε το καινούριο βιβλίο ποιημάτων ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ της Ηρούς Φραγκοπούλου. Η Ηρώ είναι μια νέα, ευρηματική ποιήτρια με ιδιαίτερο λόγο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ωραίο ταξίδι που ξεκίνησε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ηρώ Φραγκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέµβριο του 1980.

Γνώρισε την ποίηση στα εφηβικά της χρόνια, σαν αυθόρµητη έκφραση συναισθηµάτων.

Παρακολούθησε σεµινάρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και πειραµατίστηκε σε πολλά είδη ποιητικής γραφής.

Με την πρώτη της ποιητική συλλογή παρουσιάζει σταχυολογηµένες δηµιουργίες που κύλησαν... από τις φλέβες.

Άγνωστος

Είµαστε εγκλωβισµένοι
Σε µια τεράστια παρένθεση
Που δεν λέει να κλείσει
Η πληγή
Και τα σηµεία στίξης πονούν
Χωρίς να νοιάζονται
Για που ταξιδεύει το µέλλον
Ή το παρόν
Θα µας σώσει ή τίποτα
Με τόσα ερωτηµατικά
Που µας έχουν κυκλώσει
αφού έχουµε ένα τίτλο
άγνωστο
Χ…

Σύννεφα

Μεγάλος µαέστρος της γνώσης µου
µε χτύπησε φιλικά στον ώµο.
Απέχεις µου είπε. Χάνεσαι.
Μάταια οι χειραψίες περιµένουν το χέρι σου ν’ απλώσεις.
Και µάταια εγώ ρωτώ.
Ποια ταπεινή ολοκλήρωση προσµένει στο κατώφλι σου;
Ποια έξοχη φαντασία σε µπερδεύει;

Σύννεφα. Μόνο σύννεφα.
Απάντηση σεµνή, αλληγορική, έξυπνη
κάτω από τα περίεργα µάτια του Σαββάτου.

Ζω

Παλεύει η µνήµη να ξεφύγει απ’ το απροσδόκητο.
Ξεχνάει ο έρωτας τα βήµατα και ο χορός αλλάζει.
Ξενυχτάνε τα φεγγάρια στον κήπο των ψυχών.
Απόψε λοιπόν…
δράττοµαι της ευκαιρίας και ζω.

 
 
Δημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ - Έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής 14/7/2009

Για το πολύ μεγάλο θέμα των Μεταναστών και της μετανάστευσης, καθώς και για την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκροτημένης πολιτικής, που θα κυριαρχείται από πνεύμα ουμανισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, γράφονται καθημερινά σημαντικά άρθρα.

Αναδημοσιεύουμε στη σελίδα μας το παρακάτω άρθρο του καθηγητή Σ. Ρόμπολα που είναι διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής

Πρόκληση για κοινωνική ένταξη ή απειλή τα 1,2 εκατ. μετανάστες;

Του Σάββα Ρομπόλη

Τα ευνοϊκά αποτελέσματα των ευρωεκλογών για πολιτικές δυνάμεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κηρύσσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το πολύπλοκο και σύνθετο ζήτημα των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη αλλά και της απουσίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, η οποία στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2008-Απριλίου 2009 κατά 28% (5 εκατ. άτομα). Ήδη οι άνεργοι στην Ε.Ε. προσεγγίζουν τα 21 εκατ. και σε συνδυασμό με την εφαρμογή προγραμμάτων σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η πρόσβαση των μεταναστών στην απασχόληση δυσχεραίνεται και περιορίζονται σημαντικά οι συνθήκες κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.

Η ίδια δυσμενής κατάσταση παρατηρείται και στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία από 390.000

άτομα τον Φεβρουάριο του 2008, αυξήθηκε σε 466.000 άτομα τον Φεβρουάριο του 2009 με αυξητικές τάσεις κατά το 2009-2010. Η δυσμενής αυτή κατάσταση στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά εργασίας δημιουργεί νέα δεδομένα αβεβαιότητας και ανασφάλειας με την αύξηση της ανεργίας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό φαινόμενο σε συνδυασμό με τις προοπτικές αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι αυτών των προοπτικών είναι η σημαντική διαφορά του βιοτικού επιπέδου, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι συνθήκες φτώχειας και υπανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής έκρηξης των υπανάπτυκτων χωρών. Η Ελλάδα στη μεταναστευτική της πορεία μετεξελίχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε χώρα υποδοχής μεταναστών από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και από τις βαλκανικές χώρες.

Παράλληλα, χωρίς να έχει ανακοπεί η μεταναστευτική ροή από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια παρατηρείται μία αύξηση με σημαντικό ρυθμό των ροών μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Πράγματι, από το 2003, που ήρθαν 51.031 άτομα, προστίθεται ένα διαρκώς αυξανόμενο νέο μεταναστευτικό ρεύμα από τις προαναφερόμενες χώρες μη νόμιμων μεταναστών, το οποίο το 2008 ανήλθε σε 146.337 άτομα, έχοντας ως τελικό προορισμό άλλες μεσογειακές και βορειο-ευρωπαϊκές χώρες.

Ταυτόχρονα, πέντε εκατομμύρια μετανάστες από Αφρική και Ασία βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Μ. Ανατολή αναζητώντας έναν τρόπο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία έτη 2008-2009 έχει οδηγήσει την Ελλάδα να είναι ο τελικός προορισμός των νέων ροών μεταναστών, δεδομένου ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας είναι εύκολη η μη νόμιμη είσοδος και αρκετά δύσκολη η μη νόμιμη έξοδος.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταναστευτικών εξελίξεων είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών και Ινστιτούτων, σε σύνολο μεταναστών στην Ελλάδα 1.100.000-1.200.000 άτομα που συμβάλλουν κατά 20% στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, οι νόμιμοι μετανάστες είναι 480.000 και οι μη νόμιμοι είναι 172.000-290.000. Εργαζόμενοι ασφαλισμένοι είναι 290.000 μετανάστες, εργαζόμενοι αλλά ανασφάλιστοι είναι 250.000-350.000 και προστατευόμενα μέλη είναι 450.000-550.000 άτομα.

Είναι προφανές ότι η φοβική, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται καθ΄ όλη την περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών έδωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης ξενοφοβικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία, με την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση της ανάδειξης του ζητήματος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών και της άποψης «μετανάστες ισότιμοι πολίτες» των ελληνικών συνδικάτων που ουσιαστικά λειτούργησαν ως απο-προωθητικές δυνάμεις της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Οι αδυναμίες της μεταναστευτικής πολιτικής με τη συνδρομή της απουσίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εμποδίζουν την ολοκληρωμένη επίτευξη των αναγκαίων στόχων που πρέπει να είναι: νομιμοποίηση, κοινωνική ένταξη, ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων, αποτελεσματικός έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Το αποτέλεσμα είναι αντί η μετανάστευση να αντιμετωπίζεται ως «θετική πρόκληση», να επιδιώκεται να αντιμετωπισθεί, εκτός πολιτικής, ως «αρνητική απειλή» με ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα, ελαχιστοποιώντας τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα ενός ευρωπαϊκού ζητήματος με ανθρωπιστικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

 
 
ΑΝΩΓΕΙΑ 14/7/2009

Ξεκινάνε σήμερα οι εκδηλώσεις στα Ανώγεια προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι.


Κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Ο καταστασιακός Χατζιδάκις. Ανώγεια 1979. Συνάντηση και διάλογος για τη σημασία μιας λαϊκής παράδοσης στον καιρό μας".

Πρόλογος στο λεύκωμα, του Γ. Μητρόπουλου

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2009

Ένα πράγμα που δεν μάθαμε δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι είναι να κρατάμε αρχείο. Η υστεροφημία ήταν στο εγχειρίδιο της καφωδειακής παιδείας μας λέξη άγνωστη. Η παρούσα έκδοση είναι παιδί απόλυτα δικό του, όχι μόνο γιατί του αφιερώνεται, αλλά και γιατί η πραγμάτωσή της ακολούθησε μια διαδρομή που μοιάζει περισσότερο με ερωτική ιχνηλασία παρά με γραμμική μεθόδευση δεδομένων και επιθυμητού αποτελέσματος.

Δεν υπερβάλλω όταν λέω πως καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Τρίτου Προγράμματος δεν γνωρίζαμε το βράδυ που φεύγαμε από το κτίριο της ΕΡΤ αν την επόμενη μέρα θα επιστρέψουμε. Διαισθανόμασταν από την αρχή ότι αυτό το διαρκές άνοιγμα των ορίων του τι δύναται να κάνει ένας κρατικός πομπός στο πλαίσιο μιας «ευνομούμενης πολιτείας» δεν θα μας οδηγούσε σε μια ήρεμη και αναίμακτη συνταξιοδότηση.

Την περίοδο που ο Μάνος έζησε στη Νέα Υόρκη διέγνωσε αυτό που θα ερχόταν αργότερα και στα καθ’ ημάς, εννοώ τις μεθοδεύσεις, τους μηχανισμούς και τις υστερόβουλες κατασκευές της πολιτιστικής βιομηχανίας και της μαζικής κουλτούρας και τα επικίνδυνα αποτελέσματά τους. Επικίνδυνα για την ελευθερία του ανθρώπου, γιατί, όπως εύστοχα το θέτει ο Τάσος Λιγνάδης σε μια τοποθέτησή του που θα τη βρείτε παρακάτω στα πρακτικά του διαλόγου, «πιστεύω ότι η πιο επικίνδυνη καταπίεση δεν είναι η πολιτική, αλλά η πολιτιστική που την προετοιμάζει και τη σφραγίζει.» Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το πείραμα αυτό παίχτηκε με επιτυχία στις πλάτες όλου του πλανήτη, και πια οδεύει προς το τέλος του καταρρέοντας ενδορηκτικά. Ο Μάνος είχε σημάνει συναγερμό πολύ πρώιμα, αναλαμβάνοντας - πολλές φορές εις βάρος της δικής του καλλιτεχνικής δραστηριότητας - έναν ρόλο πολιτιστικού λειτουργού. Αυτήν την πλευρά του θέλουμε εδώ να φωτίσουμε, γι΄αυτό διαλέξαμε την περίοδο 1974 με 1981 - την υπαλληλική του, όπως ο ίδιος λέει - που είναι γεμάτη από τις πολιτιστικές του παρεμβάσεις στην εύθραυστη κοινωνική ισορροπία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Όταν τον περασμένο Δεκέμβρη συνάντησα ερασιτεχνικές λήψεις εικόνων από τις οδομαχίες που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ της αστυνομίας και των σημερινών «παιδιών της γαλαρίας», επενδεδυμένες με τη μουσική του, βεβαιώθηκα απόλυτα ότι η διελκυστίνδα που τότε θεμελίωσε, αντιδρώντας στη συντήρηση συνολικά με το έργο του και με τη δημόσια παρουσία του, άφησε ένα στέρεο αποτύπωμα και δημιούργησε ένα «κακό προηγούμενο» στην ιστορία της αποστρατιωικοποιημένης καταστολής, που λειτουργεί και εμπνέει ακόμα - σήμερα, ίσως, πιο έντονα από ότι τότε.

Την εν λόγω επταετία ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε για ένα χρονικό διάστημα τη διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Λυρικής Σκηνής και σκόνταψε πάνω στο υπαλληλικό κατεστημένο, μετέφερε τη δράση του εκτός των ορίων της πρωτεύουσας οργανώνοντας τις Γιορτές των Ανωγείων το ’79, το ’80 και το ’81, τους Μουσικούς Αύγουστους στο Ηράκλειο της Κρήτης το ’80 και το ’81 και τους αγώνες τραγουδιού στην Καλαμάτα και στην Κέρκυρα, για να καταλήξει αργότερα να ιδρύσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Σείριο. Περιττό να πω ότι τα πρόσωπα και οι ομάδες που μας συνέστησε μας απασχόλησαν επί μακρόν δικαιώνοντας τις επιλογές του, στο μέτρο που δικαίωσαν και τη δική τους δυνατότητα, κάτι που εύλογα δε συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για να εξηγήσω τον τίτλο που διαλέξαμε για αυτό το λεύκωμα. Η καταστασιακή θεωρία προτάσσει το ζήτημα του πολιτισμού και προτείνει τη δημιουργία καταστάσεων που εμπλέκουν άτομα και σύνολα, εξαναγκάζοντάς τα - τρόπο τινά - να εκτεθούν και να συνδράμουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η διαφορά με τη δημιουργία και την άνωθεν επιβολή συνθηκών που συμβάλλουν στο να τελεσφορήσει ένα πείραμα της καθεστηκυίας τάξης είναι καταφανής και συνοψίζεται στο κατά πόσον το έδαφος που προτείνεται είναι εύφορο ή στείρο, στο κατά πόσον οι άνθρωποι καλούνται να έρθουν με ή χωρίς τις πνευματικές τους αλυσίδες.

Η σημερινή ψηφιακή τεχνολογία θα μας επέτρεπε να επεξεργαστούμε το φωτογραφικό υλικό με τρόπο που να σβήνει από πάνω του τα σημάδια του χρόνου. Διαλέξαμε να μην το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι τα ίχνη που αφήνει ο χρόνος περισσότερο εμπλουτίζουν παρά φθείρουν την εντύπωση, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Ακολουθώντας την ίδια λογική θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον και επακόλουθο των όσων περιγράφω παραπάνω το ότι το αρχείο με τη ζωντανή μετάδοση των Μουσικών Γιορτών που έγιναν στα Ανώγεια το ’79 αναζητήθηκε για χρόνια στο οργανωμένο αρχείο της ραδιοφωνίας, αλλά τελικά βρέθηκε στο παρά πέντε, όταν εντελώς τυχαία ο Γιάννης Περτσελάκης - το νεότερο, τότε, μέλος, της Μουσικής Ακαδημίας Κρήτης - άνοιξε μια κούτα στην αποθήκη του και συνάντησε έξι κασέτες που περιείχαν μια ερασιτεχνική ηχογράφηση από το ραδιόφωνο του τριήμερου διαλόγου με θέμα τη «σημασία μιας λαϊκής παράδοσης στον καιρό μας». Αυτός είναι και ο λόγος που κάποια κομμάτια της λείπουν από το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο κύριος όγκος του φωτογραφικού υλικού είναι «δια βλέμματος» Κώστα Ελευθεράκη (θα τον συναντήσετε στη σελίδα 258), συμπεριλάβαμε και κάποιες «αγνώστου πατρός» που ευγενικά μας παραχώρησε ο Γιώργος Κλάδος από το προσωπικό του αρχείο.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Σοφία Γαλαριώτη για την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία απομαγνητοφώνησε και επιμελήθηκε το κείμενο, τη Χρυσαυγή Δασκάλα για λόγους που δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε ακόμα, την Άμυ Μιμς-Σιλβερίδη και τη Μόιρα-Έλενα Αργυράκη για την παραχώρηση των σκίτσων του Μίνου Αργυράκη, το Δημήτρη Λέκκα, το Νίκο Κούνδουρο και το Σπύρο Σακκά για την άμεση συστράτευση και τις πολύτιμες συμβουλές τους και τέλος το Γιάννη Παναγόπουλο, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΣΕΕ και βέβαια τον Κώστα Σκηνιώτη για την άμεση ανταπόκριση και την ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού.

Γιώργος Μητρόπουλος


Δημοσίευμα Ελευθεροτυπίας, 13/7/2009

Ο Χατζιδάκις επιστρέφει στα Ανώγεια

Το ορεινό κρητικό χωριό, που είχε διαλέξει ο συνθέτης το 1979 για τις περίφημες Μουσικές Γιορτές του, ξαναπιάνει το νόημα. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του τέσσερις φίλοι του (Σάκκας, Αντωνίου, Κούνδουρος, Γ. Μητρόπουλος) αναβιώνουν τον θεσμό με αυστηρά χατζιδακικά κριτήρια

Δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε μια παρέα ορκισμένων χατζιδακικών για την αναβίωση των Μουσικών Γιορτών στα Ανώγεια. Ιούλιο του 1979 ξεκινούσαν οι γιορτές στο ορεινό χωριό του Ξυλούρη. Ιούλιο του 2009 αναβιώνει στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» ο θεσμός. «Η άνοδος των Ανωγείων είναι περίπου άνοδος των Ηλυσίων Πεδίων», είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις κηρύσσοντας την έναρξη των γιορτών Είναι σαν «μια γιορτή για τον Μάνο», 15 χρόνια μετά τον θάνατό του και 30 από τις πρώτες ανωγειανές γιορτές. Αυτές που μαζί με τον «Μουσικό Αύγουστο» στο Ηράκλειο έκαναν την Κρήτη σημείο αναφοράς του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Αύριο ξεκινούν στα Ανώγεια οι εκδηλώσεις και κρατάνε μέχρι και την Κυριακή. Την αναβίωση εμπνεύστηκαν ο Σπύρος Σακκάς, ο Θόδωρος Αντωνίου, ο Νίκος Κούνδουρος κι ο Γιώργος Μητρόπουλος. Ο τελευταίος ανέλαβε και τη διοργάνωση. Δική του και η επισήμανση που εξηγεί τον σκοπό της αναβίωσης: «Οι παρεμβάσεις του Μάνου Χατζιδάκι στον πολιτισμό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει λίγο-πολύ άγνωστο και σίγουρα υποφωτισμένο. Το βέβαιο είναι ότι έκτοτε δεν έχουμε ξαναδεί όμοιές τους, παρ' όλο που συχνά βλέπουμε αφιερώματα, αναβιώσεις και κάθε λογής τελετές σε χαλαρά ή ασφυκτικά κλεισμένους κύκλους. Το ενδιαφέρον των σημερινών νέων για το έργο του αλλά και το πρόσωπό του, ωστόσο, κάνει αυτού του είδους τη μουσειακή αντιμετώπιση να μυρίζει άγνοια, αν όχι προσβολή».

Οι Μουσικές Γιορτές των Ανωγείων έχουν μια προϊστορία. Το 1976 ο Μάνος Χατζιδάκις κι ένας κύκλος φίλων του αποφάσισαν να ιδρύσουν στο Ηράκλειο τη «Μουσική Ακαδημία Κρήτης» με εβδομαδιαίες μουσικές εκδηλώσεις στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Μόλις όμως ξεκίνησαν οι δράσεις της Μουσικής Ακαδημίας, ο περίφημος Γιώργος Κλάδος, ο δήμαρχος Ανωγείων τότε, κατέβηκε στην Αθήνα, χτύπησε την πόρτα του Χατζιδάκι και του συστήθηκε: «Δημαρχεύω σ' ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Εχω λίγα χρήματα για τον πολιτισμό στο ταμείο του δήμου και ήρθα να σου τα εμπιστευθώ και να αποφασίσεις εσύ αν θα κάνεις κάτι στα Ανώγεια. Εκτός από τα χρήματα, έχω τη διαβεβαίωση των κατοίκων του χωριού ότι κάθε σπίτι θα δώσει ένα δωμάτιο, να φιλοξενηθούν καλεσμένοι...».

Ετσι ξεκίνησαν το '79 οι γιορτές που θα κρατούσαν τρία χρόνια (από την επόμενη χρονιά γίνονταν ως προπομπός του «Μουσικού Αυγούστου» στο Ηράκλειο). Κι ο Χατζιδάκις κηρύσσοντας την έναρξή τους έκανε μια εκπληκτική ομιλία λέγοντας ανάμεσα σ' άλλα: «Οταν αδιάκοπα ζεις καθημερινά την αθλιότητα των Αθηνών, με την επίσημη αστική διάβρωσή της, τότες η άνοδος των Ανωγείων είναι περίπου άνοδος των Ηλυσίων Πεδίων. Κι όταν η Τέχνη η σοβαρή, η επίσημη και η ντελαλημένη, γίνεται Τέχνη για νεκρούς, για επιτήδειους κι εχθρούς, για σαρκοβόρους ατάλαντους, Τέχνη για συνδικάτα εγκλήματος, για αρρώστους και αναπήρους, τότες η Λύρα η Κρητική, με τις βαθιές της ρίζες, φαντάζει αθάνατη πηγή με άγιο νερό που ξεδιψάει τους αιώνες».

Τριάντα χρόνια μεγαλύτερος, ο Γιώργος Κλάδος θα 'ναι αυτός που θα κηρύξει αύριο την έναρξη των καινούργιων γιορτών - οι οποίες γίνονται με συμπαραστάτη τον τωρινό δήμαρχο Σωτήρη Κεφαλογιάννη και χορηγούς επικοινωνίας το Β' και το Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΑ...

Οι εκδηλώσεις (όλες με ελεύθερη είσοδο) περιλαμβάνουν ομιλίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον Χατζιδάκι ή συνδέθηκαν μαζί του με βαθιά φιλία (Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Λέκκας, Νίκος Κούνδουρος, Δημήτρης Βερνίκος, Θόδωρος Αντωνίου, Αμυ Μιμς), συναυλίες δημιουργών και ερμηνευτών, είτε κατεξοχήν «χατζιδακικών» είτε εντός του χατζιδακικού πνεύματος (Ντόρα Μπακοπούλου, Σπύρος Σακκάς, Αλίκη Καγιαλόγλου, «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω», Βαγγέλης Μπουντούνης) ή και νέων δημιουργών (Δανάη Παναγιωτοπούλου, Θέμης Σκανδάμης, Αντώνης Φραγκιαδάκης και «Δραβίδες») και κινηματογραφικές προβολές (των ντοκιμαντέρ «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου και «Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού» του Αντώνη Μποσκοΐτη).

Υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο μεϊντάνι και στο Περαχώρι, εκθέσεις σκίτσων του Μίνου Αργυράκη, μουσικά εργαστήρια με τους Σπύρο Σακκά, Δημήτρη Λέκκα και Ross Daly κ.ά.

Για το τέλος των φετινών γιορτών επιλέχθηκε μια συναυλία που συνδέει απευθείας τα Ανώγεια τού τότε με το τώρα: ο Ψαραντώνης θα πάρει τη λύρα του...

*Τηλ. επικοινωνίας: 210-3427530, 6936478505, www.yafkarecords.gr

ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

 
 
ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Από: Γιώργο Μητρόπουλο & yafkarecords
Προς: κ. Κώστα  Μ. Σκηνιώτη
Θέμα: Εκδηλώσεις για τον Μάνο Χατζηδάκι.

Αγαπητέ κύριε Σκηνιώτη,

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και τη στήριξή σας, μας είναι πολύτιμη. Παρακαλώ βρείτε συνημμένα τα σχετικά με τις εκδηλώσεις (αφίσες, πρόγραμμα, συνοδευτικό κείμενο). Επίσης στο site μας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και υλικό σχετικά με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις αλλά και το  πλαίσιο όπου τις εντάσσουμε.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη περί του πολιτισμού και της σημασίας του για τον Άνθρωπο και την κοινωνία μας, και ελπίζουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα δημιουργήσουν ένα έδαφος γόνιμης ανταλλαγής.

Ευχαριστούμε και πάλι,

Για τη yafkarecords
Γιώργος Μητρόπουλος

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Καιρός είναι η έννοια "Έλληνας" να δώσει τη θέση της στην έννοια "άνθρωπος"» έλεγε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις πριν από 30 χρόνια, στην πρώτη οργάνωση της "Ανόδου των Ανωγείων", των γιορτών πολιτισμού που εξελίχθηκαν και σε διάλογο για τη λαϊκή παράδοση, στα ορεινά του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Σήμερα, οι γιορτές αναβιώνουν με τον ίδιο στόχο, στη μνήμη του

Της Χάρης Πόντιδα

Εκείνο που νιώθω μέσα μου, είναι μια φυσική απέχθεια σε ό,τι χρειάζεται παράσταση, σε ό,τι γραφικό. Και αν αυτό που περιέχω είναι μια ένδειξη ελληνικής παράδοσης, τότε καλώς να υπάρξει, γιατί δεν θα μου άρεσε να παριστάνω τον πολύ έλληνα» έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1979, όταν οργάνωνε (ως το 1981) τις γιορτές πολιτισμού «Άνοδος των Ανωγείων» - γιορτές που αναβιώνουν 15 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Εκείνες οι θρυλικές συναντήσεις και ο διάλογος « για τη σημασία μιας λαϊκής παράδοσης στον καιρό μας» στα Ανώγεια  συγκέντρωναν διανοούμενους, καλλιτέχνες, επιστήμονες της εποχής και μεταδόθηκαν ζωντανά με τη φωνή του Άρη Δαβαράκη από το Τρίτο Πρόγραμμα. Τα ντοκουμέντα τους θα κυκλοφορήσουν, τριάντα χρόνια μετά, σε μία έκδοση 320 σελίδων - με φωτογραφίες και σκίτσα του Μίνωα Αργυράκη - στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των γιορτών.

Ανώγεια 2009: «Η Άνοδος των Ανωγείων», επιστρέφει στον τόποι του….εγκλήματος. επί ένα εξαήμερο (14-20 Ιουλίου) το θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» θα γεμίσει και πάλι με τραγούδια, ομιλίες, προβολές, εκθέσεις, εκδόσεις. Ηθικοί αυτουργοί για το ξύπνημα της «Ανόδου», δύο παλιοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του Μάνου Χατζιδάκι από την εποχή των πρώτων γιορτών. Ο φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Γιώργος Μητρόπουλος και ο τότε δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος.

«η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική» λέει ο Γιώργος Μητρόπουλος. «Πέρασε άπειρος κόσμος από τα Ανώγεια. Κι επειδή δεν είχε παρά δύο ταβέρνες και ένα ξενοδοχείο, προσφέρονταν οι κάτοικοι κι έπαιρναν κόσμο στα σπίτια τους. Και ποιοι δεν είχαν έρθει τότε σε εκείνη τη συνάντηση. Από τον Γιώργο Βέλτσο και τον Μάρκο Δραγούμη μέχρι την Ελένη Καραίνδρου, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Κουρουπό και τον Φίλιππο Ηλιού.

Παρών τότε, όπως και σήμερα, ο Νίκος Κούνδουρος. «Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις στοχάστηκε να στήσει αυτό το πανηγύρι στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στην Κατοχή, για τη χαρά αυτών που έζησαν και των παιδιών τους, έβαλε στο νού τα μαρτυρικά Ανώγεια» λέει στα «ΝΕΑ». Η εκδίκηση δεν πάρθηκε με όπλα. Ο νούς του είδε την αντίσταση μέσα από τους ήχους της λύρας, του λαούτου, της κιθάρας και των φωνών του λαού. Τραγουδιστές, λοιπόν, λυράρηδες και ριμαδόροι στήσανε με τον δικό τους τρόπο, τον μαγικό μια γιορτή χαράς και αντιλάλησαν τα βουνά, οι χαράδρες και οι αέρηδες της Κρήτης¨.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν στις 14 Ιουλίου με ομιλίες των Γιώργου κλάδου και Νίκου Κούνδουρου και προβολή ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον Καθρέφτη, αλλά και την Αλίκη Κεγιαλόγλου με τον ΦΡΊΞΟ Μόρτζο (στο πιάνο).

Το εξαήμερο των γιορτών θα περάσουν από το θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, το ιστορικό γκρουπ Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω, ο Δημήτρης Λέκκας, ο Σπύρος Σακκάς (με τον Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο πιάνο), οι κιθαρίστες Βαγγέλης Μπουντούνης και Μάρω Ραζή, ο Ψαραντώνης  κ.α. θα  πραγματοποιηθούν επίσης ομιλίες (από την Άμυ Μιμς για την παρέα του «Μαγεμένου Αυλού» και του «Φλόκα», τον ποιητή Γιώργο Χρονά, τον συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου κ.α.) μεταμεσονύχτιες προβολές (όπως ο «Δράκος» του Κούνδουρου), εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσων (του Μίνωα Αργυράκη).

 
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ
Στα ανώγεια της Κρήτης, με την επιμέλεια, τη φροντίδα και την αγάπη του Γιώργου Μητρόπουλου, θα γίνουν αυτό τον Ιούλιο εκδηλώσεις πολιτισμού με αφορμή τις μνήμες, τις αναμνήσεις, και το έργο που κληροδότησε σε όλους ο Μάνος Χατζιδάκις. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν από 14/07/09 έως 19/07/09 και έχουν την ονομασία «Η άνοδος των Ανωγείων».

Η Act 4 people Hellas - Δράση για τον Άνθρωπο, και η Act 4 children, θεωρούμε τις εκδηλώσεις αυτές ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αυτού του καλοκαιριού. Προτρέπουμε τους φίλους μας να παρακολουθήσουν και να ενισχύσουν με όλους τους τρόπους την προσπάθεια αυτή. (Το e-mail του Γιώργου Μητρόπουλου: danai.p@mac.com).

 
 
Κινητοποίηση για τα παιδιά της Γάζας

25/2/2009

Μία από τις σημαντικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, για τα τραγικά απαράδεκτα και βάρβαρα γεγονότα που έγιναν σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα είναι και ο τηλεμαραθώνιος που έγινε την Δευτέρα 23/2/09 με χορηγό επικοινωνίας την ΝΕΤ.

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και συμμετείχαν έντεκα μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις. Αυτές είναι οι ΑΔΕΔΥ- Υπερ Νομαρχία Αθηνών Πειραιά- ΕΝΑΕ- ΚΕΔΚΕ- ΔΣΑ- ΤΕΕ- ΙΣΑ- ΦΣΑ- ΓΣΕΒΕΕ- UNICEF.

Στην προσπάθεια αυτήν η ACT 4 PEOPLE HELLAS «Δράση για τον άνθρωπο» συμμετείχε με κατάθεση 3.500€ στον λογαριασμό για τα Παιδιά της Γάζας.

Όλοι στην ACT, θεωρούμαι ύψιστο ανθρωπιστικό καθήκον να συμβάλλουμε στην δημιουργία συνθηκών, όχι απλά για την επιβίωση των παιδιών και των γονέων τους στην Γάζα, αλλά και για την δημιουργία συνθηκών ειρηνικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Πιστεύουμε, στοχεύουμε και παλεύουμε σταθερά για ειρήνη παντού.

Καλούμε τους φίλους μας, να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, και σημειώνουμε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμούς Τραπεζών.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 118/480052-42
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 65210398
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 0170400578190
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5011-040526-803

Σημειώνουμε ότι οι σκοποί του τηλεμαραθωνίου άλλα και όλης αυτής της προσπάθειας είναι:
Οι κοινωνικοί και οι συλλογικοί φορείς καθώς επίσης και οι απλοί πολίτες θα ενισχύσουν την επισκευή και αποκατάσταση του κατεστημένου Νοσοκομείου της Γάζας για την ιατρική φροντίδα και νοσηλεία των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

 
 
Αλληλεγύη στους Ιωάννη και Χάρη Βλάσση
21 Ιανουαρίου 2009

Ο Ιωάννης και ο Χάρης Βλάσσης ατύχησαν να περνάνε μια σοβαρή δοκιμασία υγείας οι ίδιοι, ο οποίοι είναι νέοι άνθρωποι αλλά δείχνουν δύναμη και κουράγιο, όπως όλοι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Ιωάννης και ο Χάρης ευτύχησαν όμως να έχουν καλούς και γνήσιους φίλους, οι οποίοι δείχνουν πραγματικό ανθρώπινο ενδιαφέρον για το μέλλον τους και την υγεία τους. Οι φίλοι τους αυτοί βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Κηπούπολης, ξεκίνησαν μία σημαντική προσπάθεια αλληλεγγύης. Τόσο ο Δημήτρης Τσουκνάκης όσο και οι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παύλος Μακρής και Στάθης Μπούκουρας, φρόντισαν για τη διοργάνωση των φιλικών αγώνων παλαιμάχων Κηπούπολη - ΑΕΚ (προς τιμή του Χάρη Βλάσση) και Κηπούπολη - Προοδευτική (προς τιμή του Ιωάννη Βλάσση). Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Περιστερίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Παχατουρίδη.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οργανώνονται σειρά εκδηλώσεων, όπως αυτές που παρουσιάζονται πιο κάτω από τις ανταποκρίσεις των εφημερίδων.

Η ACT4PEOPLE εκφράζει την συμπαράσταση της και προσπαθεί να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της.

Θέλουμε να προτρέψουμε τους φίλους μας να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή για τους Ιωάννη και Χάρη Βλάσση, για τον λόγω αυτό σημειώνουμε και τον παρακάτω αυτό Λογαριασμό Τράπεζας Πειραιώς για να καταθέσουμε εκεί χρήματα τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Λογαριασμός Τράπεζας Πειραιώς: 5089-032335-275 (Μπούκουρας Ευστάθιος του Νικολάου)

Το Δ. Σ της ACT4PEOPLE

 

 
 
Ενίσχυση γυναικών για ισότητα στην εργασία

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ACT FOR PEOPLE βάση του εγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» στα πλαίσια του έργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΜΚΟ)» πραγματοποίησε στο εξάμηνο ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 τα παρακάτω:

 • Διανεμήθηκε γενικό ενημερωτικό υλικό της Μ.ΚΟ (Έντυπο-Αφίσες) από εθελοντές στο κέντρο της Αθήνας. 
 • Τοποθετήθηκαν γενικές αφίσες της οργάνωσης σε χώρους όπου συχνάζουν μακροχρόνιοι άνεργοι, καθώς και στους χώρους των Κοινωνικών εταιρών, με στόχο την πρώτη γνωριμία του κοινού στόχου με την Οργάνωση μας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε κοινωνική απομόνωση , χρειάζονται ένα διάστημα εξοικειωσης και ανάπτυξης εμπιστοσύνης με τον φορέα υλοποίησης του έργου.

 • Παράλληλα τοποθετήθηκε σε ειδικά stand υλικό της οργάνωσης.
 • Έγινε ειδική ενημέρωση υπαλλήλων των Κοινωνικών Εταιρών, ώστε να λειτουργήσουν ως ενισχυτές στην διάχυση της αρχικής πληροφόρησης.
 • Συγκεντρώθηκε, αξιολογήθηκε όλο το διαθέσιμο υλικό των κοινωνικών φορέων, γύρω από θέματα μακροχρόνιας ανεργίας γυναικών καθώς και υλικό από αντίστοιχες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών φορέων και ινστιτούτων .

Στόχος να αποτελέσει μια πρώτη βάση αξιολόγησης και κατάρτισης γύρω από το θέμα ώστε να υπάρχει η απαραίτητη θεωρητική στήριξη του προγράμματος, άλλα και η κατανόηση των παραμέτρων του προβλήματος ειδικά για τις γυναίκες.

Η εμπεδωμένη γνώση, ενισχύθηκε από συζήτηση με άνεργες γυναίκες και ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού τους προφίλ ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σε σχέση με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά  του Δήμου.

Πολλές από τις μακροχρόνιες άνεργες λόγω και του χαμηλού μαθησιακού τους επίπεδου, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς και αυτό αντίστοιχα εντείνει τον αποκλεισμό τους.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, επιχειρήθηκε η βελτίωση αλλά και η καλύτερη προβολή των κοινωνικών δεξιοτήτων τους καθώς και η προσπάθεια τυποποίησης ενός συστήματος (Βιογραφικό) στην προσπάθεια για ευρύτερη χρησιμοποίηση του.

Για την προσπάθεια χρησιμοποιήθηκαν φορητοί υπολογιστές των μελών της ομάδας έργου με παράλληλο, παράπλευρο στόχο, την εξοικείωση του πληθυσμού με την χρήση του διαδικτύου (σοβαρό παράπλευρο πρόβλημα ο ψηφιακός αναλφαβητισμός).

 
 
Νέα έκδοση βιβλίου με θέμα την Παλαιστήνη

ΕΚΔΟΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ : ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Αγαπητοί φίλοι,

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ACT4PEOPLE Hellas, θα εκδώσει ένα Φωτογραφικό Λεύκωμα αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων για να αποκτήσουν κι αυτοί τη δική τους πατρίδα και να πάψουν να ζουν στην εξορία. Είναι επίσης αφιερωμένο και στον άγνωστο, στους πολλούς, αγώνα του Ισραηλινού λαού, ενάντια στην βία, τον πόλεμο και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Η έκδοση αυτή δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Θα διανεμηθεί δωρεάν, ως μια μικρή συμβολή στο δράμα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός και κυρίως τα παιδιά.

Θα είναι μια προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη ότι οι λαοί της περιοχής – Άραβες, Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν όλοι μαζί ειρηνικά και με σεβασμό ο ένας για τον άλλο.

Με την έκδοση αυτή, θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους καταπίεση- του ενός έθνους ενάντια στον άλλο, όσο και στο εσωτερικό των εθνών – αλλά και σε κάθε είδους Ρατσισμό, φυλετικό, θρησκευτικό, Εθνικό όσο και ανάμεσα στα φύλα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον αντισημιτισμό ως ιδεολογία και ως πρακτική.

Σ’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή που η βία ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο θέλουμε να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με τους ηγέτες τους, οι λαοί έχουν περισσότερα να ενώσουν παρά να χωρίσουν.

Το φωτογραφικό λεύκωμα θα είναι δίγλωσσο – Ελληνικά - Αγγλικά – και θα περιλαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα της Αραβο- Ισραηλινής διαμάχης.

Ευχαρίστως θα συμπεριλαμβάναμε ένα δικό σας σύντομο σημείωμα( έως 300 λέξεις) και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη δράση της οργάνωσής σας και την κατάσταση στην περιοχή, με την άδεια σας να τα δημοσιεύσουμε, αν συμφωνείτε με το περιεχόμενο και τον σκοπό της έκδοσής μας.

Εάν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με εκτίμηση

Για την ACT4PEOPLE Ηellas

Κωνσταντίνος Σκηνιώτης E-mail : info@act4people.org.gr

www.act4people.org.gr

  

 
 

Act4children

Η ΣΥΝΕΧΗΣ διάδοση της χρήσης του internet με εκθετικούς σχεδόν ρυθμούς, λόγω της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και της εξοικείωσης όλο και μικρότερων ηληκιών με τα "μυστικά" του υπολογιστη, έχει αποτέλεσμα η χρήση του από τα παιδιά και τους εφήβους να είναι καθημερινή. Ετσι, σήμερα εκατομμύρια νέοι άνθρωποι "σερφάρουν" στο internet για να διασκεδάσουν, να παίξουν, να βρουν νέους φίλους. Ωστόσο οι γνωστοί κίνδυνοι μίας σύγχρονης κοινωνίας δεν θα μπορούσαν να λείψουν και από τον κυβερνοχώρο.

200 Ελληνόπουλα θύματα των "δράκων" του Internet 

κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και διασύρθηκαν στο Διαδίκτυο. 

H Act4people με την ευγενική χορηγία και την υποστήριξη της COSMOTE και του ΟΠΑΠ ετοιμάζει την διαδικτυακή πύλη Act4children με θέμα: "Παιδιά σε κίνδυνο, γονείς σε εγρήγορση."

Στις οθόνες σας τον Φεβρουάριο του 2009.

 
 
Τα παιδιά του Πολέμου, στέλνουν στους "ΜΕΓΑΛΟΥΣ" μήνυμα Ειρήνης... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ... Κάντε κάτι για μας!Τα παιδιά του Πολέμου, στέλνουν στους "ΜΕΓΑΛΟΥΣ" μήνυμα Ειρήνης... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ... Κάντε κάτι για μας!

 
Ζηνοδώρου 4-6, 104 42, Αθήνα | Τηλ./Fax. +30 210 5150113
Design, programming & maintainance: graphics.gr
 
 
English Francais Italiano Ελληνικά